από gmak » Σάβ Ιουν 20, 2009 1:49 am
Στην επίσημη συνέντευξη Τύπου των επικεφαλής των ομάδων για το Βρετανικό Grand Prix, που οργάνωσε η FIA και δόθηκε στο σιρκουί του Silverstone, πήραν μέρος οι Ross Brawn (Brawn GP), Christian Horner (Red Bull), Adam Parr (Williams) και Martin Whitmarsh (McLaren Mercedes). Από αυτούς οι τρεις εκπροσωπούν ομάδες της FOTA (Brawn, Horner Whitmarsh) που αποφάσισαν τη ρήξη με τη FIA και τη δημιουργία ξεχωριστού πρωταθλήματος ενώ ο Parr εκπροσωπεί τη Williams, που από νωρίς «έφυγε» από την ένωση των ομάδων και δήλωσε συμμετοχή στο πρωτάθλημα Formula 1 του 2010. Οι τέσσερις άνδρες μίλησαν πολύ για το πώς οι ομάδες τους πήραν αυτές τις αποφάσεις για το μέλλον αλλά μίλησαν λίγο και για την πορεία του φετινού πρωταθλήματος. Ας δούμε τι είπαν αναλυτικά…
ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΥΠΟΥ
Ερ: Μόνο μία ερώτηση από εμένα. Ποια είναι η θέση σας για την τρέχουσα κατάσταση στη Formula 1; Cristian, μπορώ να ξεκινήσω από εσένα;
Christian Horner: Προφανώς ήταν 24 γεμάτες ώρες αλλά όλη η ιστορία χρονολογείται πολύ πιο πίσω. Φτάσαμε σε αδιέξοδο ανάμεσα στη FOTA και τη FIA. Νομίζω ότι οι ομάδες έκαναν τεράστια προσπάθεια για να βρεθεί συμβιβασμός γιατί τελικά όλοι έχουμε ένα καθήκον να εκπληρώσουμε στους ανθρώπους που εκπροσωπούν τους εργαζόμενους, τους χορηγούς και το κοινό. Η πρόθεσή μας ήταν να βρούμε μια συμβιβαστική λύση. Όπως είπα, βρεθήκαμε σε αδιέξοδο και οι αποφάσεις που οδήγησαν στην ανακοίνωση που είδατε σήμερα το πρωί δεν πάρθηκαν ελαφρά τη καρδία αλλά ύστερα από προσεκτική εξέταση. Οι ομάδες έφτασαν συλλογικά σε αυτές τις αποφάσεις. Ήταν δύσκολη απόφαση αλλά δυστυχώς βρεθήκαμε στην κατάσταση που οι όροι που είχαμε θέσει ουσιαστικά απορρίφθηκαν και φτάσαμε στο σημείο που δεν μπορούσαμε να πάμε παραπέρα. Επομένως, φτάσαμε σε αδιέξοδο και έπρεπε είτε να σταματήσουμε είτε να κοιτάξουμε κάτι άλλο. Σίγουρα, εμείς στη Red Bull θέλουμε να τρέξουμε απέναντι στις μεγαλύτερες ομάδες, στους καλύτερους οδηγούς και με τους μεγαλύτερους χορηγούς στον κόσμο. Αν αυτό δεν είναι η Formula 1, τότε πρέπει να εξετάσουμε τις εναλλακτικές αλλά όντας αιώνια αισιόδοξος νομίζω ότι έχουμε φτάσει όσο πιο μακριά γίνεται. Φτάσαμε σε αυτήν την κατάσταση και εδώ βρισκόμαστε σήμερα. Οι συνθήκες μπορεί να αλλάξουν αλλά σίγουρα βρισκόμαστε εδώ.
Ross Brawn: Νομίζω ότι μετά το σοκ της αποχώρησης της Honda από τη F1, υπήρξε μεγάλη ανησυχία αλλά αντιδράσαμε σωστά. Ξεκινήσαμε τις σωστές πρωτοβουλίες ή πιο σωστά εντατικοποιήσαμε τις πρωτοβουλίες καθώς πολλές είχαν ήδη ξεκινήσει από τις ομάδες με τη γενική στήριξη της FIA. Οι κατασκευαστές κινητήρων της FOTA ξεκίνησαν τον κινητήρα των 8 εκατ. ευρώ, που του χρόνου γίνεται 5 εκατ. ευρώ, και αυτό για την ομάδα μου είναι θεόσταλτο δώρο. Είχαν ξεκινήσει ήδη πολλές πρωτοβουλίες. Ίσως με την κρίση έπρεπε να τις αναθεωρήσουμε και να δούμε αν μπορούσαμε να τις εντατικοποιήσουμε αλλά με δομημένο τρόπο. Έπρεπε να διατηρηθεί μια ισορροπία γιατί υπήρχαν πολλοί λόγοι που η Honda έφυγε από την F1 και δεν ήταν όλοι οικονομικοί. Υπήρχε και το στοιχείο της στρατηγικής και η αντίδραση έπρεπε να είναι η σωστή. Κατά την άποψή μας δεν χρειαζόταν να είναι τόσο δραματική όσο προέκυψε και αυτή είναι η βασική διαφορά των απόψεων, στο δραματικό τρόπο που η FIA πίστεψε ότι είναι απαραίτητο να προστατέψει τη F1. Οι απόψεις των ομάδων και της FIA ήταν διαφορετικές και ήταν δύσκολο να γεφυρώσουμε αυτές τις διαφορές. Προσπαθώντας να το κάνουμε οι σχέσεις δυσκόλεψαν. Αυτήν τη στιγμή υπάρχει μια πολύ δύσκολη σχέση ανάμεσα στις ομάδες, οι οποίες δεν έχουν τη φιλοδοξία να αναλάβουν τη Formula 1 αλλά έχουν κάνει μια μεγάλη επένδυση και θέλουν να γίνει σεβαστή. Η F1 δεν ανήκει στις ομάδες. Ανήκει στον κόσμο. Η F1 ανήκει σε όλους μας. Δεν είναι ιδιοκτησία κάποιου. Είναι κάτι σαν τους Ολυμπιακούς Αγώνες ή το Παγκόσμιο Κύπελλο (ποδοσφαίρου). Είναι μια ολότητα. Χρειάζεται σεβασμό και φροντίδα και πρέπει να αναπτυχθεί. Αλλά τώρα έχουμε βρεθεί σε μια κατάσταση που κάποιες ομάδες έχουν μπει στην F1 με διαφορετικούς κανονισμούς από αυτούς που θέλουν να τρέχουν κάποιες άλλες, με μια πρόταση από τη FIA να τους αλλάξει αλλά και πάλι καμία εγγύηση. Οι κανονισμοί πρέπει να αλλάξουν με τη συγκατάθεση των ομάδων που ήδη τρέχουν στην F1. Οπότε μας λένε «ελάτε και θα αλλάξουμε τους κανονισμούς» αλλά τι εγγυήσεις έχουμε; Είναι μια δύσκολη κατάσταση. Θέλουμε να βρούμε λύσεις αλλά αν δεν μπορούμε, θα βρούμε ένα άλλο πρωτάθλημα να τρέξουμε.
