από gmak » Δευτ Μάιος 11, 2009 9:35 am
Συνέντευξη Τύπου GP Ισπανίας
Στην επίσημη συνέντευξη Τύπου της FIA για το Ισπανικό Grand Prix, που δόθηκε μετά το τέλος του αγώνα στο Circuit de Catalunya, πήραν μέρος οι τρεις πρώτοι, δηλαδή οι Jenson Button (Brawn GP), Rubens Barrichello (Brawn GP) και Mark Webber (Red Bull). Το μεγαλύτερο μέρος της συζήτησης περιστράφηκε γύρω από την αλλαγή στρατηγικής της Brawn GP, που έφερε τον Barrichello στη 2η θέση παρότι έστριψε πρώτος μετά την εκκίνηση και είχε περισσότερα καύσιμα από τον Button. Επίσης, αναφέρθηκε η στρατηγική του Webber, που τον βοήθησε να πάρει την 3η θέση. Ας δούμε τι ειπώθηκε αναλυτικά.
ΤΗΛΕΟΠΤΙΚΗ ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ
Ερ: Jenson, άλλη μία καταπληκτική ημέρα για εσένα και την ομάδα σου. Έγινε αλλαγή στη στρατηγική του ομόσταβλού σου σχετικά νωρίς στον αγώνα και μετά ήταν απλώς μια σπουδαία ημέρα για εσένα.
Jenson Button: Δεν έγινε έτσι ακριβώς αλλά αντίθετα. Και οι δύο πηγαίναμε προς αυτήν την κατεύθυνση αλλά γύρισαν εμένα σε στρατηγική δύο ανεφοδιασμών για να καλύψουμε όλα τα ενδεχόμενα. Τα 3 pit stop πιστεύαμε ότι ήταν η πιο γρήγορη στρατηγική και δεν ήμουν σίγουρος για τα δύο. Όταν βάλαμε τα καύσιμα ένιωθα πάρα πολύ βαρύς και δεν πίστευα ότι θα βγω μπροστά από τον Felipe και τον Vettel αλλά τα καταφέραμε. Από εκεί και ύστερα έβαλα το κεφάλι κάτω και προσπάθησα να κάνω όσο πιο σταθερούς γύρους γινόταν. Όλες οι νίκες μου είναι σημαντικές αλλά το να έρχομαι και να κερδίζω στη Βαρκελώνη, σε μια πίστα που πάντα ήταν δύσκολη για εμένα, είναι ένα ξεχωριστό συναίσθημα και μου δίνει αυτοπεποίθηση για το υπόλοιπο της σεζόν.
Ερ: Rubens, σπουδαία ομαδική δουλειά. Μίλησέ μας για τον αγώνα από τη δική σου σκοπιά.
Rubens Barrichello: Ο αγώνας εξελίχθηκε πολύ καλά. Έκανα πολύ καλή εκκίνηση και πέρασα στην κορυφή. Ήμουν λίγο πιο γρήγορος από τον Jenson και είχα και καύσιμα για δύο παραπάνω γύρους. Όλα πήγαιναν καλά και ύστερα άκουσα ότι άλλαξαν τη στρατηγική του Jenson και έπρεπε να συνεχίσω να πιέζω. Το 3ο σετ ελαστικών δεν ήταν καλό. Δεν ξέρω αν υπήρχε βλάβη στο μονοθέσιο ή κάτι άλλο. Δεν μπορούσα να διατηρήσω το ρυθμό μου το ίδιο καλά ούτε με το τελευταίο σετ, οπότε υποθέτω ότι δεν έφταιγαν τα ελαστικά αλλά κάτι είχε το μονοθέσιο. Από εκείνο το σημείο και μετά δυσκολεύτηκα αρκετά να κρατήσω το μονοθέσιο στην πίστα και η 2η θέση ήταν μεγάλη ανακούφιση. Ένα μεγάλο ευχαριστώ στην ομάδα που κάναμε πάλι το 1-2 στην Ευρώπη. Είμαι απογοητευμένος που δεν κέρδισα τον αγώνα, καθώς πίστευα ότι τον είχα στο τσεπάκι, αλλά πολύ καλή προσπάθεια από όλη την ομάδα.
Ερ: Mark, πολύ καλό αποτέλεσμα για εσένα και για την ομάδα. Ο ομόσταβλός σου, Sebastian Vettel, προφανώς πέρασε το μεγαλύτερο μέρος του αγώνα πίσω από τη Ferrari του Felipe Massa. Αλλά ήσουν πολύ καλός στο τέλος του 2ου stint για να ανακτήσεις αυτόν το χρόνο.
