ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ FORMULA1 2009..

Re: ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ FORMULA1 2009..

Δημοσίευσηαπό gmak » Σάβ Απρ 25, 2009 8:44 pm

Συνέντευξη Τύπου κατατακτηρίων
Στην επίσημη συνέντευξη Τύπου των κατατακτηρίων δοκιμών για το Grand Prix Μπαχρέιν πήραν μέρος οι τρεις πρώτοι της διαδικασίας, δηλαδή οι Jarno Trulli (Toyota), Timo Glock (Toyota) και Sebastian Vettel (Red Bull). Όπως είναι φυσικό, η συζήτηση επικεντρώθηκε στη μεγάλη επιτυχία των οδηγών της Toyota, που θα βρίσκονται στην πρώτη γραμμή του αυριανού αγώνα. Ο Sebastian Vettel υπολόγισε ότι οι Trulli και Glock κουβαλούν λιγότερα καύσιμα και θα μπουν νωρίτερα από αυτόν στα pit για ανεφοδιασμό. Ας δούμε τι ειπώθηκε αναλυτικά…

ΤΗΛΕΟΠΤΙΚΗ ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ

Ερ: Jarno, σπουδαίο αποτέλεσμα για εσένα και πολύ καλό Q3. Αλλά είχες πολλά προβλήματα σήμερα με τα φρένα, τον άνεμο και τη ζέστη.

Jarno Trulli: Δεν ήταν εύκολες οι κατατακτήριες για κανέναν αλλά για εμένα ήταν ακόμα πιο δύσκολες γιατί μετά τον πρώτο γύρο μου ανακαλύψαμε μερικά προβλήματα με το μονοθέσιό μου και ιδιαίτερα με τα φρένα. Η διαδρομή του πεντάλ γινόταν όλο και μεγαλύτερη και δεν μπορούσα να φρενάρω όπως ήθελα. Δεν τα παράτησα γιατί ήξερα ότι είχα καλό μονοθέσιο και μπορούσα να διεκδικήσω την pole position και ήταν πολύ καλό για την ομάδα που τελικά καταλήξαμε 1ος και 2ος. Είναι εδώ και ο κ. Okamoto για να μας συμπαρασταθεί και είναι πολύ καλό που μπορέσαμε να του δείξουμε τι καλή δουλειά έχουμε κάνει τόσο τον χειμώνα όσο και σήμερα.

Ερ: Timo, έχασες λίγο χρόνο στο FP3 σήμερα το πρωί λόγω προβλήματος στα ηλεκτρικά. Αλλά και εσύ έκανες πολύ καλές κατατακτήριες.

Timo Glock: Ναι, δεν ήταν καθόλου άσχημα. Κάναμε καλή δουλειά το βράδυ καθώς χθες είχαμε δυσκολίες με τα φρένα. Κάναμε τις κατάλληλες αλλαγές και ήμουν πολύ ευχαριστημένος σήμερα το πρωί. Ξαφνιάστηκα λίγο που παρέμεινα ταχύτερος. Στις κατατακτήριες ο άνεμος άλλαξε και δυσκολεύτηκα λίγο στην πρώτη μου προσπάθεια. Το μονοθέσιο ήταν λίγο πιο νευρικό. Στο Q3 ήξερα περνώντας τη γραμμή ότι δεν θα μπορούσα να είμαι πιο γρήγορος από τον Jarno γιατί είναι πάρα πολύ καλός στις κατατακτήριες, ειδικά στο Q2 που εκμεταλλεύεται καλύτερα το φορτίο καυσίμου. Έκανα ένα λαθάκι και έχασα λίγο χρόνο αλλά τελικά δεν νομίζω ότι θα έπαιρνα την pole. Είμαι χαρούμενος για την ομάδα. Οι μηχανικοί πέρασαν πολύ δύσκολα τις τελευταίες εβδομάδες. Οι πρώτοι 4 αγώνες ήταν πολύ δύσκολοι και το αποτέλεσμα είναι καλό για την ομάδα.

Ερ: Sebastian, επιστρέφεις από τη μεγάλη νίκη σου στη Σαγκάη, συνεχίζοντας την παρουσία σου στους 3 πρώτους. Φαίνεται ότι φύλαξες ένα σετ ελαστικών στο Q2 και τώρα έχεις ένα μεγάλο χαμόγελο ενόψει του αγώνα.

Sebastian Vettel: Ναι, νομίζω ότι κάναμε πολύ καλή περίοδο. Μπορούσαμε να δούμε από το Q1 ότι ήταν δύσκολα και δεν αρκούσε ένας γύρος με τα σκληρά ελαστικά, οπότε όλοι έβαλαν τα μαλακά. Όλα πήγαν καλά και δεν είχαμε προβλήματα. Το μονοθέσιο ήταν πολύ γρήγορο. Χρειάστηκε μόνο μία προσπάθεια στο Q2 και παραμείναμε στην κορυφή, παρότι η πίστα βελτιωνόταν. Στο Q3 οι Toyota παραήταν γρήγορες. Ανυπομονώ για αύριο, υπολογίζω ότι θα μπουν στα pit νωρίτερα από εμάς. Ο αγώνας όμως είναι μακρύς και θα δούμε τι θα γίνει.

Ερ: Jarno, πώς αντιδράς στο σχόλιο του Sebastian ότι θα μπείτε στα pit νωρίτερα από αυτόν και τι σκέφτεσαι πηγαίνοντας προς την ημέρα που η Toyota μπορεί να πάρει την πρώτη της νίκη;

JT: Για να είμαι ειλικρινής, δεν ένιωθα πολύ άνετα για το γύρο μου στις κατατακτήριες. Δούλεψα πολύ περισσότερο πάνω στον αγωνιστικό ρυθμό και ένιωθα πιο ανταγωνιστικός σε αυτόν. Ίσως ο λόγος που βρίσκομαι στην pole σήμερα είναι ότι όταν βάλαμε καύσιμα στο μονοθέσιο είχε καλύτερη αίσθηση. Είμαι πολύ αισιόδοξος για αύριο. Δεν θα έπρεπε να έχω προβλήματα εκτός από αυτό με τα φρένα που θα αναλύσουμε σήμερα για να δούμε την κατάσταση.