Martin Whitmarsh: Νομίζω ότι η Vodafone McLaren Mercedes, που είναι η ομάδα που εκπροσωπώ, θέλει να τρέχει στην ανώτερη μορφή μηχανοκίνητου αθλητισμού. Θέλει να τρέχει με όλες τις ομάδες που εκπροσωπούνται εδώ, συμπεριλαμβανομένου του Adam. Θέλουμε να αγωνιζόμαστε με όλα τα μεγάλα ονόματα, τα αστέρια, την ιστορία και την κληρονομιά του σπορ. Σαφώς, οι πιέσεις μέσα στο σπορ κινδύνευσαν να χωρίσουν αυτά τα ονόματα σε δύο στρατόπεδα. Το χθεσινό βράδυ ήταν η απόδειξη ότι η πλειονότητα θέλει να είναι ενωμένη. Θέλουμε να βρισκόμαστε στην κορωνίδα του μηχανοκίνητου αθλητισμού. Θέλουμε διαφάνεια στη διοίκηση. Θέλουμε ένα σετ κανονισμών και ίσως μια διαφορά φιλοσοφίας για το μέλλον του σπορ. Νομίζω ότι έχουν γίνει τεράστιες προσπάθειες από πολλούς για να βρεθεί συμβιβασμός αλλά ασκήθηκε πίεση χρόνου στις ομάδες και κάτω από αυτήν την πίεση έπρεπε να πάρουμε μιαν απόφαση. Η απόφαση έπρεπε να ληφθεί σήμερα και οι ομάδες της FOTA έμειναν ενωμένες. Ασφαλώς είχαμε δύο ομάδες με λίγο διαφορετικές απόψεις από την πλειονότητα αλλά οι περισσότερες ομάδες συνεργάστηκαν πάρα πολύ καλά. Από τότε που σχηματίστηκε η FOTA τον Σεπτέμβριο, την πρώτη φορά που όλες οι ομάδες βρέθηκαν μαζί στην ιστορία της Formula 1, προσπαθήσαμε να μειώσουμε τις δαπάνες. Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι οι πρωτοβουλίες της FOTA ήταν οι πιο σημαντικές στην ιστορία του σπορ. Έχουμε σήμερα κάποιες ομάδες που δεν θα υπήρχαν χωρίς τη FOTA. Έχουμε φτιάξει μια δομή για περεταίρω μείωση των εξόδων. Όλοι αυτό θέλουμε. Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι είχαν αρχίσει να ξεφεύγουν. Η θέση της FOTA δεν είναι ότι δεν θέλουμε να εξοικονομήσουμε χρήματα. Αυτό θέλουμε. Προχωρήσαμε προτάσεις και μηχανισμούς με τους οποίους όλες οι ομάδες πίστεψαν ότι είναι δυνατό και ήδη είχαν κάνει πρόοδο αλλά τελικά φτάσαμε πολύ κοντά σε αρκετά και αυτό ίσως είναι το πιο λυπηρό. Υπάρχουν πολλά κοινά σημεία στις απόψεις της FOTA και της FIA αλλά δυστυχώς λόγω σχέσεων ή άλλων λόγων δεν καταφέραμε να συμφωνήσουμε. Στις ομάδες δόθηκε προθεσμία και έπρεπε να πάρουμε μιαν απόφαση. Το θετικό είναι ότι οι ομάδες δουλεύουν από κοινού με τον πιο παραγωγικό τρόπο που έχω δει τα 20 χρόνια που βρίσκομαι στο σπορ. Θέλουμε να τρέξουμε με όσο γίνεται περισσότερες ομάδες του χρόνου.
Adam Parr: Η Williams είναι ομάδα της Formula 1.
Ερ: Μόνο αυτό έχεις να μας πεις;
AP: Δεν υπάρχει κάτι άλλο να πω.
ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΩΝ
Ερ (Ian Parkes – Press Association): Μια ερώτηση για τα μέλη της FOTA. Θα γνωρίζετε πιθανώς ότι πριν από μισή ώρα η FIA κινήθηκε νομικά εναντίων των οκτώ ομάδων της FOTA. Αναρωτιέμαι αν θα θέλατε να πείτε κάτι για αυτό καταρχάς. Και επιπλέον πόσο μεγάλη είναι η ζημιά στην αξιοπιστία του αθλήματος;
RB: Νομίζω ότι αυτό είναι αρκετά δύσκολο για εμάς. Δεν έχουμε δει τις λεπτομέρειες αυτού που έχει συμβεί. Δεν θέλω να αποφύγω την ερώτηση αλλά είναι δύσκολο να σας απαντήσω αφού το ακούσαμε καθώς ερχόμασταν στη συνέντευξη Τύπου. Νομίζω ότι τώρα πρέπει να καταλάβουμε τι έχει συβμεί αλλά δυστυχώς δεν πιστεύω ότι το επεισόδιο που παίζεται αυτήν τη στιγμή βοηθάει άμεσα το άθλημα. Όλοι το ξέρουμε αυτό. Απλά υπάρχει ένα όραμα για κάτι καλύτερο στο μέλλον και αυτό σκεφτόμαστε.