Mark Webber: Ναι, ακριβώς. Το 1ο stint ήταν δύσκολο γιατί ξέραμε από τις κατατακτήριες ότι θα είναι δύσκολο να κερδίσουμε θέσεις από αυτούς τους τύπους, ειδικά τον Felipe, καθώς σε αυτήν την πίστα δεν μπορείς να κάνεις πολλά. Κάναμε ό,τι καλύτερο μπορούσαμε για να διατηρηθούμε εκεί στο 1ο stint. Ήξερα ότι θα κάνω ένα γύρο λιγότερο, κάτι που ποτέ δεν είναι ιδανικό, αλλά έτσι ήταν τα πράγματα από τις κατατακτήριες. Το μονοθέσιο ήταν απίστευτα ουδέτερο στις γρήγορες στροφές και κάναμε μια διόρθωση στην ισορροπία για το 2ο stint και πήγε πολύ καλά για εμένα. Ήταν πολύ μακρύ, ξέραμε ότι πρέπει να πάμε πολύ μακριά αν θέλουμε να κερδίσουμε θέσεις. Όλα πήγαν καλά στο μεγαλύτερο μέρος του stint, περίπου 25 γύρους, και στο τέλος πλησίασα και τον Rubens. Προσπάθησα να μείνω κοντά και από την ομάδα με ενθάρρυναν να το κάνω γιατί νομίζαμε ότι ο Rubens θα έκανε 1 γύρο λιγότερο αλλά τελικά μπήκαμε στον ίδιο γύρο. Τα σκληρότερα ελαστικά δούλεψαν ΟΚ στο τέλος. Ήμουν κολλημένος πίσω από τον Rubens στο μεγαλύτερο μέρος του stint. Είναι μια καλή ημέρα για την ομάδα. Θα θέλαμε περισσότερους βαθμούς αλλά νομίζω ότι πήραμε 10 ή 11 και αυτό είναι καλό. Αυτοί εδώ ακόμα απομακρύνονται από τους υπόλοιπους. Η ομάδα προσπάθησε πολύ αυτήν την εβδομάδα να ετοιμάσει το μονοθέσιο, έκαναν πολλά ξενύχτια και ευχαριστούμε πολύ τη Renault για τους κινητήρες, που ήταν σπουδαίοι.
Ερ: Jenson, ας ρίξουμε μια ματιά στην εκκίνηση. Ο Rubens πήρε την πρωτοπορία, ύστερα το ατύχημα της πρώτης στροφής και η προσπάθεια να αποφύγεις τα συντρίμμια πίσω από το SC.
JB: Ναι, στην εκκίνηση νόμιζα ότι ήμουν εντάξει αλλά ο Rubens έφυγε καλύτερα. Μπήκα στην εσωτερική για να κρατήσω τη γραμμή αλλά όταν κάποιος έχει πάρει τόσο μεγάλο προβάδισμα στην εκκίνηση δεν είναι πολλά αυτά που μπορείς να κάνεις στην πρώτη στροφή. Ο Rubens έκανε πολύ καλή εκκίνηση και μόλις βρέθηκε μπροστά ήξερα ότι θα είναι πολύ δύσκολο να τον κερδίσω.
Ερ: Και το χάος πίσω σου;
JB: Προφανώς, δεν είδαμε πολλά από όσα έγιναν. Το μόνο που είδαμε ήταν τα συντρίμμια. Όταν φτάσαμε εκεί ήταν παντού και είναι έκπληξη που δεν υπήρξαν προβλήματα με τα ελαστικά.
Ερ: Όταν βρίσκεσαι πίσω από το SC, τι προσέχεις περισσότερο; Τι μπορείς να κάνεις για να αποφύγεις προβλήματα με τα ελαστικά κ.λπ;.
JB: Είσαι πολύ περιορισμένος. Όταν υπάρχουν παντού ανθρακονήματα, είναι λίγα αυτά που μπορείς να κάνεις. Έχεις το μηχανικό σου που είδε το ατύχημα και ξέρει πού είναι το χειρότερο μέρος. Αλλά ένας τροχός μπορείς να μαζέψει πάρα πολλά κομμάτια. Είναι πολύ θετικό ότι δεν υπήρχαν προβλήματα με τα συντρίμμια.
Ερ: Rubens, όπως είπε ο Jenson έκανες πολύ καλή εκκίνηση.
RB: Είχα πολύ καλή αντίδραση και έκανα λίγο καλύτερη εκκίνηση από τον Jenson. Χρησιμοποίησα το slipstream και μπόρεσα να διατηρήσω την κεκτημένη ταχύτητα μέχρι την πρώτη στροφή.
Ερ: Και το πρώτο pit stop της προγραμματισμένης στρατηγικής σου;
RB: Είχα καύσιμα για 1-2 γύρους παραπάνω. Προφανώς ο Jenson με πλησίασε στη στρατηγική με το SC. Ήμουν πολύ ευχαριστημένος που είχα έναν παραπάνω γύρο και ήμουν και μπροστά. Είχα τον αγώνα στα χέρια μου και ξαφνιάστηκα όταν μου είπαν ότι άλλαξαν τη στρατηγική του Jenson σε 2 pit stop. Από εκείνο το σημείο και μετά έπρεπε να πάω τέρμα γκάζι. Η μόνη μικρολεπτομέρεια είναι ότι μπήκα 1-2 γύρους νωρίτερα για το τελευταίο pit stop γιατί υπήρχαν πολλά μονοθέσια και μπλε σημαίες και έχανα χρόνο.