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΥΠΟΥ

Ερ. Jarno, ακούγεται ότι υπάρχει κάποια ανησυχία σχετικά με τα φρένα. Τι μπορεί να γίνει από σήμερα μέχρι τον αγώνα;

JT: Ήταν δύσκολες κατατακτήριες. Είχα προβλήματα με το μονοθέσιό μου. Στην αρχή βρήκαμε ότι ίσως να είχαμε πρόβλημα με τα καύσιμα και έτσι είχα λίγο περισσότερο στο ρεζερβουάρ για να σιγουρέψω ότι δεν θα μείνω από καύσιμα. Και το μεγαλύτερο πρόβλημα ήταν τα φρένα, Δεν είχαμε κανένα πρόβλημα όλο το Σαββατοκύριακο αλλά δυστυχώς στις κατατακτήριες, μετά από δύο γύρους δυσκολευόμουν και έχασα ένα-δύο δέκατα σε όλους μου τους γύρους από το Q2 στο Q3, άρα, νομίζω, ότι το μονοθέσιο έχει πολύ περισσότερες προοπτικές. Δεν μπορώ όμως να είμαι τόσο απογοητευμένος έχοντας πάρει την pole. Ασφαλώς και δεν ήμουν τόσο σίγουρος ότι θα είμαι εδώ σήμερα γιατί πέρασα τον περισσότερό μου χρόνο δοκιμάζοντας τον αγωνιστικό μου ρυθμό και νομίζω ότι ένοιωθα πολύ πιο άνετα σε ένα βαρύτερο μονοθέσιο και πιθανόν να το έδειξα αυτό στο Q3, έτσι έχω μεγάλη αυτοπεποίθηση για τον αυριανό αγώνα και το μονοθέσιο, γενικά, πάει αρκετά καλά.

Ερ. Όμως τι μπορεί να γίνει από σήμερα μέχρι αύριο το πρωί;

JT: Πρέπει να αναλύσουμε τα δεδομένα για να δούμε αν έχουμε κάποιο πρόβλημα στα φρένα και ακολούθως αν μπορούμε να το διορθώσουμε αμέσως, μετά τον πρώτο γύρο είχα ένα πρόβλημα το οποίο δεν είχα όλο το Σαββατοκύριακο, άρα αυτό μας ανησυχεί λίγο.

Ερ. Μετά τις χθεσινές δοκιμές είπες ότι ήθελες περισσότερη οδηγησιμότητα στο μονοθέσιο και η ομάδα είπε επίσης ότι η επιλογή ελαστικού δεν ήταν ιδιαιτέρως κρίσιμη, κάτι το οποίο είναι επίσης ενδιαφέρον.

JT: Ναι, υπάρχουν μερικά πράγματα τα οποία είναι ενδιαφέροντα και τα οποία ανακαλύψαμε χθες. Σήμερα τα συγκρίναμε με αυτά που είδαμε στις χειμερινές δοκιμές και είδαμε ότι οι θέσεις έχουν αλλάξει δραματικά. Συνολικά είμαστε ικανοποιημένοι με τα δεδομένα που συγκεντρώσαμε και νομίζω ότι έχουμε μία καλή άποψη του τι θα συμβεί αύριο. Προφανώς πρέπει απλώς να περιμένουμε και να δούμε, όμως πρέπει να πω ότι έχω μεγάλη αυτοπεποίθηση για τον αγώνα καθώς ο αγωνιστικός μου ρυθμός και ο τρόπος που προσέχω τα ελαστικά μου, ήταν πολύ καλοί όλο το Σαββατοκύριακο.

Ερ. Timo, δεν είχες καθόλου προβλήματα με τα φρένα;

TG: Είχαμε προβλήματα χθες. Δυσκολεύτηκα πολύ χθες με το μονοθέσιο, το οποίο ήταν πολύ μακριά από την ταχύτητα των δοκιμών και μέσα στη νύχτα είχαμε πολλά να αλλάξουμε, τα οποία λειτούργησαν σήμερα το πρωί όπου ήμασταν οι ταχύτεροι στο FP3, άρα ήμουν αρκετά ικανοποιημένος με το μονοθέσιο. Όμως στις κατατακτήριες ο αέρας άλλαξε λίγο και δυσκολευόμασταν ήδη στο Q1 με τα σκληρότερα ελαστικά και δεν μπορούσα να κάνω έναν καλό γύρο και έπρεπε να το συνηθίσω. Μετά από αυτό ήμουν αρκετά ικανοποιημένος στο Q2, στον τελευταίο γύρο, και αυτό ήταν καλό. Στο Q3, δυσκολευόμουν ακόμα να συνηθίσω τα περισσότερα καύσιμα από τα λιγότερα στο Q2, και μετά την όγδοη στροφή, ήξερα ότι δεν θα αγωνιστώ για την pole γιατί έκανα ένα λάθος. Τελικά, πρέπει να είμαι ευχαριστημένος με τις πρώτες θέσεις για την Toyota και αυτό είναι πολύ καλό για την ομάδα. Ένα τέλειο αποτέλεσμα και χάρη στους μηχανικούς για όλη τους τη σκληρή δουλειά τις τελευταίες τέσσερις εβδομάδες. Νομίζω ότι ήταν ένα από τα δυσκολότερα ξεκινήματα για αυτούς και ένα καλό αποτέλεσμα για εμάς.

Ερ. Προφανώς και είχαν πολλή δουλειά χθες το βράδυ επίσης, γιατί έλεγες ότι το μονοθέσιο ήταν κάπως δυσκολοοδήγητο και παρόλα αυτά έκανες τον ταχύτερο γύρο το πρωί και μετά σταμάτησες μέσα στην πίστα.