MW: Είναι σημαντικό να μη συρθούμε σε κάτι τέτοιο. Βρισκόμαστε σε ένα Grand Prix που οργανώνει η FIA και θα πρέπει να σεβαστούμε τη συνέντευξη Τύπου. Όπως είπε και ο Brawn, καταρχάς δεν ξέρουμε τα δεδομένα και κατά δεύτερον νομίζω ότι αυτός δεν είναι ο καλύτερος τόπος για να τα συζητήσουμε αυτά. Σίγουρα υπάρχει μια λογομαχία μέσα στη Formula 1 και αυτό δεν είναι θετικό. Πρέπει να προσπαθήσουμε να συγκεντρωθούμε σε αυτά που συμβαίνουν στην άσφαλτο και πιστεύω ότι θα πρέπει να αποφύγουμε να κάνουμε τους ανταποκριτές για το τι συμβαίνει στο προσκήνιο και το παρασκήνιο μεταξύ FOTA και FIA.
CH: Συμφωνώ απόλυτα με τον Ross και τον Martin. Καταλαβαίνω ότι ο κόσμος και οι οπαδοί της Formula 1 είναι μπερδεμένοι και σε κάποιο βαθμό τρομαγμένοι με όλα αυτά που συμβαίνουν. Έχουμε ένα υπέροχο πρωτάθλημα φέτος. Βρισκόμαστε στο τελευταίο Grand Prix του Silverstone και συζητάμε για πολιτικά θέματα που είναι δύσκολα στη χώνεψη και την κατανόηση από το ευρύ κοινό. Η Formula 1 θα έπρεπε να έχει να κάνει με όσα συμβαίνουν στην πίστα. Νομίζω ότι έχει ξεχειλίσει το ποτήρι και έχουμε απασχολήσει πολύ και τον κόσμο. Εμείς έχουμε δημιουργήσει την κατάσταση που βρισκόμαστε και τώρα είναι αδύνατο για εμάς να τη σχολιάσουμε. Δεν έχω δει τι έκανε η FIA. Νομίζω ότι είναι πολύ κρίμα και σίγουρα από τη δική μας πλευρά έχουμε ένα αγώνα να διεξάγουμε αυτό το Σαββατοκύριακο. Είμαστε αφοσιωμένοι στο να προσπαθήσουμε να σταματήσουμε τον Jenson Button να κερδίζει άλλον αγώνα. Σε αυτό επικεντρωνόμαστε τώρα. Το χρωστάμε στους οπαδούς, στο κοινό και στο Silverstone αυτό το σημαντικό τριήμερο.
Ερ (Alan Baldwin – Reuters): Adam, σε εμπορικό επίπεδο πόσο σημαντικό είναι για τις ομάδες να τρέχουν ενάντια στη Ferrari και τη McLaren; Πόσο δύσκολο είναι για εσάς να βρείτε χορηγούς και να τους πείτε ότι θέλετε τα λεφτά για να αντιμετωπίσετε την Campos, τη USF1 και τη Manor;
AP: Νομίζω ότι θα είναι πολύ δύσκολο το να βρεθούν χορηγοί στο μέλλον αλλά έτσι και αλλιώς ήταν δύσκολο και στο παρελθόν. Ένας από τους λόγους που κάνουμε αυτό που κάνουμε, το οποίο είναι η προσπάθεια μείωσης του κόστους στη Formula 1, είναι επειδή κανείς δεν μπορεί να ξοδεύει όπως στα τελευταία χρόνια. Είναι απλά γελοίο και πρέπει να το σταματήσουμε. Για το λόγο αυτό έχουμε υποστηρίξει, και ως μέλος της FOTA και τώρα που βρισκόμαστε εκτός αυτής, τα μέτρα που στοχεύουν στη μείωση του κόστους. Αυτό είναι σημαντικό. Δεν νομίζω ότι η κατάσταση στις συζητήσεις είναι καλή αλλά ελπίζω ότι θα βρεθεί λύση και ελπίζω ότι κανείς δεν θέλει στην πραγματικότητα να δημιουργήσει ένα νέο πρωτάθλημα. Δεν πιστεύω ότι κάτι τέτοιο θα συμβεί.
Ερ (Lee McKenzie – BBC): Για τα μέλη της FOTA: Προτείνατε ένα νέο πρωτάθλημα. Οκτώ ομάδες είναι αρκετές για να δημιουργήσουν ένα νέο πρωτάθλημα ή σκοπεύετε να προσκαλέσετε και άλλες ομάδες, ίσως ας πούμε τη Lola και την Prodrive;
MW: Νομίζω ότι σίγουρα οκτώ ομάδες είναι αρκετές αλλά θα καλωσορίζαμε κάθε υπάρχουσα ομάδα. Σίγουρα υπήρξε ενδιαφέρον από κάποια ονόματα που μόλις αναφέρατε και νομίζω ότι πολλές ομάδες θέλουν να τρέξουν ενάντια στις Ferrari , Red Bull, Brawn και ελπίζω και στη δική μας. Η Formula 1 δεν έχει κάνει καλή δουλειά κατά την άποψή μου στην ανάπτυξη του αριθμού των ομάδων και δεν είναι επικεντρωμένοι σε αυτό που θέλουν οι φίλαθλοι και νομίζω ότι αυτή είναι μια ευκαιρία να γίνει καλύτερη δουλειά με φρέσκια ενέργεια. Αναπόφευκτα υπάρχει και θλίψη σε μια μέρα σαν τη σημερινή αλλά πρέπει να είμαστε αισιόδοξοι για το μέλλον. Νομίζω ότι μερικές φορές από τέτοιες αλλαγές, τέτοιες προκλήσεις και νέες εποχές έρχονται νέες ευκαιρίες και πρέπει να παραμένουμε αισιόδοξοι. Ωστόσο είναι ξεκάθαρο ότι έχουμε τις τελευταίες ώρες αρκετό ενδιαφέρον και από άλλες ομάδες που θέλουν να γίνουν μέλος του πρωταθλήματος και τις παροτρύνουμε να μας ακολουθήσουν. Νομίζω ότι, όπως έχει ήδη επιδείξει η FOTA, βοηθάμε τις ανεξάρτητες ομάδες και έχουμε νέο ήθος ως νέος οργανισμός.
Ερ (Geoff Sweet – The Sun): Αν ο Max Mosley δεν είναι Πρόεδρος ή αν απομακρυνθεί σύντομα, το πρόβλημα θα φύγει μαζί του;
RB: Σε καμία περίπτωση δεν έχει τεθεί τέτοιος όρος από τη FOTA. Δεν είναι κάτι για το οποίο πιέζουμε ή κάτι που ζητάμε. Δεν υπήρξε συζήτηση για το θέμα αυτό. Είχαμε μια ρήξη στις σχέσεις μας και θέλουμε να βρούμε τρόπο να επιστρέψουμε σε μια ισορροπία μεταξύ του διοικητικού σώματος και των αγωνιζόμενων ομάδων.