Ερ: Mark, o ομόσταβλός σου ήταν μπροστά σου. Προφανώς το KERS λειτούργησε καλά για τον Massa στην εκκίνηση. Αλλά μέχρι το 2ο pit stop κάλυψες αυτήν τη διαφορά κάνοντας 6 γύρους περισσότερους.
MW: Ναι, ξέραμε τι πρέπει να κάνουμε. Δεν ήταν πυρηνική φυσική. Να πάω πιο μακριά από αυτούς όταν ήξερα ότι θα έχουν βάλει τα σκληρότερα ελαστικά.
Ερ: Mark, σήμερα είναι η 50ή επέτειος από την πρώτη νίκη του Sir Jack Bramham στην F1, οπότε μια ωραία ημέρα για να βρίσκεσαι στο βάθρο.
MW: Ναι, ακριβώς. Είδα μια πολύ ωραία φωτογραφία του Jack νωρίτερα σήμερα. Έδωσε πολλά στην F1. Είναι θρύλος στη χώρα μας και είναι πολύ ωραίο που πήρα το βάθρο την ίδια ημέρα που ήταν σπουδαία και για αυτόν.
Ερ: Jenson, μπροστά μας στο άμεσο μέλλον έχουμε το GP Μονακό και έχεις πάρει μεγάλη φόρα.
JB: Ναι, φέτος ένα όνειρο βγαίνει αληθινό. Ακόμα και όταν οι συνθήκες είναι δύσκολες, καταφέρνουμε να πάρουμε τις νίκες. Όταν πάει καλά, πάει καλά, το ίδιο γινόταν πέρυσι. Όταν ήταν άσχημα, πήγαινε πραγματικά άσχημα. Αυτήν τη στιγμή πετάω στα σύννεφα και είμαι σίγουρος ότι το ίδιο και η ομάδα. Έχουν κάνει καταπληκτική δουλειά με το νέο πακέτο και φαίνεται ότι διατηρούμε το πλεονέκτημα. Είμαι πολύ υπερήφανος για τα παιδιά στο εργοστάσιο. Δεν νομίζω ότι τους αναφέρουμε συχνά τα παιδιά στο Brackley. Τους ευχαριστώ πολύ, όπως και τη Mercedes Benz καθώς δεν θα τα καταφέρναμε χωρίς αυτήν.
ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΥΠΟΥ
Ερ: Jenson, ανέφερα νωρίτερα σήμερα τη στατιστική για αυτούς που εκκινούν από την pole. Τώρα έγινε 9 νίκες για τους 9 poleman. Ωστόσο εσύ ξεκινούσες από την καθαρή μεριά της πίστας και έκανες χειρότερη εκκίνηση από τον Rubens που ήταν στο ακάθαρτο κομμάτι.
JB: Όχι, ο Rubens εκκίνησε ακριβώς από πίσω μου.
Ερ: Ναι έχεις δίκιο. Είχες τον Sebastian δίπλα σου.
JB: Ναι. Σε ευχαριστώ για την αναφορά στη στατιστική. Τη σκεφτόμουν όταν έστριψα στην πρώτη στροφή δεύτερος. Δεν έκανα την καλύτερη εκκίνηση. Καλή ήταν αλλά αυτός ο τύπος έκανε απίστευτη εκκίνηση και εφόσον πέρασε μπροστά δεν μπορούσα να κάνω κάτι στο πρώτο stint. Βασικά έλπιζα να δημιουργήσω μια διαφορά από τον Massa καθώς ήξερα ότι θα έμπαινε για ανεφοδιασμό λίγους γύρους μετά από μένα. Σκέφτηκα ότι θα περνούμε μπροστά μου και αυτό θα ήταν το τέλος. Θα την είχα πατήσει. Πίεζα όσο μπορούσα και τελικά και οι δύο μας ξεμακρύναμε. Ο Rubens έφτιαξε μια μικρή διαφορά από εμένα και εγώ από τον Massa. Τελικά συνειδητοποιήσαμε ότι είχα φτιάξει αρκετή διαφορά ώστε να βγω μπροστά από τον Massa παρόλο που αυτός θα έμπαινε πιο μετά από μένα για ανεφοδιασμό. Βρισκόμασταν και οι δύο σε στρατηγική 3 pit stop αρχικά και τελικά άλλαξαν τη δική μου σε 2. Πιστεύαμε ότι με τους 3 ανεφοδιασμούς θα είχαμε ταχύτερο αγώνα αλλά τελικά και των 2 δούλεψε. Αμέσως μόλις βγήκα από τα pit μπροστά από τον Massa, απλά προσπαθούσα να γράφω τους καλύτερους χρόνους. Ήταν δύσκολο καθώς είχα πολλά καύσιμα στο δεύτερο stint. Έπρεπε να πιέζω σκληρά και κατέστρεψα τα ελαστικά μου αρκετά, ωστόσο κατάφερα να γράφω τους χρόνους και να είμαι επιθετικός στην οδήγηση του μονοθεσίου μου. Αυτό είναι το καλό με αυτό το μονοθέσιο. Μπορείς να είσαι επιθετικός χωρίς να σου «τρώει» τα λάστιχα. Αυτό δεν είναι το φυσιολογικό μου στιλ αλλά έπρεπε να προσαρμοστώ σε αυτό τον αγώνα. Αυτό έκανε τη διαφορά καθώς και το πρόβλημα με την υποστροφή που αντιμετώπισε ο Rubens στο τέλος. Με τα σκληρά ελαστικά μπορούσα να γράφω λογικούς χρόνους την ώρα που οι άλλοι δεν τα κατάφερναν. Υπήρξαν πολλοί μικροί παράγοντες που συνδυαστικά μου έδωσαν την πρώτη θέση. Αυτός ήταν ένας αγώνας που δεν περίμενα να κερδίσω, οπότε ναι… είμαι πολύ ικανοποιημένος. Μπορεί να σημαίνει πολλά για τους επερχόμενους αγώνες.