TG: Ναι, αυτό που πάθαμε το πρωί ήταν λίγο παράξενο. Ξαφνικά ο κινητήρας σταμάτησε και είχαμε ένα μικρό ηλεκτρικό πρόβλημα. Βρήκαμε τι συμβαίνει γρήγορα και ήμασταν ικανοί να το διορθώσουμε σύντομα. Τελικά, νομίζω ότι πρέπει να είμαστε χαρούμενοι για το αποτέλεσμα.

Ερ. Κατά πόσο οφείλεται η απόδοση αυτή στις τροποποιήσεις στο μονοθέσιο από τον αγώνα στην Κίνα;

TG: Δεν νομίζω ότι ήταν ένα μεγάλο βήμα, απλά κάποιες μικρές βελτιώσεις στο μονοθέσιο, άρα τίποτα το αξιοπρόσεκτο. Τελικά το αποτέλεσμα στις κατατακτήριες είναι απλά το αποτέλεσμα κάποιων καλών κατατακτήριων, και ποτέ δεν είχαμε καλές κατατακτήριες. Νομίζω ότι έχουμε κάνει τις ζωές μας λίγο δύσκολες τα δύο πρώτα Σαββατοκύριακα. Έχουμε ξεκινήσει δύο φορές από το pit lane και έπρεπε να παλέψουμε πολύ μέσα στον αγώνα. Είχαμε ένα ομαλό Σαββατοκύριακο μέχρι τώρα στις κατατακτήριες και ελπίζω να είμαστε γρήγοροι στον αγώνα.

Ερ: Sebastian, η 3η θέση στο grid είναι καλύτερη ή χειρότερη από ότι περίμενες;

SV: Πάντα είναι δύσκολο να ξέρεις πού θα βρεθείς στις κατατακτήριες, ειδικά με τα διαφορετικά φορτία. Ακολουθείς είτε επιθετική είτε συντηρητική είτε συμβιβαστική στρατηγική. Εξαρτάται. Ξέραμε από χθες ότι το μονοθέσιό μας είναι γρήγορο. Το αποδείξαμε στα Q1 και Q2 και αυτό ήταν καλό. Στο Q3 ξαφνιάστηκα από το πόσο μεγάλη ήταν η διαφορά με τον Jarno. Είναι πάρα πολύ γρήγορος, οπότε αυτό ήταν το καλύτερο που μπορούσα να κάνω σήμερα. Ανυπομονώ για αύριο. Θα κάνει πάρα πολλή ζέστη, ο αγώνας θα είναι μακρύς. Νομίζω ότι είναι σημαντικό που βρίσκομαι μπροστά από τον Jenson, καθώς ήμασταν πολύ κοντά. Νομίζω ότι κάναμε λίγο-πολύ τον ίδιο χρόνο. Κάθε θέση που κερδίζεις είναι θετικό, οπότε θα δούμε τι θα γίνει αύριο.

Ερ: Είχες εσύ προβλήματα με τα φρένα;

SV: Δεν θα τα έλεγα προβλήματα. Στο σιρκουί του Μπαχρέιν είναι γνωστό ότι απαιτούνται πολλά από τα φρένα. Υπάρχουν πολλά έντονα φρεναρίσματα και με αυτές τις θερμοκρασίες θα είναι δύσκολο να τα ψύξουμε, αλλά νομίζω ότι αυτό είναι ένα πρόβλημα που θα το έχουν όλοι. Νομίζω ότι εμείς είμαστε προετοιμασμένοι, οπότε ελπίζω ότι δεν θα έχουμε προβλήματα αύριο.

Ερ: Υπάρχει μεγάλη διαφορά στα ελαστικά κατά τη γνώμη σου;

SV: Θα έλεγα ότι και οι δύο γόμες λειτουργούν πολύ καλά εδώ. Τις τελευταίες δύο ημέρες επικεντρωθήκαμε στον αγωνιστικό ρυθμό του μονοθεσίου και νομίζω ότι θα κάνουμε καλούς χρόνους και με τις δύο και δεν θα αντιμετωπίσουμε προβλήματα όπως στην Αυστραλία, όπου είχαμε πολύ graining. Αυτή η πίστα δεν είναι πολύ σκληρή με τα ελαστικά, είναι περισσότερο με τα φρένα. Επομένως, νομίζω ότι θα είναι καλά, αν και πολύ ζεστά. Θα δούμε αύριο. Αν δεν έχουμε αμμοθύελλα, θα είναι καλός αγώνας.

ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΣΙΟΦΡΑΦΩΝ

Ερ. (Ottavio Daviddi – Tuttosport): Jarno, πιστεύω πως η πίεση θα είναι πολύ μεγάλη καθώς εκκινείς από την pole position. Το φοβάσαι αυτό;

JT: Εύχομαι πάντα να είχα αυτού του είδους την πίεση. Δεν φοβάμαι. Μία φορά που βρισκόμουν στην pole position κέρδισα, νομίζω, οπότε δεν είναι πρόβλημα.

Ερ. (Marco Evangelisti – Corriere dello Sport) Jarno, θα ήθελες να αφιερώσεις αυτή την pole position σε κάποιον;

JT: Σίγουρα οι σκέψεις μου είναι πάντα κοντά στους ανθρώπους της περιοχής μου. Όπως γνωρίζετε όλοι, υποστηρίζω μία φιλανθρωπική προσπάθεια μαζί με όλους τους πιλότους, το GPDA, και προσπαθώ να ενημερώσω όσο το δυνατόν περισσότερους ανθρώπους, οπότε η σκέψη μου είναι με τους ανθρώπους της περιοχής μου, προφανώς και στην ομάδα της Toyota. Ένα από τα μεγάλα αφεντικά, ο Κος Okamoto, είναι εδώ και θα είναι καλό να του δείξουμε πως τα πάμε καλά φέτος.