CH: Συμφωνώ με αυτά που είπε ο Ross. Σε κανένα σημείο ποτέ δεν υπήρξε όρος από τη FOTA που να υπαγορεύει κάτι τέτοιο. Έχουμε ενεργά προσπαθήσει να συνεργαστούμε με τη FIA τις τελευταίες εβδομάδες για βρούμε μια λύση. Ο κύριος Mosley αντιπροσωπεύει το σύνολο της FIA, οπότε οι συζητήσεις δεν είναι προσωπικές.
Ερ (Mike Doodson): Αυτή η δήλωση της FIA μου φαίνεται ιδιαίτερα προκλητική. Γνωρίζεις κανείς σας αν θα έχουμε εξελίξεις στο αγωνιστικό meeting του τριημέρου ή στους επόμενους αγώνες του πρωταθλήματος;
MW: Όχι και όπως είπα και νωρίτερα δεν έχουμε δει στην πραγματικότητα τις λεπτομέρειες αυτή τη στιγμή. Ακούσαμε κάτι ερχόμενοι εδώ και προσωπικά δεν μπορώ να φανταστώ κάτι που μπορεί να κανονιστεί αυτό το τριήμερο ή στο υπόλοιπο της χρονιάς. Φυσικά αυτή δεν είναι η πρόθεσή μου και είμαι σίγουρος ότι οι αντιπρόσωποι των ομάδων εδώ δεν έχουν κανονίσει κάτι. Νομίζω ότι χρωστάμε στο κοινό και τους φιλάθλους να κάνουμε ένα καλό show αυτό το τριήμερο και σε αυτό πρέπει να μείνουμε συγκεντρωμένοι. Υπάρχει ένα υπέροχο πρωτάθλημα. Δυστυχώς δεν βρισκόμαστε πολύ κοντά όσο θα θέλαμε άλλα οι δύο κύριοι πίσω μου έχουν μεγάλο ανταγωνισμό και συμμετέχουν σε ένα πολύ ενδιαφέρον πρωτάθλημα αλλά και εμείς στα χαμηλότερα σκαλοπάτια πρέπει να σιγουρέψουμε ότι θα βελτιωθούμε όσο περισσότερο μπορούμε.
RB: Ελπίζω κάτι να γίνει πάντως επειδή είναι πολύ γρήγοροι. Νομίζω ότι θα έχουμε πρόβλημα αυτό το Σαββατοκύριακο.
Ερ (Mark Fogarty – Auto Action): Απ’ όπου και να το δεις η υπόθεση αυτή βρωμάει. Δεν θα έπρεπε όλοι σας να ντρέπεστε που επιτρέψατε να δημιουργηθεί αυτή η κατάσταση και να γίνει αυτός ο χαμός; Εδώ έχουμε να κάνουμε με το μέλλον της Formula 1. Δεν είναι κάτι που πρέπει να το παίρνετε χαλαρά.
MW: Σωστό ή λάθος μπορώ μόνο να μιλήσω για τον εαυτό μου. Δεν νοιώθω καμία ντροπή για την κατάσταση. Πιστεύω ότι οι ομάδες αντιπροσωπεύουν σωστές αξίες. Αναζητούμε το καλύτερο μέλλον για το άθλημα. Αναζητούμε την ανάπτυξη για τους φιλάθλους και για όσους εμπλέκονται. Αναζητάμε τη σταθερότητα. Νομίζω ότι κοιτώντας τη Formula 1 των τελευταίων ετών δεν υπήρξε η σταθερότητα που θα έπρεπε. Δεν υπήρξε η διαφάνεια στο πρωτάθλημα που χρειάζονται οι φίλαθλοι. Δεν σηκώνω το δάχτυλο σε κανέναν. Όλοι υπήρξαμε κομμάτι αυτής της κατάστασης. Κάποιοι τώρα πιστεύουν ότι πρέπει να κάνουμε καλύτερη δουλειά από ό,τι στο παρελθόν. Σίγουρα έχουμε κάνει αρκετά λάθη στο παρελθόν όσον αφορά την εξέλιξη της Formula 1 αλλά νομίζω ότι έχουμε κάνει θετικά βήματα για να μπορούμε να δεσμευτούμε στον αγώνα όλοι μαζί. Καθώς φαίνεται τις τελευταίες ημέρες οδηγούμαστε στο διαχωρισμό. Θα μπορούσαν κάποιες από τις ομάδες που βρίσκονται τώρα στη Formula 1 να αποχωρούσαν εντελώς. Νομίζω ότι όποιος έχει δώσει προσοχή κατανοεί πόσες κατασκευάστριες ομάδες ήταν έτοιμες να αποχωρήσουν και αυτό θα ήταν πολύ επιζήμιο. Τους καλούμε όλους αυτούς αλλά και τις νέες εισόδους να συμμετέχουν σε αυτό που πιστεύουμε ότι είναι η κορωνίδα του μηχανοκίνητου αθλητισμού.
CH: Για άλλη μια φορά συμφωνώ πλήρως με τον Martin. Νομίζω ότι αυτό που έχει επιτευχθεί στο σύντομο χρονικό διάστημα που υπάρχει η FOTA είναι πολύ σημαντικό. Η οικονομία στα έξοδα που έχουμε δει αυτή τη χρονιά που προήλθε από τη FOTA και σίγουρα από τις ανεξάρτητες ομάδες που προμηθεύονται κινητήρες πολύ φτηνά, φτηνότερα ίσως απ’ ότι στα τελευταία 25 χρόνια στη Formula 1, η μείωση των συνολικών εξόδων σε όλες τις ομάδες μεταξύ του 15 και 25%, με τις προτάσεις στο τραπέζι για περεταίρω μείωση του κόστους πιθανώς στο 40%, όλα αυτά προχωράνε. Κάθε ομάδα παίρνει δύσκολες αποφάσεις, και συγκεκριμένα θέλω να δώσω τα εύσημα στον Ross Brawn για τις αποφάσεις του και την αφοσίωση που έχει δείξει στη FOTA επειδή παρέμεινε προσκολλημένος στις αρχές του παρόλο που διοικεί μια ανεξάρτητη ομάδα. Νομίζω ότι έχει περάσει πολύ δύσκολες στιγμές. Δεν υπάρχει άλλος δρόμος για αυτόν από τους αγώνες Grand Prix. Η Red Bull συμμετέχει και σε άλλες κατηγορίες , η McLaren έχει και άλλα προγράμματα μέσα στον όμιλο και νομίζω ότι η ενότητα που έχουν δείξει όλες οι ομάδες με τη Ferrari να είναι κεντρικός παίκτης έχει αλλάξει πολλά. Σίγουρα δεν υπάρχει κάτι που να μας κάνει να ντρεπόμαστε.