Ερ: Ακούγεται σα να έμαθες κάποια πράγματα κατά τη διάρκεια του αγώνα
JB: Ναι, εννοώ ότι υπάρχουν πίστες που πρέπει να τις οδηγήσεις με διαφορετικό στιλ. Το Μπαχρέιν είναι μια πίστα όπου η απαλή οδήγηση βοηθάει ενώ εδώ όπως έμαθα τις τελευταίες ημέρες δεν μπορείς να γράψεις τον καλό χρόνο αν οδηγείς απαλά. Πρέπει να βγεις από τη στροφή και να σανιδώσεις το γκάζι. Όπως μπορείτε να δείτε και από τις on-board κάμερες υπάρχει πολλή νευρικότητα και αν δεν τα καταφέρνεις με αυτό, δεν μπορείς να γράψεις τον σωστό γύρο. Αυτό είναι κάτι που έμαθα και απέδωσε παρακολουθώντας τους υπόλοιπους οδηγούς και κυρίως παρακολουθώντας τον Rubens. Ήταν πολύ γρήγορος αυτό το τριήμερο. Προφανώς τον παρακολουθούσα συνέχεια και έβλεπα τα δεδομένα του, οπότε με βοήθησε πολύ.
Ερ: Τι θα γίνει στο Monaco; Θα είναι ο συνηθισμένος απρόβλεπτος αγώνας;
JB: Είναι πολύ δύσκολος και όλα εξαρτώνται από την κάθετη δύναμη χωρίς να ανησυχείς για την οπισθέλκουσα, οπότε θα δούμε πώς θα πάει. Είναι ένα circuit που πιστεύω ότι μοιάζει με αυτό. Νομίζω ότι πάντα ήμουν αρκετά επιφυλακτικός με πίστες σαν και αυτή, οπότε θα πρέπει να αλλάξω το στιλ μου και να το δουλέψω με διαφορετικό τρόπο ώστε να πάρω το μέγιστο από το μονοθέσιο. Πρέπει να αλλάξω το στιλ μου σε σχέση με τους 4 πρώτους αγώνες οπότε πραγματικά ανυπομονώ για μια μάχη πρόκληση με αυτόν τον τύπο (Rubens Barrichello).
Ερ: Θα έχει τα γενέθλιά του στο Monaco. Θα περιμένει δώρο γενεθλίων.
RB: Σίγουρα!
JB: Θα το δούμε αυτό. Δεν νομίζω ότι μπορώ να βοηθήσω. Νομίζω ότι αυτό εξαρτάται από εσένα φίλε.
Ερ: Rubens, πες μας τις σκέψεις σου για σήμερα. Πόση απειλή ήταν ο Massa με το KERS;
RB: Ήταν πάντα απειλή πριν τον αγώνα αλλά ήμουν σίγουρος ότι θα κάνω καλή εκκίνηση. Ήμουν πολύ αφοσιωμένος και πολύ ακριβής με τα πάντα στον αγώνα μου και μου άρεσε αυτό. Ο αγώνας μου ήταν ακριβής. Από την πρώτη στροφή νόμιζα ότι το ότι βρισκόμουν στην πρώτη θέση και μάλιστα με καύσιμα για ένα γύρο παραπάνω από τον Jenson θα ήταν αρκετό για να κερδίσω τον αγώνα. Πίεσα από την αρχή όσο μπορούσα. Δεν υπήρξε ούτε μια στιγμή όπου να χάσω χρόνο και πήγα τέρμα γκάζι από τη στιγμή που μου είπαν ότι ο Jenson άλλαξε σε στρατηγική 2 ανεφοδιασμών γιατί ήξερα ότι όταν έχεις ένα ανεφοδιασμό παραπάνω και ο τύπος είναι πίσω σου, ξέρεις ότι μπορεί να ελέγξει το ρυθμό. Όταν το έμαθα ήξερα ότι είμαι μόνος μου και έπρεπε να κάνω ότι μπορούσα. Με το τρίτο σετ ελαστικών μου όμως δεν μπορούσα να έχω το ρυθμό που είχα στα δύο πρώτα. Δεν ξέρω γιατί. Απλά δεν γινόταν. Αλλά και πάλι θα πάω σπίτι ικανοποιημένος με τον εαυτό μου. Έδωσα ότι μπορούσα αλλά έχασα τη νίκη για πολύ λίγο.