Ερ. (Frederic Ferret – L’ Equipe): Ερώτηση για τον Jarno και τον Timo: μπορείτε να εξηγήσετε γιατί βρίσκεστε στην πρώτη γραμμή της εκκίνησης μαζί σε σύγκριση με τις άλλες πίστες; Είναι γιατί η πίστα ταιριάζει στα χαρακτηριστικά της TF109;

JT: Πιστεύω πως αυτό συνέβη χάρη στο γεγονός ότι κάναμε δοκιμές εδώ στον χειμώνα αλλά και χάρη στο γεγονός ότι αυτή είναι μία από τις πίστες που βολεύει αρκετά το μονοθέσιό μας, όπως έχουμε δει και στο παρελθόν, αλλά και χάρη στο γεγονός ότι κάναμε καλύτερη δουλειά από τους υπόλοιπους. Δεν ξέρω, αλλά υπολογίζοντας όλα τα παράπάνω, ήρθαν και τα δύο μονοθέσια στην πρώτη σειρά, οπότε απλά φαίνεται πως ολόκληρη η ομάδα έκανε καλή δουλειά.

TG: Νομίζω, όπως είπε και ο Jarno, πως αυτή την φορά δούλεψαν όλα όπως έπρεπε και δεν είχαμε προβλήματα, ενώ το μονοθέσιο ήταν πιο κοντά σε αυτά που ξέραμε από τις χειμερινές δοκιμές. Ίσως αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι δοκιμάσαμε περισσότερο εδώ, αλλά τελικά απλά πιστεύω πως ήταν μία καλή περίοδος κατατακτηρίων γιατί όλα κύλησαν ομαλά και τα καταφέραμε. Αυτό ήταν.

Ερ. (Ferederic Ferret – L’ Equipe): Και τι φοβάστε περισσότερο σε αυτόν τον αγώνα;

SV: Την αμμοθύελλα.

JT: Δεν ξέρω. Κατά τη διάρκεια των πρώτων τριών αγώνων δεν πιστεύω πως τα πράγματα πήγαν καλά για εμένα. Απλά ελπίζω για έναν αγώνα χωρίς προβλήματα και είμαι σίγουρος πως μπορούμε να κάνουμε καλή δουλειά και να φέρουμε ένα καλό αποτέλεσμα, γιατί αν σκεφτώ τι συνέβη στους πρώτους τρεις αγώνες, πάντα κάτι με δυσκόλευε, οπότε απλά ελπίζω να πάνε όλα καλά.

TG: Για εμένα ο άνεμος και τα μονοθέσια με KERS. Νομίζω πως το γρηγορότερο μονοθέσιο με KERS είναι αυτό του Lewis Hamilton στην 5η θέση και αυτό θα μπορούσε να είναι ανησυχητικό για εμάς στην πρώτη στροφή. Πιστεύω πως τα μονοθέσια με KERS έχουν δείξει πως είναι πολύ δυνατά στην εκκίνηση και αυτό μπορεί να είναι ένας σημαντικός παράγοντας. Ελπίζω να έχουμε μία καθαρή εκκίνηση και όχι τα ίδια προβλήματα που είχαμε στη Μαλαισία.

Ερ. (Juha Paatalo – Financial Times Deutschland): Sebastian, τι σε έκανε να ανησυχήσεις περισσότερο βλέποντας τα αποτελέσματα από το Q2 και το Q3;

SV: Όχι, δεν ανησυχώ. Πιστεύω πως στο Q2 δεν υπάρχει λόγος για παιχνίδια, οπότε όλοι προσπαθούν να πάνε όσο πιο γρήγορα γίνεται. Ήταν έκπληξη για εμένα το πόσο γρήγοροι ήμασταν , οπότε χρειαστήκαμε μόνο μία προσπάθεια ώστε να καταφέρουμε να διαφυλάξουμε τα ελαστικά μας για αύριο. Νομίζω πως έδειξε πως τα πάμε καλά εδώ, το μονοθέσιο συμπεριφέρεται καλά, οπότε όταν πέρασα τη γραμμή στο Q3 και ενημερώθηκα για τους γύρους από τους πιλότους μπροστά μου, τον Timo και τον Jarno, ήμουν λίγο έκπληκτος, αλλά από την άλλη πλευρά ποτέ δεν ξέρεις, κάποιες φορές το μονοθέσιό σου είναι πολύ καλύτερο με λιγότερο καύσιμο, κάποιες φορές είναι καλύτερο με αρκετό καύσιμο, αλλά πιστεύω πως είμαστε εντάξει για αύριο.

Ερ. (Beniamino Casadei – Il Giornale) Όταν ήσουν μικρό παιδί, ένας Ιταλός οπαδός της Formula 1, απολάμβανες περισσότερο τις επιτυχίες μίας ιταλικής ομάδας ή ενός Ιταλού πιλότου;

JT: Ως Ιταλός, η Formula 1 αντιπροσωπευόταν από τη Ferrari, οπότε οτιδήποτε είχε σχέση με τη Formula 1 έπρεπε να είναι κόκκινο, θυμάμαι, αλλά μεγάλωσα σε μία οικογένεια που παρακολουθούσε το μηχανικίνητο αθλητισμό γενικότερα και δεν ήταν και τόσο οπαδοί της Ferrari για να είμαι ειλικρινής, αλλά το συζητούσαμε αρκετά για τους πιλότους και την απόδοσή τους, οπότε μεγάλωσα με μία ευρύτερη φιλοσοφία παρά με μία φιλοσοφία γύρω από τη Ferrari, γιατί δυστυχώς στην Ιταλία η Formula 1 δεν αντιπροσωπεύεται από εμένα ή τον Giancarlo Fisichella αλλά από τη Ferrari. Αυτό ίσως να είναι αρνητικό για εμάς αλλά από την άλλη πλευρά απλά πρέπει να το αντιμετωπίσουμε. Είμαι αρκετά τυχερός που κατάφερα να έρθω εδώ και βρίσκομαι στην pole position τώρα.

