από gmak » Κυρ Ιουν 21, 2009 11:46 pm
Συνέντευξη Τύπου αγώνα
Στην επίσημη συνέντευξη Τύπου της FIA για το Βρετανικό Grand Prix πήραν μέρος οι τρεις πρώτοι του αγώνα, δηλαδή οι Sebastian Vettel (Red Bull Racing), Mark Webber (Red Bull Racing) και Rubens Barrichello (Brawn GP). Φυσικά, το θέμα που κυριάρχησε ήταν η απόλυτη κυριαρχία της Red Bull και η απίστευτη ταχύτητα που έδειξε ο Vettel στο πρώτο κομμάτι του αγώνα. Με τον Webber να είναι άνετα 2ος, διαμορφώνονται νέα δεδομένα στο φετινό πρωτάθλημα. Και οι τρεις οδηγοί εκθείασαν για άλλη μία φορά τόσο την πίστα του Silverstone όσο και το βρετανικό κοινό, που τη γέμισε ασφυκτικά. Ας δούμε τι ειπώθηκε αναλυτικά…
ΤΗΛΕΟΠΤΙΚΗ ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ
Ερ: Sebastian, πήρες την πρώτη σου νίκη στο στεγνό. Έκανες φανταστική εκκίνηση. Στο πρώτο stint απομακρυνόσουν με ρυθμό 1 δευτερόλεπτο ανά γύρο από όλους. Στο μεσαίο stint σου είπαν από την ομάδα να χαλαρώσεις. Ήταν πραγματικά τόσο εύκολο όσο φάνηκε;
Sebastian Vettel: Ποτέ δεν είναι εύκολο. Είναι ένας μακρύς αγώνας και νομίζω ότι ειδικά σε αυτήν την πίστα όλοι τον ευχαριστιούνται. Έχει πολύ γρήγορες στροφές. Πρέπει να είσαι συνεχώς συγκεντρωμένος και να έχεις τα μάτια σου ανοιχτά. Όπως είπατε, η εκκίνηση ήταν πολύ σημαντική και στο πρώτο stint προσπάθησα να φτιάξω όσο το δυνατό μεγαλύτερη διαφορά για να επωφεληθώ αργότερα αλλά όλος ο αγώνας πήγε εξαιρετικά καλά. Είχα φανταστικό μονοθέσιο. Ήταν απίστευτο. Μπορούσα να πιέσω όλο και περισσότερο και τα ελαστικά είχαν σταθερή απόδοση. Είμαι πολύ ευχαριστημένος. Το 2ο stint δεν ήταν καθόλου εύκολο, όταν η ομάδα μού είπε να προσέχω. Συνάντησα πολλή κίνηση καθώς τα μονοθέσια στα οποία έριχνα γύρο είχαν μάχες μεταξύ τους και δεν μπορούσα να πλησιάσω πολύ. Δεν ήταν καθόλου εύκολο. Έπρεπε να είμαι υπομονετικός. Ήξερα ότι είχα μεγάλη διαφορά αλλά δεν μπορούσα να δω πόση και συνεχώς ρωτούσα την ομάδα. Μετά το τελευταίο pit stop είχα καθαρή πίστα μπροστά μου. Στους 10 τελευταίους γύρους μετρούσα αντίστροφα. Είχα μεγάλη διαφορά από τον Mark και απλώς έλεγχα τον αγώνα. Μπορείτε να πείτε ότι οι 10 τελευταίοι γύροι ήταν εύκολοι αλλά όχι πιο πριν. Πίεζα πάρα πολύ και στο 2ο stint ήταν σαν να έκανα σλάλομ. Είμαι πάρα πολύ χαρούμενος με το αποτέλεσμα. Ήταν φανταστικά. Αυτό αποδεικνύει ότι είμαστε στο σωστό δρόμο. Κάθε ένας από εμάς δούλεψε πολύ σκληρά είτε στην πίστα είτε στο εργοστάσιο. Το ότι έχουν φέρει το μονοθέσιο στο επίπεδο που βρίσκεται τώρα είναι φανταστικό. Όλα έγιναν την τελευταία στιγμή αλλά τα κατάφεραν. Επίσης, θέλω να ευχαριστήσω το Silverstone. Είναι μόλις η 2η φορά που έρχομαι εδώ αλλά το ευχαριστήθηκα πάρα πολύ όταν στους δύο τελευταίους γύρους κοίταζα δεξιά και αριστερά και έβλεπα όλο τον κόσμο όρθιο να χειροκροτεί και να ζητωκραυγάζει. Τα συναισθήματά μου όταν πέρασα τη γραμμή τερματισμού ήταν πολύ ιδιαίτερα. Θέλω να ευχαριστήσω κάθε έναν στις εξέδρες. Ήταν φανταστικά. Είναι κάτι που το ονειρευόμουν από τότε που είδα το πρώτο μου GP εδώ στο Silverstone στην εποχή του Mansell. Είναι κάπως εξωπραγματικό ότι βρίσκομαι εδώ και κατάφερα να κερδίσω. Είμαι πάρα πολύ χαρούμενος.