RB: Σε ευχαριστώ Christian για τα καλά σου λόγια. Δεν ήμουν ανεξάρτητος για πολύ καιρό αλλά έχω δει και τις δύο πλευρές του νομίσματος και έχω ζήσει στη Ferrari. Έχω νωρίτερα ζήσει την Benneton όπου πήραμε το παγκόσμιο πρωτάθλημα με συνολικά 30 εκατομμύρια λίρες το χρόνο και έχω ζήσει και στη Honda και ως ανεξάρτητος. Τελικά το κλειδί σε όλα αυτά είναι να βρεις την ισορροπία μεταξύ όλων των ομάδων της Formula 1. Πρέπει να έχουμε ένα σύστημα όπου οι μικρότερες ανεξάρτητες ομάδες να μπορούν να επιβιώσουν με τη βοήθεια των κατασκευαστών. Αλλά αν έχουμε ένα σύστημα που αποκλείει εντελώς τους κατασκευαστές νομίζω αυτό θα αποβεί μοιραίο για το άθλημα. Οι κατασκευαστές προσφέρουν τεράστιο έργο στη βιομηχανία, φέρνουν τεράστια ποσά επενδύσεων, μεγάλο αριθμό υπαλλήλων, οπότε οι κατασκευαστές φέρνουν πάρα πολλά στη Formula 1 και πρέπει να προσέχουμε να μη τους καταστρέψουμε γιατί είναι απολύτως απαραίτητοι. Η Mercedes Benz επενδύει προσφέροντάς μου κινητήρες των οκτώ εκατομμυρίων με πέντε εκατομμύρια για την επόμενη χρονιά. Υπάρχει η επένδυση της Toyota που δίνει στον Adam τους κινητήρες της σε εκπληκτική τιμή. Επιβιώνουμε χάρη στους κατασκευαστές. Απορροφούν μεγάλο μέρος της έρευνας, του κόστους παραγωγής και μας δίνουν κινητήρες χωρίς να έχουν κέρδος. Πρέπει λοιπόν να βρούμε την ισορροπία μεταξύ του τι προσφέρει η Formula 1 στους κατασκευαστές και τι στις ανεξάρτητες ομάδες. Δεν μπορούμε να πάμε πολύ μακριά χτυπώντας τους κατασκευαστές επειδή αυτό θα ήταν καταστρεπτικό για το άθλημα.
AP: Υπάρχουν αρκετά με αυτά που είπαν ο Martin, ο Ross και ο Christian με τα οποία συμφωνώ απόλυτα. Αναγνωρίζουμε ότι οι κατασκευαστές έχουν φέρει στη Formula 1 τρομακτική αναγνώριση, όπως είπε και ο Frank, φανταστικούς αξιόπιστους κινητήρες και σε πολλές περιπτώσεις έχουν αποδειχτεί καλοί φίλοι σε αρκετές ομάδες σε βάθος δεκαετιών. Οπότε είναι εξαιρετικά δύσκολο να βρεθούμε στην αντίπερα όχθη. Σε κάποιες πτυχές -δε θα πω ότι συμπαραστεκόμαστε επειδή αυτό θα ήταν ανειλικρινές- αλλά θα έλεγα ότι έχουμε κάποια συμβόλαια με τον Bernie και όπως είπε και ο Max εισήλθαμε στο πρωτάθλημα με αυτά. Έχω ξαφνιαστεί που ο Ross, ως ανεξάρτητη ομάδα την επόμενη χρονιά που θα πρέπει να βρει χρήματα με τον τρόπο που βρίσκουμε και εμείς πιστεύει ότι θα έχει τη δυνατότητα να διεκδικήσει άλλο πρωτάθλημα. Δεν υπάρχει τρόπος να αφήσουμε πίσω τα συμβόλαιά μας και αν βρούμε τα χρήματα που απαιτούντα για να ανταγωνιστούμε τους κατασκευαστές και ομάδες όπως η Red Bull. Οπότε έχουμε κοινό συμφέρον με τη FIA και τη FOM. Είναι ωστόσο πολύ λυπηρό για εμάς που απομακρυνθήκαμε από ανθρώπους που σεβόμαστε και μας αρέσει να ανταγωνιζόμαστε. Η ερώτηση είναι: Έχουμε διαφωνίες και βρισκόμαστε σε αυτήν την κατάσταση; Δεν ξέρω τι θα κάνουν διαφορετικά. Προσπαθήσαμε να είμαστε ανοικτοί και ειλικρινείς σχετικά με τη θέση μας. Κανένας δεν μπορεί να πει κάτι για τη θέση μας απέναντι στη FOTA και στη συνάντηση πριν από λίγες εβδομάδες οπότε και αποπεμφθήκαμε. Ας είμαστε ξεκάθαροι σε ένα πράγμα: Είμαστε η μόνη ομάδα της Formula 1 που βρίσκει τα χρήματα χωρίς να ζητάει από τους μετόχους ούτε μια δεκάρα. Η μόνη ομάδα στη Formula 1. Δεν λέω ότι οι άλλοι δεν εξαρτώνται από τους χορηγούς αλλά χρησιμοποιούν μεγάλα κεφάλαια από τους μετόχους τους. Εμείς δεν το κάνουμε αυτό. Όταν κοιτάζω μπροστά ξέρω ότι δεν μπορούμε να συνεχίζουμε με το ρυθμό που ξοδεύαμε. Δεν θα τα καταφέρναμε. Όπως και να έχει είμαστε αυτοί που είμαστε. Πήραμε μερικές δύσκολες αποφάσεις, χάσαμε ίσως φίλους εξαιτίας αυτών αλλά δεν πιστεύω ότι στη θέση μας θα έκαναν κάτι διαφορετικό. Δεν χαιρόμαστε για αυτό αλλά έτσι έχουν τα πράγματα.