Ερ. (Roland Hughes – The National): Μία ερώτηση για όλους σας: πόσο μεγάλο ρόλο πιστεύετε πως θα παίξει η ζέστη αύριο, όχι μόνο για τα μονοθέσια αλλά και για τους πιλότους;

JT: Δεν με απασχολεί καθόλου αυτό, για να είμαι ειλικρινής. Αν κοιτάξουμε στο παρελθόν, όλες οι καλές μου εμφανίσεις πάντα έρχονταν στις χειρότερες και πιο δύσκολες καταστάσεις. Είμαι περισσότερο από ευτυχισμένος που θα αγωνιστώ σε αυτές τις ζεστές συνθήκες.

TG: Για εμένα δεν είναι πρόβλημα. Νομίζω πως στο τέλος όταν δεις τους αριθμούς, 40 βαθμοί ή 38 βαθμοί, πιστεύεις πως είναι πολύ ζεστά στο μονοθέσιο αλλά τουλάχιστον είναι ξηρός ο καιρός, οπότε είναι λογικό. Δεν έχω τόσα πολλά προβλήματα και είναι εντάξει.

SV: Πιστεύω πως θα είναι ψυχρότερος ο καιρός αύριο αν δεν κάνω λάθος, όχι πάρα πολύ, και πάλι με ζέστη αλλά λίγο πιο ψυχρά. Νομίζω πως η χειρότερη στιγμή είναι όταν περιμένεις στα pit ή στο γκαράζ για να βγεις και πάλι στην πίστα και το μονοθέσιο είναι στάσιμο και ζεστό. Είναι πολύ καλύτερα όταν οδηγείς στην πίστα και έχεις λίγο αέρα και, όπως είπε και ο Timo, δεν είναι τόσο άσχημα όσο στη Μαλαισία γιατί εδώ δεν υπάρχει τόσο πολλή υγρασία. Πόσο πιο ζεστά θα είναι στο Abu Dhabi όταν πάμε εκεί; (Απάντηση: ψυχρότερα)

Ερ. (Peter Hesseler – Pitpress) Jarno, ποιο ήταν το πρόβλημα με τα φρένα και τι πιστεύεις ότι είναι πιθανό, αν δεν υπάρχουν προβλήματα με το μονοθέσιο;

JT: Για να είμαι ειλικρινής δεν καταλαβαίνω τι συνέβη. Μπορούσα μόνο να αντιληφθώ μετά τη δεύτερη προσπάθειά μου στο Q1 πως το πεντάλ είχε μακρύτερη διαδρομή και είχα αναπηδήσεις. Έπρεπε να το εξετάσουμε στα γρήγορα ανάμεσα στις δύο περιόδους αλλά και πάλι είχα προβλήματα, οπότε βασικά δεν μπορούσα να φρενάρω το μονοθέσιο καλά και δεν μπορούσα να πιέσω το πεντάλ φρένου σωστά. Χανόταν λίγος χρόνος μερικές φορές αλλά, όπως είπα, δεν μπορώ να είμαι και πολύ απογοητευμένος και θα δούμε τι μπορούμε να κάνουμε αύριο.

MSFREE
Άβαταρ μέλους
gmak

Δημοσίευσηαπό gmak » Δευτ Απρ 27, 2009 11:19 pm

Άλλος για Formula 1;
Το σχέδιο του περιορισμού των προϋπολογισμών των ομάδων της Formula 1 φαίνεται πως άνοιξε την όρεξη σε πολλούς. Έτσι, μετά από τη Lola και την Prodrive, ακόμα μία ομάδα δήλωσε την πρόθεσή της για είσοδο στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα από το 2010. Πρόκειται για την iSport, πρωταθλήτρια του GP2 το 2007, η οποία δηλώνει έτοιμη να αγωνιστεί στη μεγάλη κατηγορία την επόμενη χρονιά, εφ’ όσον καθιερωθεί η ιδέα του Max Mosley για αποδοχή ομάδων με προϋπολογισμό 30 εκατομμυρίων δολαρίων και μεγαλύτερες ελευθερίες στην εξέλιξη των μονοθεσίων τους.

Μάλιστα, οι προθέσεις της iSport είναι ιδιαίτερα απειλητικές απέναντι στις υπάρχουσες ομάδες, όπως αναφέρει και ο ιδιοκτήτης της, Paul Jackson: «Έχω ως στόχο να δώσω ένα μάθημα σε μερικούς ανθρώπους στη Formula 1 και να τους δείξω πως πετάνε αρκετά χρήματα από το παράθυρο για το τίποτα. Οι υπάρχουσες ομάδες δεν έχουν την οργάνωση για να λειτουργήσουν με προϋπολογισμό 30 εκατομύρίων. Οπότε θα ήταν καλύτερα να ξεκινήσει κάποιος από λευκό χαρτί. Έχουμε συνηθίσει να κάνουμε καταπληκτική δουλειά με περιορισμένους πόρους».

Ακόμη, φήμες θέλουν τον διευθύνοντα σύμβουλο του πρωταθλήματος A1GP, Tony Teixeira, να σκέφτεται με τη σειρά του τη δημιουργία ομάδας Formula 1 για το πρωτάθλημα του 2010. Η περιουσία του Πορτογάλου προέρχεται από την ιδιοκτησία της εταιρίας Emergem, που δραστηριοποιείται στο εμπόριο πετρελαίου, διαμαντιών και χρυσού. Βεβαίως, τα παραπάνω έρχονται μετά από την είδηση ενδιαφέροντος της Lola και της Prodrive και την ανακοίνωση της USGPE για συμμετοχή στη Formula 1 την επόμενη χρονιά.

Αυτή τη στιγμή συμμετέχουν δέκα ομάδες στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα και δεν υπάρχει κάποια ενεργή συμφωνία ομόνοιας, όπως στο παρελθόν, που να περιορίζει επίσημα τις συμμετοχές σε κάποιον αριθμό. Φυσικά, αυτό θα πρέπει να οριστεί από την ίδια την ομοσπονδία και ο πιθανότερος αριθμός είναι αυτός των 13 ομάδων, δηλαδή 26 μονοθεσίων σε κάθε αγώνα, καθώς αυτός εξυπηρετεί τις εγκαταστάσεις των περισσότερων πιστών που φιλοξενούν Grand Prix.