Ερ: Απογοητεύτηκες πολύ με τις διαφορετικές στρατηγικές;
RB: Κοιτάξτε, η απογοήτευση ήρθε χθες που έχασα την pole. Αλλά βρίσκεις ενέργεια μέσα σου όταν είσαι πιεσμένος. Μου αρέσουν οι προκλήσεις και αμέσως μετά την εκκίνηση είπα στον εαυτό μου: Όλα θα πάνε καλά τώρα, οπότε χρησιμοποίησε την εμπειρία σου και την ταχύτητά σου. Όλα έπαιρναν ζωή, οπότε φυσικά είναι απογοητευτικό που δεν κέρδισα σήμερα.
Ερ: Πες μας για την στρατηγική σε σχέση με τα ελαστικά. Υπήρχαν μεγάλες διαφορές μεταξύ τους;
RB: Όχι, άφησα τα σκληρά για το τέλος, οπότε νομίζω ότι όλοι πάλευαν λίγο με αυτά. Τα πρώτα τρία set πήγαν καλά, ίσως στο τρίτο να τελείωσε λίγους γύρους νωρίτερα αλλά αυτό δεν ήταν μεγάλο πρόβλημα. Αλλιώς δεν θα πηγαίναμε σε στρατηγική 3 pit stop. Όπως είπε και ο Jenson είχαμε και οι δύο στρατηγική 3 ανεφοδιασμών και άλλαξαν την δική του. Καλό δικό του και καλό για την ομάδα αφού τερματίσαμε σε παράταξη, αλλά θα ήθελα να ξέρω γιατί έγινε αυτή η αλλαγή.
ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΩΝ
Ερ: (Ian Parkes – PA) Jenson, συγχαρητήρια και πάλι. Σε ποιο σημείο του αγώνα πήρες την εντολή για δύο ανεφοδιασμούς; Ποιόν πρέπει να ευχαριστήσεις για αυτή την απόφαση και ποιές ήταν οι σκέψεις σου αρχικά;
JB: Λοιπόν, έγινε έναν γύρο πριν σταματήσω. Ήταν πολύ αργά και νομίζω ότι υπολόγιζαν την απόσταση του Massa απο μένα. Στην αρχή δεν πίστευα ότι είναι καλή ιδέα διότι δεν γνώριζα ποιον είχα να αντιμετωπίσω εκείνη τη στιγμή. Ο Rubens ήταν μπροστά και είχα τον Massa και τον Vettel πίσω μου και αρχικά σκέφτηκα ότι ανησυχούσαν ότι δεν θα έβγαινα μπροστά απο τους Massa και Vettel, έτσι θα με έστελναν πιο μακριά για να τους περνούσα στην επόμενη στάση αλλά προφανώς δεν ήταν αυτό που σκέφτονταν, ήταν διαφορετική η κατάσταση. Αλλά όταν οδήγησα για πρώτη φορά το μονοθέσιο με πλήρες φορτίο κουνιόταν πολύ το πίσω μέρος και μου πήρε λίγο χρόνο για να βρω το ρυθμό μου αλλά όταν το έκανα... ο Shov, ο μηχανικός μου, μου φώναζε στην ενδοεπικοινωνία ότι έπρεπε να γράψω αμέσως ταχύτερους γύρους. Και μετά όσο πλησίαζα στον Rubens μου έλεγαν ότι ο Rubens είχε πλεονέκτημα τριών δευτερολέπτων απο εμένα και έπρεπε να πιέσω. Κάθε γύρος ήταν τέρμα γκάζι, ποτέ δεν έχω οδηγήσει με αυτό τον τρόπο στο παρελθόν και είμαι σίγουρος ότι όταν δείτε το replay φαίνεται πολύ άτσαλη οδήγηση αλλά ήταν ο καλύτερος τρόπος να σημειώσω ταχύτερους γύρους με το μονοθέσιο. Κέρδισα κάθε δέκατο και πήρα τα πάντα απο το μονοθέσιο σήμερα.
Q: (Ian Parkes – PA) Ποιός πήρε την απόφαση;
JB: Δεν ρώτησα.