Ερ: (Joe Saward – Grand Prix Special) Αυτή είναι για τις ομάδες της FOTA: Έχετε κάνει κάποια προετοιμασία για το νέο πρωτάθλημα ή θα το ξεκινήσετε από το μηδέν; Ιδιαίτερα θα ήθελα να μάθω για το GP του Μονακό.
MW: Όπως ξέρει ο κόσμος που βρίσκεται εδώ, ήταν μια απόφαση που πάρθηκε αργά χθες το βράδυ και νομίζω ότι το να μιλήσουμε για προετοιμασίες 10 ώρες μετά ή κάτι αντίστοιχο θα ήταν πρόωρο. Υπήρξαν αρκετές ιδέες, εισηγήσεις που έγιναν από τις ομάδες αλλά το γεγονός είναι ότι έχουμε πολλή δουλειά μπροστά μας, είναι μια πρόκληση. Υπάρχει ενθουσιασμός και ανησυχία διότι είναι μια νέα περιπέτεια. Αλλά υπάρχει μεγάλο ενδιαφέρον και μεγάλη υποστήριξη από τις ομάδες. Είμαστε ανοιχτοί σε κάθε τι πρωτοποριακό αλλά νομίζω ότι τις επόμενες εβδομάδες και μήνες φυσιολογικά θα είμαστε καλύτερα εξοπλισμένοι με απαντήσεις για αυτές τις ερωτήσεις.
Ερ: (Livio Oricchio – O Estado de Sao Paulo) Την επόμενη Τετάρτη θα έχουμε το Παγκόσμιο Συμβούλιο στο Παρίσι. Πιστεύετε ότι υπάρχει χώρος για καλύτερες διαπραγματεύσεις για την F1 της επόμενης σεζόν, επειδή εκεί αποφασίζει μια ομάδα ανθρώπων και όχι ένα άτομο;
RB: Νομίζω ότι έχει υπάρξει ένα σύστημα για να λαμβάνει αυτές τις αποφάσεις, μέσω της Επιτροπής F1, μέσω των ομάδων αλλά δυστυχώς αυτό το σύστημα φαίνεται να μην λειτουργεί. Υπάρχουν συστήματα που έχουν καθιερωθεί και που θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν για αυτόν το σκοπό, έτσι δεν νομίζω ότι πρέπει απαραιτήτως να εφεύρουμε κάτι νέο. Η δυσκολία τώρα έγκειται στο ότι οι αποφάσεις έχουν ληφθεί και πώς εμείς στεκόμαστε απέναντί τους. Πρέπει να μάθουμε από αυτό, να προσπαθήσουμε να αποφύγουμε αυτές τις καταστάσεις στο μέλλον αλλά υπήρχε ένα σύστημα με την παλιά Συμφωνία Ομόνοιας που δεν ήταν τέλειο ωστόσο αυτό σήμαινε ότι οι ομάδες συμμετείχαν σε όλες τις βασικές αποφάσεις και αυτό φαίνεται να εξαφανίζεται. Δεν πιστεύω ότι υπάρχει ανάγκη να εφευρεθεί ένα νέο σύστημα, απλά να ξεκαθαριστεί αυτό που υπήρχε πριν.
Ερ: (Marco Evangelisti – Corriere dello Sport) Στα τρία μέλη της FOTA: Υπάρχει πιθανότητα να αναζητήσετε και κάποιους άλλους δρόμους με τον Max Mosley, πέρα από αυτόν που δημιουργήθηκε σήμερα;
CH: Νομίζω ότι η θέση που εκφράσαμε χθες, μετά από πολλές συζητήσεις, αισθανθήκαμε ότι σημαντικές υποχωρήσεις έχουν γίνει και συνεχίζω να αναφέρομαι στο αδιέξοδο που φτάσαμε στο οποίο οι ομάδες δεν μπορούσαν να συνεχίσουν. Η FIA προφανώς έκανε ξεκάθαρη τη θέση της και έτσι καταλήξαμε εδώ που είμαστε τώρα, όπου είχαμε πολλές αποφάσεις να πάρουμε διότι δεν γινόταν να συνεχίσουμε. Έτσι η απόφαση που πήραμε χθες το βράδυ ήταν συλλογική, μετά από πολλές συζητήσεις αλλά όλα τα μέλη της FOTA συμφώνησαν.
Ερ: (Miran Alisic – Pop TV) Για όλους: Μπορείτε ίσως να ξεκαθαρίσετε την τελευταία πρόταση του δελτίου τύπου της FIA και ποια είναι η θέση σας σε αυτό; Ποιος είναι ο πραγματικός λόγος πίσω από όλα αυτά, ότι «η ανακοίνωση της λίστας συμμετοχών για το 2010 θα μπει στην αναμονή»;
MW: Νομίζω ότι και οι τρεις και ίσως ο Adam επίσης έμαθε για την ανακοίνωση της FIA την τελευταία στιγμή. Δεν είναι δική μας δουλειά να ερμηνεύσουμε αυτή την δήλωση. Υποθέτω ότι αυτό είναι δουλειά της FIA να ξεκαθαρίσει τι θέλει να πει αν χρειάζεται να το κάνει. Κατανοούμε ότι η λίστα συμμετοχών θα έβγαινε σήμερα. Έπρεπε να πάρουμε χθες την απόφαση. Πήραμε την απόφαση αλλά τα περεταίρω σχόλια πρέπει να γίνουν από τη FIA.