Ερ: Mark, πού χάθηκε η ευκαιρία σου να κερδίσεις; Πιστεύεις ότι ήταν στις κατατακτήριες χθες ή σήμερα στο 1ο stint πίσω από τον Rubens;
Mark Webber: Μάλλον χθες. Έπρεπε τουλάχιστον να βρισκόμαστε στην 1η σειρά. Στο πρώτο stint σήμερα ξέραμε πόσο γρήγορα απομακρυνόταν ο Sebastian αλλά έμεινα πίσω από τον Rubens που έκανε ό,τι καλύτερο μπορούσε αλλά φαινόταν ότι δυσκολευόταν με το μονοθέσιό του. Είναι πολύ δύσκολο να πλησιάσεις κάποιον εδώ και ο αγώνας χάθηκε οριστικά σε αυτό το 1ο stint. Από εκεί και ύστερα, ο Sebastian είχε φτιάξει μια τόσο μεγάλη διαφορά στους πρώτους 20 γύρους που ήταν αδύνατο να την καλύψω. Ήταν πάρα πολύ μεγάλη. Όπως είπε, είχαμε πολλή κίνηση στο 2ο stint. Ύστερα, στο 3ο stint απλώς τερματίσαμε τον αγώνα. Οι μηχανικοί μού είπαν ότι είχα κάποια ζημιά στο πίσω μέρος του μονοθεσίου, οπότε από το 2ο stint και μετά έπρεπε να χρησιμοποιήσουμε διαφορετική διάταξη ταχυτήτων αλλά γενικά θέλω να επαναλάβω αυτά που είπε ο Sebastian. Όλοι στο εργοστάσιο δεν έχουν δει το φως του ήλιου. Για την προσοχή που δίνουν σε κάθε λεπτομέρεια τους αξίζουν τα εύσημα. Έχουν καλή ηγεσία και έχουν ανταποκριθεί. Και τα αποτελέσματα βοηθούν. Για αυτούς είναι τεράστια ένεση ηθικού να κάνουμε το 1-2 στην έδρα μας. Το εργοστάσιο είναι εδώ παρακάτω και αυτό είναι το απόλυτο αποτέλεσμα. Ήταν το καλύτερο που μπορούσα να κάνω σήμερα. Συγχαρητήρια στον Sebastian, έκανε ένα φανταστικό 1ο stint που έβαλε τα θεμέλια της νίκης. Ευχαριστήθηκα τον αγώνα και το Silverstone είναι μια καταπληκτική πίστα. Μας αρέσει πολύ να οδηγούμε αυτά τα μονοθέσια της Formula 1 εδώ. Αυτό το πρώτο κομμάτι είναι απίστευτο. Είναι ένα σπουδαίο μέρος για τη Formula 1, πάρα πολύ καλύτερο από κάτι άλλα που έχουμε πάει τα τελευταία χρόνια. Οι Βρετανοί θεατές είναι φανταστικοί.
Ερ: Rubens, η Brawn GP είχε πολλή πίεση αυτό το 3ήμερο. Ήταν δύσκολο για την ομάδα. Τι κρατάτε από αυτό και πόσο υπερήφανος είσαι για τη δική σου απόδοση σήμερα;
Rubens Barrichello: Είμαι πολύ υπερήφανος γιατί ήταν πολύ δύσκολα. Χθες σκεφτόμασταν ότι η 3η θέση θα ήταν το καλύτερο που μπορούμε και ότι αν η κατάσταση της πίστας δεν άλλαζε θα ήταν πολύ δύσκολο να τους κερδίσουμε. Ήταν μια κλάση από μόνοι τους αυτό το 3ήμερο. Είμαι υπερήφανος για ό,τι πέτυχα. Το 2ο stint ήταν πάρα πολύ δύσκολο με τα σκληρότερα ελαστικά. Ήταν δύσκολο να κρατηθώ κοντά και οι άνεμοι μπορούσαν να σε βγάλουν εκτός γραμμής οποιαδήποτε στιγμή. Στην πρώτη στροφή ήταν δύσκολα γιατί δεν ήξερες αν ο άνεμος θα σε χτυπήσει ή όχι και ήταν δύσκολα να ακολουθήσεις τις γραμμές. Δυστυχώς οι Red Bull ήταν πάρα πολύ γρήγορες και εγώ έκανα ό,τι έπρεπε να κάνω. Ο στόχος μου είναι να μειώσω τη διαφορά με τον Jenson και νομίζω ότι όλοι εδώ αυτό καταφέραμε σήμερα. Επίσης, θέλω να ευχαριστήσω όλους τους γιατρούς που με βοήθησαν αυτό το 3ήμερο. Είχα φοβερούς πόνους στη μέση. Ο Δρ Cecarelli, οι γιατροί της Toro Rosso, οι φίλοι μου εδώ και ο φυσιοθεραπευτής μου με βοήθησαν πάρα πολύ για να ολοκληρώσω τον αγώνα.