Q: (Paulo Ianieri – La Gazzetta dello Sport) Ήσουν περίπου στην ίδια θέση. Ποιος φτιάχνει τη στρατηγική στην ομάδα; Είναι ο Ross ή οι αγωνιστικοί διευθυντές;
RB: Είναι μια ομάδα. Ο Ross είναι εμπλεκόμενος. Μία ομάδα, είμαστε όλοι μαζί και σήμερα το πρωί αποφασίσαμε ότι θα κάνουμε 3 pit stop. Ήρθαμε εδώ κατευθείαν μετά από τον αγώνα αλλά το βράδυ θα έχουμε μια συνάντηση και τότε θα δοθούν απαντήσεις.
Q: (Michael Schmidt – Auto Motor und Sport) Mark, τι συνέβη στην επανεκκίνηση; Ο Alonso σχεδόν σε καβάλησε.
MW: Ναι, είχα μια δύσκολη στιγμή στην έξοδο του σικέιν στην επανεκκίνηση και έχασα το πίσω μέρος, έτσι η στιγμή δεν ήταν η καλύτερη στην ευθεία τερματισμού και ο Fernando με πέρασε. Περίμενα να με φτάσει και μετά προσπάθησε να με περάσει απο την εξωτερική αλλά φτάσαμε στο pit lane την ίδια στιγμή, έτσι μπήκε εκεί και μετά του έδωσα το χώρο για να μπει στην εσωτερική μου. Μετά σκέφτηκα ότι έπρεπε να τον περάσω και πάλι, έτσι αμέσως επιτέθηκα πάλι απο την εσωτερική και τα κατάφερα. Αν αυτό δεν είχε συμβεί ο αγώνας μου θα είχε καταστραφεί, έτσι χρειαζόμουν το ρίσκο και τα κατάφερα.
Q: (Dan Knutson – National Speed Sport News) Mark, πάντα ήσουν γρήγορος στο Μονακό και φέτος πηγαίνεις εκεί με ένα πολύ γρήγορο μονοθέσιο. Ποιές είναι οι σκέψεις σου για τον αγώνα;
MW: Νομίζω ότι το Μόντε Κάρλο είναι ένα ιδιαίτερο σιρκουί για όλους τους οδηγούς. Είναι προφανώς το μοναδικό αυτή τη στιγμή. Έχουμε και άλλα σιρκουί πόλης στο καλεντάρι, όπως τη Βαλένθια, αλλά δεν είναι στο ίδιο επίπεδο όσον αφορά το κύρος. Έχει ανωμαλίες, υπάρχουν μπαριέρες παντού, η πίστα αλλάζει πολύ κατά τη διάρκεια του διημέρου, έτσι είναι πραγματική πρόκληση για τους οδηγούς να κατακτήσουν το σιρκουί. Πρέπει να διασκεδάζουμε σε όλες τις πίστες. Είναι σαν το γκολφ, δεν μπορεί να σου αρέσει μία διαδρομή και όχι οι υπόλοιπες. Πρέπει να τα δίνουμε όλα σε κάθε πίστα. Το Μονακό ήταν καλό για μένα στο παρελθόν. Ανυπομονώ να πάω εκεί ξανά σε μερικές εβδομάδες. Τα παιδιά εδώ πήραν πάλι περισσότερους βαθμούς απο εμάς σήμερα, έτσι πρέπει να είμαστε πολύ γρήγοροι στους επόμενους 3 ή 4 αγώνες για να αλλάξουμε τα δεδομένα, αλλιώς το πρωτάθλημα κατασκευαστών θα αρχίσει να απομακρύνεται.
Q: (Ed Gorman – The Times) Συγχαρητήρια Jenson. Τώρα έχεις κερδίσει τους 4 απο τους 5 αγώνες. Πόσο δύσκολο είναι για σένα να μην αρχίσεις να σκέφτεσαι το πρωτάθλημα διότι φαίνεται σε πολλούς απο εμάς ότι μπορεί να είναι μια εύκολη σεζόν;
JB: Νομίζω ότι θα ήταν καλό αν το πίστευα εγώ αυτό, αλλά επίσης νομίζω ότι σε αυτό το σημείο της σεζόν, όπως είπα, πρέπει να είσαι επιθετικός και πρέπει να παλεύεις για τον κάθε βαθμό. Δεν υπάρχει λόγος να φυλάγεσαι και να περιμένεις να γίνουν όλα μόνα τους. Πρέπει να είμαστε επιθετικοί και πρέπει να πάρουμε το μέγιστο από το μονοθέσιο σε κάθε αγώνα. Μπορεί να φαίνεται βαρετό για εσάς, αλλά έτσι είναι τα πράγματα. Αυτή ήταν μια σημαντική νίκη για εμένα, η πρώτη νίκη στην Ευρώπη. Είναι ωραίο συναίσθημα αλλά δεν αισθάνομαι άνετα. Ο Rubens είναι πολύ γρήγορος και το απέδειξε αυτό το διήμερο και επίσης οι Red Bull, όταν όλα πάνε καλά για εκείνους έχουν πολύ καλό ρυθμό και οι Mark και Sebastian κάνουν καλή δουλειά. Ο Sebastian έχει βρεθεί μπροστά μας δύο φορές μέχρι τώρα στους τελευταίους δύο αγώνες, έτσι αν έχει την ευκαιρία, θα είναι κοντά στον Mark. Δεν είναι εύκολο και πρέπει να παίρνουμε κάθε αγώνα με τη σειρά και προφανώς θα αναζητήσουμε τη νίκη σε κάθε αγώνα, έτσι πρέπει να είμαστε επιθετικοί και να έχουμε αυτό τον τρόπο προσέγγισης στους αγώνες.