MSFREE
Άβαταρ μέλους
gmak

Δημοσίευσηαπό gmak » Παρ Μάιος 01, 2009 1:51 am

F1: Κρίσιμοι οι τρεις επόμενοι αγώνες για τον Αλόνσο..

Ο Αλόνσο δυσκολεύτηκε πολύ να τερματίσει στο GP του Μπαχρέιν γιατί έσπασε το σωληνάκι από το οποίο έπινε ισοτονικό υγρό. Έτσι όταν βγήκε από το μονοθέσιο ήταν αφυδατωμένος. Χρειάστηκε αγωγή για να ανακάμψει. Ο δυο φορές παγκόσμιος πρωταθλητής έχει πάρει μόνο πέντε βαθμούς στους τέσσερις πρώτους αγώνες και πιστεύει ότι οι επόμενοι τρεις θα είναι κρίσιμοι για τη συνέχεια του πρωταθλήματος: «Νομίζω ότι στους τρεις επόμενοι αγώνες σε Ισπανία, Μονακό και Τουρκία θα αποκαλυφθεί ποιοι θα μείνουν στη μάχη του τίτλου. Όλες οι ομάδες θα παρουσιάσουν σημαντικές βελτιώσεις στους επόμενους αγώνες. Μετά απ’ αυτό θα δούμε ποιος θα είναι ανταγωνιστικός και ποιος θα βρεθεί εκτός παιχνιδιού».
Ο Αλόνσο πιστεύει ότι οι Red Bull, Brawn έχουν τη δυνατότητα να παραμείνουν ανταγωνιστικές: «Είναι κρίμα για τη Renault και τη Mercedes να ξοδεύουν λεφτά για την εξέλιξη ενός κινητήρα που νοικιάζουν σε μια άλλη ομάδα και αυτή κερδίζει».
C+S

Αναρτήθηκε από AUTOCARNET BLOGGER
Άβαταρ μέλους
gmak

Δημοσίευσηαπό grek » Παρ Μάιος 01, 2009 12:24 pm

Για σωληνακι υγρων φρενων ειχα ακουσει,για σωληνακι καυσιμου ειχα ακουσει,
αλλα για σωληνακι ισοτονικου υγρου πρωτη φορα ακουω. :lol: :lol: :lol: :lol:
Το λάδι κι η αλήθεια πάντα βγαίνουν από πάνω.
grek

Δημοσίευσηαπό maria » Παρ Μάιος 01, 2009 8:42 pm

Αμ αυτα δεν μου τα ειχατε πει. :cuss: :cuss:
grek εμενα γιατι δεν μου ειχες σωληνακι για τον καφε.
Φτηνα την γλυτωσα. :evil:
Άβαταρ μέλους
maria

Δημοσίευσηαπό gmak » Τρί Μάιος 05, 2009 11:29 am

H FIA βάζει stop στον ανεφοδιασμό
H Formula 1 ψάχνει τρόπους να επαναφέρει το θέαμα και να τραβήξει ξανά το ενδιαφέρον των φίλων του μηχανοκίνητου αθλητισμού. Οι προσπάθειες που γίνονται από την FIA και τον πρόεδρο της Μαξ Μόσλει για να... σώσει τον “Βασιλιά” του μηχανοκίνητου αθλητισμού τον τελευταίο καιρό εντείνονται ολοένα και περισσότερο. Μετά από την καθιέρωση του budget cap (περιορισμός δαπανών για τεχνολογική εξέλιξη), έρχεται και νέα απόφαση σύμφωνα με την οποία θα σταματήσει ο ανεφοδιασμός των μονοθεσίων.

Το 1993 είχε γίνει η πρώτη συνάντηση της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας Μηχανοκίνητου αθλητισμού, με σκοπό να επιστρέψει ο ανεφοδιασμός κατά τη διάρκεια των pit stop. Μετά από από ένα χρόνο (σ.σ 1994), η σκέψη αυτή πήρε σάρκα και οστά.

Στις αρχές της εβδομάδας που διανύουμε, το τελευταίο meeting της FIA είχε ως αποτέλεσμα την οριστικοποίηση της απόφασης περί απαγόρευσης του ανεφοδιασμού των μονοθεσίων, γεγονός που ήδη έχει προκαλέσει αρκετές ανησυχίες στον κόσμο.

Η αρχή της... επιστροφής

Στις αρχές του 1994 η επιστροφή του ανεφοδιασμού αποτελεί γεγονός, στην προσπάθεια που έκαναν οι ιθύνοντες του αθλήματος να το κάνουν να μοιάζει με ένα... θεαματικό σόου, καθώς οι απογοητευτικές κούρσες κατά την περίοδο 1992 και στις αρχές του 1993, αποτέλεσαν απλά το «καμπανάκι», για την ανάγκη της αλλαγής.

Ο λόγος της αλλαγής

Η Williams είχε δημιουργήσει ένα αυτοκίνητο που ήταν ολοκληρωτικά καλύτερο από όλα τα υπόλοιπα που υπήρχαν στις πίστες εκείνη την εποχή. Σε μια κούρσα το 1992 ο Νάιτζελ Μάνσελ με το FW14B της Williams απόλαυσε μια άνετη νίκη μιας και ο πλησιέστερος αντίπαλός του ήταν αργότερος κατά 2.7 δευτερόλεπτα. Παρόλο τις προσπάθειες των McLaren και Benetton για να μικρύνουν το χάσμα, η Williams Renault είχε την υπεροχή.

Η απόφαση της επαναφοράς του ανεφοδιασμού δεν πάρθηκε με σκοπό να γίνει πιο διασκεδαστικό το άθλημα, αλλά η FIA είχε την ελπίδα πως θα με αυτή την τροποποίηση θα υπάρχουν και αλλαγές κατά τη διάρκεια του αγώνα.