Ερ: Sebastian, η κυριαρχία σας αυτό το 3ήμερο οφείλεται στην πίστα και τις συνθήκες ή η Red Bull έχει ανέβει επίπεδο, που κάτι μας λέει για το 2ο μισό της σεζόν;
SV: Δεν θα με πείραζε καθόλου αν μπορούσαμε να συνεχίσουμε έτσι αλλά νομίζω ότι ήταν λίγο απ’ όλα. Το σιρκουί αυτό είναι φανταστικό και ταιριάζει στο μονοθέσιό μας. Έχει πολλές γρήγορες στροφές. Ο Mark είπε ότι το πρώτο κομμάτι είναι πολύ ωραίο σε κάθε γύρο και το μονοθέσιό μας συμπεριφέρεται φανταστικά σε αυτές τις στροφές. Είτε μεσαίας ταχύτητας είτε υψηλής είχαμε καλό ρυθμό και αυτός είναι ένας από τους λόγους. Από την άλλη, πιστεύω ότι έχουμε κάνει ένα μεγάλο βήμα μπροστά. Νομίζω ότι το μονοθέσιό μας έχει βελτιωθεί παντού. Επομένως, πιστεύω ότι όλα ταίριαξαν σωστά και κάναμε καλή δουλειά. Η ομάδα δούλεψε τέλεια και μπορείτε να πείτε ότι αυτός είναι ο λόγος που κυριαρχήσαμε σήμερα.
ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΥΠΟΥ
Ερ: Sebastian, πες μας πόσο διαφορετικά ήταν τα ελαστικά. Είχες προβλήματα με τους διαφορετικούς τύπους;
SV: Όχι, εννοώ κοιτώντας το αποτέλεσμα… δεν είχα προβλήματα. Είμαι πάρα πολύ ικανοποιημένος προφανώς. Συνολικά το πιο κρίσιμο μέρος του αγώνα ήταν το πρώτο. Ήξερα ότι είχα καλή εκκίνηση και μετά υπερασπιζόμουν την πρώτη θέση προσπαθώντας να πιέζω σε κάθε γύρο όλο και περισσότερο προκειμένου να δημιουργήσω μια διαφορά. Ήξερα ότι αυτό θα με βοηθούσε ό,τι και να συνέβαινε στο 2ο ή το 3ο stint. Έβλεπα τις πινακίδες των μηχανικών μου σε κάθε γύρο σχεδόν ένα δευτερόλεπτο μπροστά, και άλλο ένα και άλλο ένα…. Και αυτό ήταν φανταστικό. Τα ελαστικά ήταν πρέπει να πω ότι ήταν καλά και στις δύο γόμες. Δεν ήμασταν 100% σίγουροι πριν από τον αγώνα για το ποια προτιμούσαμε. Ποτέ δεν ξέρεις την Κυριακή. Οι συνθήκες μπορούν να αλλάξουν και έτσι δεν ήταν εύκολη η επιλογή. Φυσικά προς το τέλος νοιώθεις ότι τα ελαστικά αρχίζουν και διαλύονται και η κατάσταση γίνεται πιο δύσκολη στις χαμηλές ταχύτητες με τον έλεγχο της πρόσφυσης αλλά σήμερα το μονοθέσιο ήταν φανταστικό. Όπως είπα στο πρώτο stint είχα τη δυνατότητα να δημιουργήσω μια μεγάλη διαφορά. Το δεύτερο ήταν δυσκολότερο γιατί είχα πολλή κίνηση και μερικές φορές αυτό γίνεται επικίνδυνο. Οι μηχανικοί μου με ενημέρωσαν ότι πρέπει να είμαι υπομονετικός καθώς είχαν μεταξύ τους μάχες. Έχω βρεθεί στη θέση τους. Ξέρω ότι όταν έχεις μάχη με τους άλλους και σε πλησιάζει ο πρωτοπόρος το τελευταίο πράγμα που θέλεις να κάνεις είναι να κάνεις στην άκρη και να χάσεις χρόνο. Πρέπει πάντως να πω ότι όλοι οι οδηγοί συμπεριφέρθηκαν με τον καλύτερο τρόπο. Φυσικά χάνεις λίγο χρόνο αλλά και πάλι νομίζω ότι όλα πήγαν καλά για όλους. Στο 3ο μέρος προφανώς έβλεπα τις