Ερ: (Michael Schmidt – Auto Motor und Sport) Στο ξεκίνημα της χρονιάς υπήρχε μεγάλη διαμάχη για το διπλό διάχυτη και ανησύχησε τα μέλη της FOTA. Πώς θα χειριστείτε ένα τέτοιο θέμα στο μέλλον;
MW: Νομίζω ότι στην πραγματικότητα το θέμα του διπλού διάχυτη ήταν μια μεγάλη δοκιμασία για τη FOTA και βγήκαν πολλά συναισθήματα, κάτι που είναι καλό. Η F1 είναι φτιαγμένη για αυτά τα πράγματα, να υπάρχει ανταγωνισμός. Αλλά νομίζω ότι το γεγονός ότι η FOTA επέζησε από αυτή την ένταση είναι σημαντικό. Όλοι έχουμε τις επιλογές μας, είτε είναι σωστές είτε είναι λανθασμένες, αλλά νομίζω ότι όλοι δέχτηκαν ότι όλες οι ομάδες έδρασαν σε καλό πνεύμα και αυτό είναι κάτι που έπρεπε να γίνει γνωστό. Τελικά όμως αποκαλύφθηκε ότι οι ομάδες έχουν κοινά συμφέροντα. Όλοι όσοι εμπλέκονται στους αγώνες και στην F1 ιδιαίτερα, δεν μπορεί να λειτουργήσουν αν δεν είναι παθιασμένοι με αυτό. Είμαστε πολύ τυχεροί, όλοι μας, που εμπλεκόμαστε σε αυτό το άθλημα και νομίζω ότι συνειδητοποιούμε ότι όλες οι ομάδες έχουν κοινά συμφέροντα. Οι Ferrari και McLaren πρέπει να κάτσουν στο ίδιο τραπέζι διότι έχουν παρόμοιους στόχους, η προσέγγισή μας είναι παραπλήσια. Υπάρχει μια αναπτυσσόμενη συναδελφικότητα μέσα στη FOTA, που είναι βεβαίως μοναδική κατά τη γνώμη μου. Νομίζω ότι πιθανώς ο Ross είναι περισσότερα χρόνια στο χώρο από όλους, αλλά 20 χρόνια είναι πρωτοφανή. Νομίζω ότι οι εργοστασιακές ομάδες και οι μεγάλες ομάδες έκαναν αρκετούς συμβιβασμούς, μεγάλες προσπάθειες να βοηθήσουν τις ανεξάρτητες ομάδες στην πρώτη φάση της FOTA. Το αποτέλεσμα ήταν πολλές ανεξάρτητες ομάδες να εμπλακούν στη FOTA και ο Ross μίλησε για αναγκαίους συμβιβασμούς. Αναπόφευκτα όταν έχεις την Toyota, που συμμετέχει στη Formula 1, και έχεις την Toro Rosso στην άλλη άκρη, η εύρεση ενός συμβιβασμού μεταξύ αυτών στο τέλος είναι αρκετά μεγάλη πρόκληση και αν δεν υπάρχει καλή θέληση και συνεργασία δεν θα βρεθεί λύση και νομίζω ότι είναι φανταστικό αυτό που έχει πετύχει η FOTA. Πιστεύω ότι συνεχώς δυναμώνει. Οι άνθρωποι γνώριζαν χτες τη νύχτα το επίπεδο των αποφάσεων που λάμβαναν και νομίζω ότι βγήκαν από την αίθουσα αισθανόμενοι θετικά πράγματα για αυτό που πέτυχαν και με μια πραγματική πεποίθηση ότι μπορούμε, δουλεύοντας μαζί, να καταστήσουμε το άθλημα μεγαλύτερο και καλύτερο από ότι ήταν πριν.
RB: Νομίζω ότι αυτό το ζήτημα της εύρεσης του συμβιβασμού μεταξύ των ομάδων… Δέχομαι το σημείο του Michael ότι ήταν μια αρκετά γεμάτη περίοδος και εάν αυτό προχωρήσει πρέπει να έχουμε ένα ρυθμιστικό σώμα που να καλύπτει εκείνα τα πράγματα αμερόληπτα για τις ομάδες. Αλλά πιστεύω ότι η FOTA πήρε - και βρίσκομαι εκεί αρκετό καιρό - μια μεγάλη πρωτοβουλία. Ποτέ δεν οργανώθηκε για να προκαλέσει οποιεσδήποτε από τις αρχές της Formula 1 ή τον κάτοχο των εμπορικών δικαιωμάτων. Οργανώθηκε για τις ομάδες, για να προσπαθήσουν να δουλέψουν μαζί και να παρουσιάσουν λύσεις κοινά αποδεκτές. Θα σας δώσω ένα μικρό παράδειγμα. Η χρήση της αεροδυναμικής σήραγγας. Υπάρχουν πολλές διαφορετικές απόψεις για τις αεροδυναμικές σήραγγες. Έχουμε την Toyota με δύο σήραγγες να δουλεύουν 24 ώρες τη μέρα, 7 μέρες την εβδομάδα και συμφώνησαν να περιορίσουν τη χρήση της αεροδυναμικής σήραγγας ώστε να συμβιβαστεί με τις μικρότερες ομάδες οι οποίες δεν είχαν το μπάτζετ να έχουν 2 σήραγγες. Άρα αυτό είναι ένα παράδειγμα που βρέθηκε λύση, μεταξύ των ομάδων της FOTA, όπου μεγάλες ομάδες δέχτηκαν να συμβιβαστούν με σκοπό να βοηθήσουν τις μικρότερες ομάδες. Τώρα, ως μικρότερη ομάδα, δεν μπορώ να ζητήσω από την Toyota να έρθει στο επίπεδό μου αλλά γνωρίζω ότι υπάρχει μικρότερη απόσταση μεταξύ σε αυτό που κάνουν εκείνοι στη σήραγγα και σε αυτό που κάνουμε εμείς. Έχουν γίνει καλές κινήσεις μέσα στη FOTA. Αναφέρθηκα στο κόστος των κινητήρων. Αυτές είναι όλες προτάσεις της FOTA, είναι θέματα που οι ίδιες οι ομάδες δούλεψαν… Η συμφωνία για τις δοκιμές ήταν συμφωνία μεταξύ των ομάδων. Δεν ήταν πρόταση της FIA, ήταν πρόταση των ομάδων. Όλοι συμφωνήσαμε με αυτό και κανείς από όσο γνωρίζω δεν έχει σπάσει τη συγκεκριμένη συμφωνία. Άρα υπάρχει πιθανότητα οι ομάδες να προχωρήσουν εμπρός και να δράσουν λογικά και με περηφάνια σε μερικά θέματα. Υπήρξε η διαφωνία με τους διαχύτες, αλλά από την άλλη υπάρχουν οι ομάδες που συζητάνε και δουλεύουν σκληρά για να βρουν λύσεις και να συμφωνήσουν.