Θα πεθάνει η στρατηγική;

Υπάρχουν αρκετοί φίλοι της Formula 1 που απολαμβάνουν την στρατηγική που ακολουθούν οι ομάδες, δίνοντας μάχη με το ποια θα επιλέξει την κατάλληλη στιγμή για να ανεφοδιάσει το μονοθέσιο της. Στην ερώτηση τους για το αν θα πεθάνει το... σκάκι στους κατασκευαστές, η απάντηση είναι όχι, μιας και οι οδηγοί θα μπαίνουν στα pit stops για αλλαγές ελαστικών και διορθώσεις σε οποιοδήποτε πρόβλημα που μπορεί να δημιουργηθεί.
Στους οδηγούς προκαλείται η εύλογη ανησυχία για τον ανεφοδιασμό των μονοθεσίων τους, αυτό όμως αυτόματα σημαίνει και μεγαλύτερη στρατηγική ελευθερία μιας και η σημασία των ελαστικών, της αεροδυναμικής και η εξοικονόμηση καυσίμων θα οδηγούν τους πιλότους σε συχνότερη χρήση των pit stops, έτσι διατηρούν τη θέση τους στον αγώνα.

Ποιός θα σπάσει το ρεκόρ;

Λαμβάνοντας υπόψη ότι το όχημα τους δεν θα ανεφοδιαστεί ξανά, οι οδηγοί θα μπαίνουν στα pit stops πυκνά συχνά για να αλλάζουν τα ελαστικά τους. Ένα άλλο ερώτημα που ακολουθεί είναι για το ποια ομάδα σήμερα μπορεί να ξεπεράσει το ήδη υπάρχον ρεκόρ αλλαγής ελαστικών μέσα σε 3.2 δευτερόλεπτα (σ.σ ανήκει στον Ρικάρντο Πατρέζε, ο οποίος το έκανε στο Grand Prix του Βελγίου με την Benetton).

Είναι πολλά τα... κιλά

Τώρα τα μονοθέσια είναι προσαρμοσμένα να λειτουργούν σε βάρος των 610 κιλών (μίνιμουμ τιμή καυσίμων) και 680 κιλά (μέγιστη τιμή καυσίμων).

Τον επόμενο χρόνο αυτές οι τιμές θα μπορέσουν να υπερβούν ακόμα και το διπλάσιο αυτών των τιμών. Αυτό θα έχει ως συνέπεια να δούμε καλές επιδόσεις σε διάφορες φάσεις του αγώνα από τους οδηγούς. Λογικά θα δούμε και κάποιο σύστημα το οποίο θα περιορίζει την κατανάλωση καυσίμων.

Στροφή στο θέαμα

Η απαγόρευση του ανεφοδιασμού δημιουργεί στους πιλότους το αίσθημα να γίνουν καλύτεροι από τους αντιπάλους τους, καθώς δεν θα σκέφτονται και πολύ αν θέλουν να κάνουν κάποια προσπέραση, επαναφέροντας στο άθλημα της Formula 1 τις εντυπωσιακές κούρσες που έχουμε καιρό να δούμε, ειδικά αν αναλογιστούμε ότι η έλλειψη ξεχωριστών προσωπικοτήτων έχει κάνει το άθλημα να μειώνει το ενδιαφέρον του υπάρχον κοινού του.
auto24.gr
Άβαταρ μέλους
gmak

Δημοσίευσηαπό gmak » Κυρ Μάιος 10, 2009 12:40 am

GP Ισπανίας QP: Άλλο έργο, ίδιος πρωταγωνιστής
Ο Jenson Button πήρε στη Βαρκελώνη άλλη μία pole position και συνεχίζει να εντυπωσιάζει

Η ανατροπή του σκηνικού που κάποιοι περίμεναν στις κατατακτήριες του Ισπανικού Grand Prix δεν ήρθε τελικά. Τα ταχύτερα μονοθέσια στο Circuit de Catalunya ήταν η Brawn GP του Jenson Button, ο οποίος πήρε την 3η φετινή του pole position, και η Red Bull του Sebastian Vettel, ο οποίος θα συμπληρώσει την πρώτη σειρά της εκκίνησης. Ο Rubens Barrichello ήταν 3ος ενώ το νέο πακέτο της Ferrari απέδωσε, καθώς ο Felipe Massa θα εκκινήσει αύριο από την 4η θέση. Ακολούθησαν οι Mark Webber, Timo Glock, Jarno Trulli, Fernando Alonso, Nico Rosberg και Robert Kubica. Για άλλη μία φορά οι λανθασμένες αποφάσεις της Ferrari άφησαν στη 16η θέση τον Kimi Raikkonen, που έδειχνε ότι μπορούσε να πετύχει κάτι πολύ καλύτερο.

1o Μέρος (Q1)

Το πρώτο μέρος των κατατακτήριων δοκιμών ξεκίνησε κάτω από τον λαμπρό ισπανικό ήλιο και με τη θερμοκρασία να είναι 23 βαθμοί στον αέρα και 40 στο οδόστρωμα. Όταν άνοιξε το pit lane, o Heikki Kovalainen ήταν ο πρώτος που βγήκε στην πίστα, με τις δύο Force India να τον ακολουθούν. Στα πρώτα 5 λεπτά η δραστηριότητα δεν ήταν ιδιαίτερα έντονη καθώς οι περισσότεροι οδηγοί περίμεναν προφανώς να βελτιωθεί η κατάσταση της πίστας.

Σταδιακά βγήκαν όλοι από τα γκαράζ της ομάδας τους, με τον Sebastian Vettel να θέτει αρχικά το ρυθμό, λίγο μπροστά από τον Felipe Massa με την αναγεννημένη Ferrari. Εντυπωσίασε ο Sebastien Buemi με την Toro Rosso, ο οποίος λίγο μετά τη συμπλήρωση του πρώτου 10λέπτου βρισκόταν στην 3η θέση, μπροστά από τους Button και Rosberg, ενώ και ο Bourdais βρισκόταν αρκετά ψηλά.