πινακίδες και πάλι, και όλη την ώρα μίλαγα με τους μηχανικούς μου για να μάθω το ρυθμό των άλλων. Στο τέλος απλά προφύλαξα το μονοθέσιο. Ήταν φανταστικά εδώ. Κάναμε το 1-2. Το εργοστάσιό μας είναι στο τέλος του δρόμου, οπότε όπως είπα και χθες πρέπει να πω ένα τεράστιο ευχαριστώ σε κάθε έναν ξεχωριστά. Δεν έχει σημασία αν δουλεύουν στο εργοστάσιο ή στην πίστα, όλοι δούλεψαν πολύ σκληρά. Το αποτέλεσμα αυτό είναι ο καλύτερος τρόπος να τους πω ευχαριστώ. Πολύς κόσμος βρέθηκε εδώ στην πίστα. Η ατμόσφαιρά ήταν καταπληκτική. Λυπάμαι λίγο που δεν είμαι Άγγλος γιατί ο κόσμος ήταν φανταστικός. Στους τελευταίους γύρους τους έβλεπα που είχαν σηκωθεί όρθιοι και πανηγύριζαν. Ήθελα να αρχίσω να κάνω ζιγκ ζαγκ για να τους πω ευχαριστώ αλλά ξέρω ότι υπάρχουν ιστορίες με ανθρώπους που το επιχείρησαν στο παρελθόν και δεν το διασκέδασαν καθόλου. Όταν πέρασα τη γραμμή τερματισμού ήταν απίστευτα. Όλη η τελετή στο βάθρο ήταν φανταστική. Τους ευχαριστώ όλους.
Ερ: Στο μέσο του αγώνα έχασες 3 δευτερόλεπτα. Ήταν εξαιτίας της κίνησης;
SV: Ναι, όπως είπα στο μεσαίο stint, περίπου στον 30ό γύρο έφτασα τρία μονοθέσια. Του Fernando, του Lewis και του Nelson, και ήταν αρκετά δύσκολο. Ο μηχανικός μου είπε ότι πρέπει να είμαι υπομονετικός. Ήξερα ότι είχα μεγάλη διαφορά και δεν βιάστηκα να περάσω. Το τελευταίο πράγμα που ήθελα ήταν να διακινδυνέψω κάποια επαφή. Επίσης τα κομμάτια των ελαστικών που βρίσκονταν στην πίστα ήταν πολλά και έπρεπε να είμαι επιφυλακτικός αλλά νομίζω ότι ο κύριος λόγος ήταν τα ντουμπλαρίσματα. Δεν είχα θέματα με το μονοθέσιο. Όλα δούλευαν τέλεια μέχρι και τον 60ό γύρο.
Ερ: Ο Rubens ανέφερε ότι ο άνεμος επηρέαζε το μονοθέσιό του. Σε επηρέασε και εσένα;
SV: Ναι. Έχει απόλυτο δίκιο. Νομίζω ότι το καλύτερο παράδειγμα ήταν στη στροφή 1. Από την αρχή του αγώνα μέχρι το τέλος ο άνεμος γύρισε σε γωνία 180 μοιρών. Ένιωθες τη δύναμή του στις Maggots και στις Becketts. Ήταν πολύ δύσκολα. Ορισμένες φορές ο άνεμος απλά σε μετακινούσε και σε έριχνε στα κομμάτια των ελαστικών. Προσπαθούσα να μη χάσω πολύ χρόνο αλλά πρέπει να πω ότι το μονοθέσιο ήταν πολύ καλό σήμερα, ιδιαίτερα στο πρώτο sector, οπότε είμαι ικανοποιημένος αφού ανταπεξήλθα στα προβλήματα του αέρα.
Ερ: Τώρα πάμε στο Nurburgring...
SV: Ναι, ανυπομονώ για αυτό. Είναι ο αγώνας της πατρίδας μου ενώ αυτός ήταν ο αγώνας της ομάδας μου. Αν προσέξατε αυτή τη φορά ακούστηκε ο σωστός εθνικός ύμνος (ο Αυστριακός) αλλά το εργοστάσιο είναι στο τέλος του δρόμου. Ο επόμενος είναι ο δικός μου αγώνας και αυτό είναι υπέροχο. Ελπίζω να μπορώ να επαναλάβω αυτό που έκανα εδώ αλλά είμαι σίγουρος ότι κάτι τέτοιο δεν θα είναι εύκολο. Ωστόσο αυτός είναι ο στόχος μου.