Q: (Ed Gorman – The Times) Jenson, ανέφερες νωρίτερα ότι το μονοθέσιο είναι ακόμα μπροστά με τις νέες αναβαθμίσεις. Αυτός είναι ο στόχος;
JB: Αν κοιτάξουμε το αποτέλεσμα αυτό θα καταλάβουμε, αλλά προφανώς ο Mark και ο Sebastian κράτησαν πίσω τους τον Massa και αν είχαμε 3 γύρους ακόμα δεν ξέρω τι θα γινόταν. Ήταν έκπληξη για μένα ότι ο Mark κατάφερε να φτάσει πίσω απο τον Rubens. Νομίζω ότι είχαμε πολύ καλά διήμερα και μπορείς να πεις ότι είχαμε καλή στρατηγική – ο Rubens ίσως να πει περισσότερο για το ένα μονοθέσιο παρά το άλλο – αλλά νομίζω ότι όταν η Red Bull έχει ελεύθερο πεδίο και κάνουν τα πάντα σωστά, θα είναι ανταγωνιστικοί και δεν μπορούμε να το ξεχάσουμε αυτό και θα είναι πάλι εκεί μπροστά στο Μονακό.
Q: (Paulo Ianieri – La Gazzetta dello Sport) Rubens, θυμάμαι σε έναν αγώνα στην Αυστρία μερικά χρόνια πριν με τον Michael, ήταν νωρίς στη σεζόν, και σταμάτησες για να τον αφήσεις να περάσει επιτρέποντας του να κερδίσει. Φοβάσαι ότι αυτό θα συμβεί ξανά, να δεις τον Jenson να κερδίζει πολύ και εσύ να προσπαθείς να κερδίσεις βαθμούς και ίσως, κοιτώντας το πρωτάθλημα να επαναληφθεί, με την ομάδα να πιέζει πειρσσότερο τον Jenson και εσύ να τον καλύπτεις;
RB: Έχω μεγάλη εμπειρία απο αυτό και αν συμβεί, δεν θα ακολουθήσω τις οδηγίες της ομάδας. Το ξεκαθαρίζω τώρα, έτσι ώστε όλοι να το γνωρίζουν.
JB: Θα ήθελα να απαντήσω και εγώ σε αυτό, διότι με αφορά. Η στρατηγική μας έλεγε ότι τα 3 pit stop ήταν πιο γρήγορα, τέλος.
RB: Είναι αλήθεια, είναι πολύ διαφορετικά τα πράγματα από ότι ήταν στη Ferrari. Έχουμε περισσότερο φιλική σχέση, έτσι δεν κάθομαι να παραπονεθώ για εκείνο και το άλλο. Ο αγώνας τελείωσε πριν μισή ώρα. Δεν υπάρχει λόγος να γκρινιάξω εδώ και να λέω ότι μου έφταιξε ή το ένα ή το άλλο. Είναι προσωπικό μου συμφέρον να μάθω τι συνέβη σήμερα διότι είχα την ευκαιρία να κερδίσω τον αγώνα αλλά δεν το έκανα, τέλος. Ο Jenson είναι πολύ γρήγορος και τα πηγαίνει πολύ καλά. Νομίζω ότι αυτό το διήμερο πήγε πολύ καλά για μένα διότι δούλεψα σκληρά στο στήσιμο και όλα τα υπόλοιπα. Και οι δύο μάθαμε τι χρειάζεται για να γίνουμε καλύτεροι, πιέσαμε ο ένας τον άλλον αρκετά. Υπήρχε περισσότερη πίεση πάνω μου, διότι έχει κερδίσει 4 αγώνες και δεν έχω κερδίσει κανέναν, αλλά είμαι εδώ, δουλεύω και δεν θα σταματήσω να δουλεύω. Φυσικά είμαι ευγνώμων για το υπέροχο μονοθέσιο. Δεν έχει περάσει πολύς καιρός απο τότε που οι άνθρωποι έβαζαν λουλούδια στον τάφο μου. Άρα είμαι εδώ, πολύ ζωντανός και ικανοποιημένος και θα κάνω τα πάντα να δουλέψουν. Είναι όπως πριν απο μερικά χρόνια, αλλά σε πολύ πιο φιλικό επίπεδο.