Ερ: (Tony Dodgins – Tony Dodgins Associates) Φαίνεται ότι έγιναν αρκετές παραχωρήσεις από τη FIA στην τελευταία συνάντηση. Τι εμπόδισε το συμβιβασμό; Παρατήρησα ότι οι κινητήρες της Cosworth θα διατηρήσουν τον υψηλότερο ρυθμό περιστροφής. Ήταν αυτό το πρόβλημα ή το ότι δεν μπορούσατε να συμμετέχετε σε κάτι χωρίς εγγυήσεις;
CH: Νομίζω ότι το βασικό πρόβλημα είναι η ιδέα να μπούμε στο πρωτάθλημα χωρίς οι κανονισμοί να είναι ξεκάθαροι και χωρίς να έχουν λυθεί τα θέματα με τη διοίκηση εκ των προτέρων. Είναι αδύνατο να δηλώσουμε συμμετοχή σε κάτι που μας λένε «μπείτε τώρα και θα τα ξεκαθαρίσουμε μετά». Η θέση μας ήταν ότι πρέπει να ξεκαθαρίσουν τα πάντα για κάθε μέλος παρά να μπει με καλή πίστη αλλά χωρίς εγγυήσεις σε θέματα που μπορεί να αμφισβητήσουν οι άλλες ομάδες – που ακόμα δεν ξέρουμε ποιες θα είναι. Νομίζω ότι χωρίς διαφάνεια, χωρίς σαφείς συμβιβασμούς ήταν αδύνατο για τις ομάδες.
MW: Αυτό που ήταν σημαντικό για τη FOTA, ήταν ότι και τα 10 αρχικά μέλη ήταν πρόθυμα να υπογράψουν τη νέα Συνθήκη Ομόνοιας και να δεσμευτούν τουλάχιστον μέχρι το 2012. Αυτό ήταν ένα επίτευγμα των πρωτοβουλιών μείωσης των δαπανών της FOTA. Δεν μπορέσαμε να φτάσουμε στο σημείο όλες οι ομάδες να μπουν στο πρωτάθλημα χωρίς τη σιγουριά της Συνθήκης Ομόνοιας, της διοίκησης και των κανονισμών. Υπάρχει η ισχυρή θέληση να μείνουμε ενωμένοι, να είμαστε ανοιχτοί, να συμπεριλάβουμε όσο περισσότερους μπορούμε. Είμαι σίγουρος ότι όλες οι ομάδες είχαν σε διάφορες περιστάσεις την επιλογή και την ευκαιρία να αποσπαστούν και να δηλώσουν συμμετοχή στην F1 αλλά αν το έκαναν ήξεραν ότι θα έκαναν μεγάλη ζημιά στο γκρουπ που τώρα τρέχει στην F1. Η άποψή μας τελικά ήταν ότι θέλουμε να τρέξουμε απέναντι σε όλα τα μεγάλα ονόματα που βρίσκονται στην F1 σήμερα και ο δρόμος που διαλέξαμε μας δίνει τη μεγαλύτερη ευκαιρία να το κάνουμε.
RB: Ένα από τα διλήμματα που έχουν οι ομάδες, σε σχέση με αυτό που είπε ο Christian, είναι ότι οι κανονισμοί έχουν δημοσιευτεί, πέντε ομάδες έχουν μπει με τους νέους κανονισμούς συμπεριλαμβανομένης και της ομάδας του Adam, και οι κανονισμοί, όπως είναι σήμερα, λένε ότι του χρόνου θα έχουμε όριο προϋπολογισμού 40 εκατομμύρια. Μπορούμε να έχουμε πίσω πτέρυγα που να κινείται, μπορούμε να έχουμε τετρακίνηση, μπορούμε να έχουνε διπλό KERS, μπορούμε να έχουμε διάφορα πράγματα. Για να είμαστε δίκαιοι ο Max είπε ότι θα τα διορθώσει αυτά, αφήνοντας τη συμφωνία όπως ήταν με μία λίστα κανονισμών αλλά εξ ορισμού, ζητάμε οι ομάδες να έχουν λόγο για τις αλλαγές των κανονισμών διαφορετικά δεν υπάρχει σωστή διακυβέρνηση. Δεν γνωρίζω ποια είναι η θέση του Adam, ίσως να είναι χαρούμενος με αυτά και να συμφωνεί, αλλά υπάρχουν 5 ομάδες που εμπλέκονται και δεν υπάρχουν εγγυήσεις. Ο Max πραγματικά, μπορεί να θεωρεί ότι μπορεί να το αντιστρέψει αλλά πρέπει να μπούμε στο πρωτάθλημα με την εγγύηση ότι τα πράγματα θα διορθωθούν και δεν ξέρω πώς θα γίνει αυτό. Γίνονται παροτρύνσεις στις ομάδες να δώσουν την υποστήριξη τους, επειδή προφανώς πρόκειται να δυσκολευτούν στη Formula 1 αλλά όλοι έχουμε εμπλακεί σε αυτές τις κακοήθειες. Μερικές ομάδες έχουν καθησυχαστεί ότι θα βρεθεί λύση ενώ άλλες ήθελαν να γίνει συλλογικά, ήταν δύσκολο για τη FOTA να το δεχτεί αυτό.
AP: Επειδή ο Ross έχει σχεδόν κάνει την ερώτηση θα ήθελα να ξεκαθαρίσω ότι η Williams θα κάνει τα πάντα για να έρθουν σε συμφωνία η FIA και η FOTA και να βρεθεί λύση. Ποτέ δεν θα αποκλείσουμε ή θα γίνουμε μέλος κάποιου πράγματος που θα αποτρέψει αυτή την εξέλιξη. Πρέπει να πω ότι ακούγοντας τους τρεις συνομιλητές μου, φαίνεται ότι η κατάσταση δεν είναι μη αντιστρέψιμη διότι αυτά που τους απασχολούν είναι θέματα διαδικασίας. Πώς γνωρίζετε πώς θα είναι οι κανονισμοί, πώς αποκλείετε έτσι τη διακυβέρνηση, πώς θα έχετε εγγυήσεις σε αυτό που μπαίνετε; Πρέπει να πω ότι, χωρίς να έχω μιλήσει με πολλούς ανθρώπους τελευταία, το βρίσκω αρκετά ενθαρρυντικό. Ελπίζω ότι όλοι όσοι έχουν την ικανότητα να βοηθήσουν να βρεθεί μια λύση πρέπει να ακουστούν προσεκτικά διότι αυτά που ειπώθηκαν έχουν μεγάλη σημασία για το να βρεθεί η λύση. Σίγουρα η Williams θα παίξει το ρόλο της για να συμβεί αυτό.
MSFREE