Ερ: Mark, όταν βρισκόσουν πίσω από τον Rubens πόσο τον πλησίασες; Περίμενες απλά να κάνει κάποιο λάθος;
MW: Όχι δεν ανησυχούσα. Νομίζω ότι ο Rubens έχει τρέξει ξανά σε 2-3 αγώνες οπότε έχει την εμπειρία και ήξερα ότι θα έκανε το καλύτερο που μπορούσε. Είναι πολύ δύσκολο να πλησιάζεις στο Silverstone, απλά έπρεπε να φυλάξω καύσιμα και να περιμένω να περάσω στον πρώτο ανεφοδιασμό. Προφανώς ήταν απογοητευτικό να βλέπω τον Sebastian να εξαφανίζεται επειδή ήξερα πόσο σημαντική ήταν η κατάσταση που μου συνέβη στις κατατακτήριες. Τέλος πάντων, δεν νομίζω ότι θα μπορούσα να κάνω κάτι παραπάνω σήμερα. Είπα και πριν τον αγώνα ότι ο αγώνας μου θα ήταν με τον Rubens και ίσως αν ξεμπέρδευα γρήγορα τότε ίσως να είχα μια ευκαιρία να ανταγωνιστώ τον Sebastian. Έκανε έναν πολύ σταθερό αγώνα και έτσι αυτό ήταν το τέλος. Όπως είπε και ο Sebastian υπήρξε πολλή κίνηση στο δεύτερο μέρος και στο τέλος απλά ελέγχαμε τη διαφορά. Δεν υπήρχε καμία περίπτωση να βρω 20 δευτερόλεπτα σε δύο stint. Τα παιδιά στο εργοστάσιο έχουν κάνει φοβερή δουλειά μαζί με τη Renault. Προφανώς ο Dietrich (Matechitz), το μεγάλο αφεντικό στην Αυστρία, θα είναι πολύ περήφανος με το σημερινό 1-2. Φέτος ανυπομονώ να κάτσω στη θέση δίπλα του αλλά σήμερα είμαι αρκετά ικανοποιημένος με το αποτέλεσμα. Ο Sebastian αξίζει τη νίκη σήμερα οπότε θα περιμένω μια άλλη μέρα.
Ερ: Ανέφερες ένα πρόβλημα στο κιβώτιο ταχυτήτων πριν λίγο, δεν φάνηκε όμως να έχασες πολύ χρόνο. Μπορείς να μας εξηγήσει τι έγινε;
MW: Οι μηχανικοί μου είπαν ότι είχα κάποια ζημιά στο σασί. Δεν ξέρω αν ήταν από το ατύχημα των Bourdais/Kovalainen στη στροφή 8 επειδή ήμουν αρκετά κοντά και έγινε ακριβώς μπροστά μου. Δεν ξέρω πού έκανα ζημιά στο μονοθέσιο αλλά μου είπαν ότι στην πραγματικότητα δεν ήταν πρόβλημα του κιβωτίου. Χρειάστηκε να αλλάξω ρύθμιση στροφών για ένα γύρο και έπρεπε να έχω άλλες σχέσεις στο κιβώτιο για κάποιες στροφές. Αυτή είναι πάντα μια πρόκληση για τον οδηγό να καταλάβει ακριβώς τι θέλουν οι μηχανικοί να κάνει. Μετά μου είπαν μην οδηγείς έτσι γιατί δημιουργείς άλλο πρόβλημα στον κινητήρα οπότε είχα διάφορες ενδείξεις αλλά στην πραγματικότητα δεν με επηρέαζαν. Είμαι σίγουρος ότι θα ξέρω περισσότερα αργότερα όταν θα πάμε το μονοθέσιο στο γκαράζ.
Ερ: Rubens, όταν βρισκόσουν μπροστά από τον Mark ήξερες ότι θα είχες πρόβλημα μαζί του;
RB: Ναι, ξέραμε από χθες ότι το μονοθέσιο που είχαν στην διάθεσή τους θα μας δημιουργούσε προβλήματα. Όταν έφτασα στην πρώτη στροφή και έβγαινε από τα pit σκέφτηκα ότι έπρεπε να κάνω κάτι ακόμα για να μείνω μπροστά του αλλά τον είδατε… με το που βρέθηκε μπροστά μου εξαφανίστηκε και δεν μπορούσα να κάνω πια τίποτα άλλο. Για να γίνουν τα πράγματα χειρότερα νομίζω ότι πήραμε δύσκολη απόφαση να πάμε μα τα σκληρά ελαστικά στο δεύτερο stint. Νομίζω ότι τα μαλακά απέδιδαν καλύτερα και η επιλογή του μεγάλου stint με τα σκληρά δεν ήταν ιδανική. Μετά είδα τον Rosberg και τον Massa να με πλησιάζουν οπότε ήταν δύσκολα για εμένα. Το μονοθέσιο ήταν καλά ισορροπημένο αλλά δεν είχα πρόσφυση. Ελπίζαμε ότι ο καιρός θα ήταν λίγο πιο ζεστός αλλά αυτό δεν έγινε. Είμαι ικανοποιημένος στην τελική αφού πήρα κάποιους βαθμούς από τον Jenson και για εμένα αυτός είναι ο πρωταρχικός στόχος.