Q: (Druv Behl – Auto Exchange, India) Jenson, ανέφερες ότι χρειάζεται να είσαι πιο επιθετικός και φαίνεσαι άτσαλος με το φετινό μονοθέσιο όταν πηγαίνεις γρήγορα. Άτσαλος, επιθετικός και Μονακό δεν ταιριάζουν ιδιαίτερα, άρα πώς θα προσεγγίσεις τον επόμενο αγώνα σε σχέση με το παρελθόν;
JB: Νομίζω ότι πρέπει να είσαι λίγο πιο επιθετικός στο Μονακό. Προφανώς έχεις τις μπαριέρες που σε περιορίζουν. Απο τη στιγμή που θα μείνεις μακριά τους είσαι εντάξει, αλλά δεν μπορείς να είσαι μαλθακός στο Μονακό και γι’ αυτό πιστεύω ότι ο Rubens ήταν πάντα θεαματικός εκεί, ο Mark επίσης, άρα θα είναι δύσκολο διήμερο στο Μονακό, για μένα, αλλά θα πάω εκεί με τη μεγάλη αυτοπεποίθηση που πήρα απο αυτό το διήμερο, αλλά σίγουρα δεν θα είναι βαρετό το GP του Μονακό. Νομίζω ότι θα είναι αρκετοί ανταγωνιστικοί εκεί και πιστεύω ότι θα έχουμε συναρπαστικές κατατακτήριες και ο αγώνας θα έχει ενδιαφέρον.
Q: (Michael Schmidt – Auto Motor und Sport) Βλέπεις ακόμα ανταγωνισμό απο τις Ferrari, McLaren και BMW – τις μεγάλες ομάδες – ή είναι πολύ νωρίς για μια τέτοια ανατροπή στο πρωτάθλημα;
JB: Είναι περίεργο διότι η BMW στον πρώτο αγώνα ήταν ανταγωνιστική. Μπορείς να πεις ότι είναι πίσω λόγω της στρατηγικής στα ελαστικά, αλλά κάνουν καλή δουλειά. Οι McLaren στον τελευταίο αγώνα ήταν πολύ γρήγορες, το ίδιο και οι Ferrari εδώ στις κατατακτήριες. Είχαν καλούς αγώνες αλλά δεν είχαν τη συνέπεια και νομίζω ότι όταν ξεκινάς απο τόσο πίσω σε σχέση με τον ανταγωνισμό, βάζεις πράγματα στο μονοθέσιο και είμαι σίγουρος ότι βάλανε πολλά νέα εξαρτήματα στα μονοθέσιά τους, για να τα βελτιώσουν. Μερικά ίσως να δουλέψουν. Είναι πιο εύκολη η θέση μας, που είμαστε στην κορυφή. Μπορούμε να δοκιμάσουμε εξαρτήματα και να βεβαιωθούμε ότι κάναμε πρόοδο πριν τα βάλουμε στον αγώνα. Αντίθετα στις Ferrari και McLaren πρέπει να φέρουν μεγάλη βελτίωση στο μονοθέσιο όσο το δυνατόν πιο γρήγορα. Αλλά είναι και οι δύο σπουδαίες ομάδες και οι δύο πέτυχαν πολλά στο παρελθόν, όπως γνωρίζουμε όλοι. Είχαν δύσκολα χρόνια πριν, αλλά θα επιτεθούν και πάλι. Είναι πολύ δυνατές ομάδες. Θα τις δούμε να είναι ανταγωνιστικές μέσα στη σεζόν, πιστεύω.
Q: (Byron Young – The Daily Mirror) Η ερώτηση που έγινε σε εσένα για το ότι κερδίζεις τους αγώνες με καλύτερο μονοθέσιο και ότι έχεις ένα πλεονέκτημα σε πείραξε; Ο Rubens το πιστεύει αυτό;
JB: Και οι δύο δουλεύουμε πολύ κοντά με την ομάδα και είναι καλή η ατμόσφαιρα μέσα στην ομάδα. Είμαστε όλοι εδώ για να κερδίσουμε. Σήμερα τα κατάφερα εγώ και ίσως ο Rubens τα καταφέρει στο Monaco, έτσι είναι τα πράγματα. Είχε ένα πρόβλημα με τα stint του και εγώ δεν είχα. Τα κατάφερα και κέρδισα τον αγώνα σήμερα αλλά γνωρίζουμε ότι μπορεί να αντιστραφεί στον επόμενο αγώνα και έτσι είναι οι αγώνες. Έτσι πρέπει να είναι οι αγώνες και οι ομάδες της Formula 1. Δεν θέλω να το συζητάω συνέχεια αυτό διότι είμαστε μακριά απο αυτό στην ομάδα μας.
MSFREE