Ερ: Είχες κάποιες ανησυχίες σχετικά με τις θερμοκρασίες των ελαστικών. Πιστεύεις ότι θα έχετε αντίστοιχα προβλήματα στο Nurburgring; Προφανώς δεν ξέρουμε τι θερμοκρασία θα έχει εκεί.
RB: Στο Nurburgring μπορεί να χιονίζει ή να κάνει αφόρητη ζέστη. Είναι πολύ δύσκολο μέρος για να προβλέψουμε τι θα συμβεί. Έχουμε τρεις εβδομάδες μπροστά μας και θα πρέπει να δουλέψουμε με το θέμα της θερμοκρασίας των ελαστικών. Είχαμε αντίστοιχο θέμα και στη Shangai όπου τα Red Bull ήταν και πάλι πολύ ισχυρά. Δεν χάσαμε ξαφνικά τη δύναμή μας. Απλά χρειαζόμαστε λίγο καλύτερο καιρό.
Ερ: Ανέφερες ένα πρόβλημα με τη μέση σου, πότε εμφανίστηκε αυτό;
RB: Στο ταξίδι για την Αγγλία άρχισα να νοιώθω το κάτω μέρος της μέσης μου να πονάει. Μετά τις ελεύθερες δοκιμές της Παρασκευής όταν βγήκα από το μονοθέσιο είχα πραγματικά έντονους πόνους. Χρειάστηκε να συμβουλευτώ τους γιατρούς. Στο εξής είναι πιθανό να έχω κάποιο πρόβλημα αλλά όσο μπορώ να οδηγώ το μονοθέσιο δεν θα υπάρχει πρόβλημα.
ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΩΝ
Ερ: (Joris Fioriti – AFP) Αυτή η ερώτηση είναι για τον Rubens και τον Sebastian: Πιστεύετε ότι επιστρέφει το ενδιαφέρον στο πρωτάθλημα μετά από 6 νίκες του Jenson Button, και πόσο δύσκολο πιστεύετε ότι είναι να τον φτάσετε;
RB: Ο Jenson είναι αρκετά δυνατός σε κάθε αγώνα φέτος. Ας πούμε ότι στο πρώτο κομμάτι του πρωταθλήματος ήταν καλύτερος και ελπίζω στο δεύτερο κομμάτι να είμαι εγώ καλύτερος. Έτσι είναι τα πράγματα. Ελπίζω εδώ να γίνει η αρχή.
SV: Όπως είπε ο Rubens, νομίζω ότι ο Jenson ήταν πολύ δυνατός και στους 8 αγώνες μέχρι τώρα και αξίζει να βρίσκεται σε αυτή τη θέση. Αν κοιτάξουμε τη βαθμολογία, θα δούμε ότι έχει ξεκάθαρα το προβάδισμα, αλλά προσπαθούμε να κάνουμε το καλύτερο δυνατό. Νομίζω ότι το μοναδικό πράγμα που έχουμε να κάνουμε είναι να εκμεταλλευόμαστε κάθε ευκαιρία. Όπως είπα, δουλεύουμε σκληρά, πολύ σκληρά. Η ομάδα είναι αποφασισμένη και γνωρίζουμε πού θέλουμε να είμαστε, θέλουμε να κερδίζουμε. Νομίζω ότι αυτός είναι ο μόνος τρόπος για να ανατρέψουμε την κατάσταση. Σίγουρα δεν θα είναι εύκολο αλλά οπωσδήποτε θα παλέψουμε. Η χρονιά είναι μεγάλη, όλα μπορούν να συμβούν. Ποτέ δεν ξέρεις τι θα συμβεί.
Ερ: (Bob Bull – BBC Three Counties Radio) Ερώτηση για τον Rubens: Ο Felippe Massa βρέθηκε πίσω σου, ενώ είχε ξεκινήσει από την 11η θέση. Οι Ferrari πλησιάζουν τις Brawn; Δεν τον κέρδισες με μεγάλη διαφορά.
RB: Νομίζω ότι η Ferrari είναι δυνατή σε κάθε περίπτωση. Η αλήθεια είναι ότι με το μονοθέσιο που έχουν είναι γρήγοροι σε μερικές πίστες και σε μερικές άλλες όχι. Εδώ, δεν φάνηκαν πολύ ανταγωνιστικές στις κατατακτήριες, ιδιαίτερα ο Felipe. Αλλά στον αγώνα είχαν καλή στρατηγική και μείωσαν τη διαφορά. Αλλά τα μονοθέσια είναι παρόμοια. Αν λάβουμε υπόψη μας την Κωνσταντινούπολη, στις κατατακτήριες, για παράδειγμα, είχαμε διαφορά 1,4 δευτερόλεπτα μεταξύ μας. Αν έχεις ρυθμίσει το μονοθέσιο για μια συγκεκριμένη πίστα θα πάρεις τα σωστά αποτελέσματα. Συν του ότι η F1 τώρα εξελίσσεται τόσο γρήγορα. Έχουμε καινούρια εξαρτήματα για το μονοθέσιο σε κάθε αγώνα.
Ερ: (Mohammed Khan – The National, Abu Dhabi) Sebastian, τι θα χρειαστείς για να περάσεις τον Jenson; Μίλησες για τελειότητα, θα χρειαστεί τελειότητα από τη Red Bull στο υπόλοιπο της σεζόν για να τους φτάσετε;
SV: Νομίζω ότι το μοναδικό πράγμα που χρειάζεται είναι στο τέλος της σεζόν να δεις πόσους βαθμούς έχεις και όποιος έχει τους περισσότερους θα γίνει πρωταθλητής. Αυτό είναι όλο. Φυσικά έχουμε σκληρή δουλειά να κάνουμε, όπως είπε ο Rubens. Κάθε ομάδα πιέζει δυνατά. Νομίζω ότι το γεγονός ότι ήμασταν πολύ ανταγωνιστικοί αυτό το διήμερο οφείλεται σε πολλούς παράγοντες. Πρώτα από όλα, πιστεύω ότι κάναμε ένα βήμα εμπρός. Το μονοθέσιο ήταν απίστευτο εδώ και το συγκεκριμένο σιρκουί μας ταίριαξε. Και μέσα σε όλα αυτά, οι καιρικές συνθήκες ήταν ιδανικές για εμάς. Δεν είχαμε πρόβλημα με τα ελαστικά, έτσι όλα δούλεψαν καλά. Φτάσαμε πολύ κοντά στο να είμαστε τέλειοι κάτι που είναι πολύ δύσκολο, αλλά αυτός θα πρέπει να είναι πάντα ο στόχος. Στο τέλος, δεν μπορείς να προβλέψεις τι θα συμβεί αλλά μπορώ να επιβεβαιώσω ότι θα προσπαθήσω πολύ σκληρά να βελτιωθώ και να μαζέψω περισσότερους βαθμούς από τους αντιπάλους μας.
Ερ: (Don Kennedy – Hawke’s Bay Today, New Zealand) Σε αυτό τον αγώνα φαβορί ήταν ο Jenson Button. Πιστεύεις ότι πέρα της νίκης σου στην πίστα, κέρδισες πολλά και στον ψυχολογικό τομέα, και ίσως Rubens αυτό να ισχύει για σένα;
RB: Όπως είπα, είχε βρει το ρυθμό του. Ήταν σαν να του είχα έρθει όλα τέλεια και τα χρησιμοποίησε πολύ καλά. Δεν έχω να πω κάτι ενάντια σε αυτό. Είμαστε αθλητές και αν μετατρέψεις όλα αυτά και δουλέψεις για τον εαυτό σου με όλη σου τη δύναμη, θα τα πας καλά. Αλλά νομίζω ότι ο Jenson είναι ήδη ώριμος, άρα θα είναι δυνατός και στη συνέχεια. Δεν νομίζω ότι με μία 6η θέση θα αλλάξει τίποτα, νομίζω ότι όσα είναι να πετύχουμε μέχρι το τέλος της σεζόν θα τα πετύχουμε. Δεν θα μας δώσει κάποια ευκαιρία αλλά αυτό είναι το ωραίο της υπόθεσης, είναι μια καλή πρόκληση.
SV: Συμφωνώ με όσα είπε ο Rubens. Όσο αφορά εμένα, δεν μου αρέσουν πολύ αυτά τα θέματα περί ψυχολογίας και τέτοια πράγματα. Αυτό που προσπαθώ να κάνω είναι να πιέζω το μονοθέσιο κάθε φορά, σε κάθε γύρο και να κάνω το καλύτερο δυνατό. Φυσικά, μερικές φορές πρέπει να είσαι πιο επιθετικός και ίσως να ρισκάρεις αρκετά και να χάσεις. Αυτό μπορεί να συμβεί στον μηχανοκίνητο αθλητισμό, είναι ανθρώπινο. Όπως είπα, στο τέλος πρέπει να χρησιμοποιήσεις κάθε ημέρα που έχεις και αυτός που είναι πιο σταθερός και έχει κάνει καλύτερη δουλειά αξίζει τη νίκη. Μπορεί να έχεις πλεονέκτημα έναν βαθμό ή 5 βαθμούς από τον αντίπαλό σου.
Ερ: (Sean McGreevy – CSMA Magazine) Υπάρχει πολύ παρασκήνιο αυτό το διήμερο. Κατά τη γνώμη σας, τι πρέπει να κάνει η F1 για να εξασφαλίσει το μέλλον της;
SV: Καλή ερώτηση. Το ήξερα ότι θα ρωτήσετε κάτι τέτοιο. Νομίζω ότι πρέπει να δούμε τα πάντα ξεκάθαρα. Είμαστε όλοι στην ίδια πλευρά, όλοι οι οδηγοί. Αυτό που θέλουμε στην τελική είναι να αγωνιζόμαστε μεταξύ μας. Θέλουμε να αγωνιζόμαστε με τα καλύτερα μονοθέσια στον κόσμο, εναντίον των καλύτερων οδηγών του κόσμου. Αυτή είναι η ομορφιά της F1 και γι’ αυτό είναι στην κορυφή του μηχανοκίνητου αθλητισμού. Είμαστε εδώ για να αγωνιζόμαστε. Όταν εμπλέκονται τα πολιτικά, τότε πολλά συμβαίνουν. Ίσως θα έπρεπε να ανησυχώ περισσότερο, αλλά με ενδιαφέρει περισσότερο το τώρα και τι συμβαίνει τώρα στο άθλημα. Σαν επαγγελματίας αθλητής πρέπει να έχεις στραμμένη την προσοχή σου σε αυτό που σε ενδιαφέρει. Αν με ρωτάτε για το θέμα, το μόνο πράγμα που με ενδιαφέρει αυτή τη στιγμή είναι τι συμβαίνει τώρα και τι θα κάνουμε με το μονοθέσιο στην πίστα, αυτό είναι το πιο σημαντικό πράγμα. Πέρα όμως από αυτό, το θέμα είναι πολύπλοκο και για να έχεις άποψη θα πρέπει να γνωρίζεις αρκετά. Άρα πρέπει να είσαι από αυτούς τους ανθρώπους που πραγματικά γνωρίζουν τι έχει συμβεί. Εγώ πρέπει να παραδεχτώ ότι δεν ενδιαφέρομαι πολύ για όλα όσα συμβαίνουν. Αυτό που με νοιάζει είναι τι συμβαίνει με το μονοθέσιό μου και τι συμβαίνει στην πίστα. Σε όλους μας αρέσει να αγωνιζόμαστε και γι’ αυτό είμαστε εδώ. Θέλουμε να συνεχίσουμε να παλεύουμε μεταξύ μας και να ανακαλύπτουμε κάθε διήμερο και κάθε χρόνο ποιος είναι ο καλύτερος.
Ερ: (Adam Scriven – Racing Post) Mark, η προηγούμενη ερώτηση για την κατάσταση στο πρωτάθλημα δεν αφορούσε εσένα, αλλά εσύ είσαι ακόμα στο κυνήγι του τίτλου. Ποιες νομίζεις ότι είναι οι πιθανότητές σου αυτή τη στιγμή;
MW: Λοιπόν, έχω πάρει μερικά καλά αποτελέσματα. Είχα πολύ σταθερά κυριακάτικα απογεύματα. Το Σάββατο είναι κρίσιμο, το γνωρίζουμε αυτό. Είμαστε πολύ κοντά οι τέσσερίς μας και ιδιαίτερα στους τελευταίους αγώνες. Είμαι αισιόδοξος ότι μπορώ να πάρω μερικούς καλούς βαθμούς στο μέλλον. Το αν φτάνει να είμαι απλά σταθερός σε σχέση με τους υπόλοιπους θα το δούμε, αλλά ευχαριστώ που το αναφέρατε αυτό. Είμαι πολύ ικανοποιημένος με την απόδοσή μας μέχρι τώρα φέτος. Δεν χρειάζονται πολλά για να ανατρέψουμε την κατάσταση, έτσι ανυπομονώ για το Nurburgring. Μπορεί να έχουμε περίεργες συνθήκες και μετά έχουμε την Βουδαπέστη. Ναι, έχουμε καλούς αγώνες στη συνέχεια που θα μας βάλουν σε δοκιμασία, ανυπομονώ.
MSFREE