Λίγο αργότερα ο Felipe Massa έκανε άλλη μία κίνηση που αποδείκνυε τη δυναμική της Ferrari και πέρασε στην πρώτη θέση ενώ ο Kazuki Nakajima έκανε την έκπληξη και ανέβηκε 3ος. Μπαίνοντας στα τελευταία λεπτά οι περισσότεροι οδηγοί προετοιμάστηκαν για την τελευταία προσπάθεια που θα τους εξασφάλιζε την είσοδο στο Q2. Σε εκείνο το σημείο οι Alosno, Barrichello και Kovalainen βρίσκονταν στην επικίνδυνη ζώνη.

Επιβεβαιώνοντας την εικόνα που έχουμε δει φέτος με τις πολύ μικρές διαφορές ανάμεσα στις ομάδες, η μάχη για την αποφυγή των 5 τελευταίων θέσεων ήταν πολύ σκληρή και οι επιπτώσεις ήταν βαριές για τη Ferrari. Λόγω σιγουριάς ότι ο Kimi Raikkonen είχε κάνει αρκετά καλό χρόνο για να βρεθεί στο Q2 ο Φιλανδός δεν βγήκε καθόλου στο τέλος και τελικά βρέθηκε 16ος. Μαζί με τον Raikkonen εκτός συνέχειας έμειναν οι Sebastien Bourdais, Heikki Kovalainen, Adrian Sutil και Giancarlo Fisichella. Άλλη μία τραγική απόφαση από τη Ferrari, που επαναλαμβάνει τα ίδια λάθη.

2ο Μέρος (Q2)

Το 2ο μέρος των κατατακτηρίων ξεκίνησε με ακόμα μικρότερη δραστηριότητα καθώς στα πρώτα λεπτά κανείς δεν βγήκε στην πίστα, με μοναδική εξαίρεση τον Kazuki Nakajima. Λίγο αργότερα τον ακολούθησαν ο άλλος οδηγός της Williams, Nico Rosberg, και ο Sebastien Buemi. Ωστόσο, μέχρι να συμπληρωθεί το πρώτο 5λεπτο όλοι οι οδηγοί, εκτός από τους Kubica και Heidfeld, βρίσκονταν στην πίστα.

Με τα μονοθέσια να είναι πιο ελαφριά από καύσιμα, οι χρόνοι γρήγορα άρχισαν να πέφτουν, με τους οδηγούς της Red Bull να παίρνουν αρχικά τα πρωτεία. Ο Mark Webber πέρασε πρώτος, με τον Sebastian Vettel να ακολουθεί ενώ ο Rubens Barrichello με την Brawn GP ήταν 3ος, για να χάσει αργότερα αυτήν τη θέση από τον Robert Kubica.

Ο Felipe Massa έδειξε και πάλι πολύ δυνατός και ανέβηκε στη 2η θέση, καθώς η διαδικασία έμπαινε στα τελευταία δευτερόλεπτα και όλοι έκαναν τις τελευταίες τους προσπάθειες. Ο Rubens Barrichello πέρασε στην πρώτη θέση και έγινε ο μοναδικός οδηγός που κατάφερε να πέσει κάτω από το 1:20. Στη δραματική μάχη για την είσοδο στην τελική 10άδα δεν τα κατάφεραν τελικά οι Kazuki Nakajima, Nelson Piquet, Nick Heidfeld, Lewis Hamilton και Sebastien Buemi.

3ο Μέρος (Q3)

Στο τρίτο μέρος των κατατακτηρίων τα μονοθέσια τρέχουν με τα καύσιμα που πρέπει να έχουν στην εκκίνηση του αγώνα. Στα 10 λεπτά της διάρκειάς του οι οδηγοί προλαβαίνουν να κάνουν συνήθως δύο γρήγορες προσπάθειες, κρατώντας ένα φρέσκο σετ ελαστικών για την τελευταία, στην οποία κρίνεται τις περισσότερες φορές η pole position.

Οι οδηγοί της Toyota ήταν οι πρώτοι που βγήκαν στην πίστα μόλις άνοιξε το pit lane και στη συνέχεια ακολούθησαν και οι υπόλοιποι. Ταχύτερος στην πρώτη προσπάθεια ήταν ο Sebastian Vettel με τη Red Bull, μπροστά από τις δύο Brawn GP των Rubens Barrichello και Jenson Button, ενώ ακολουθούσαν οι Webber, Massa και Alonso.

Ύστερα από αυτό, οι οδηγοί επέστρεψαν στα pit για να βάλουν τα φρέσκα ελαστικά και να ξαναβγούν για την τελική και αποφασιστική τους προσπάθεια. Ο Rubens Barrichello ήταν ο πρώτος που δοκίμασε, με περίπου 1 λεπτό να απομένει στο ρολόι. Ο Βραζιλιάνος σημείωσε έναν εξαιρετικό χρόνο και περίμενε να δει τι θα κάνουν οι υπόλοιποι. Οι μοναδικοί που μπόρεσαν να τον ξεπεράσουν ήταν ο Sebastian Vettel και ο ομόσταβλός του, Jenson Button, ο οποίος στο τελευταίο δευτερόλεπτο κατάφερε να πάρει την pole position από τον Γερμανό της Red Bull. Ο Barrichello έμεινε 3ος και θα έχει δίπλα του στη 2η σειρά της εκκίνησης τον πολύ δυνατό Felipe Massa. Ακολούθησαν οι Mark Webber, Timo Glock, Jarno Trulli, Fernando Alonso, Nico Rosberg και Robert Kubica.

Η επιστροφή της Ferrari

Το Grand Prix της Βαρκελώνης ήταν ορόσημο για τη Ferrari, που παρέπαιε στους πρώτους αγώνες, και όσον αφορά την απόδοση η ιταλική ομάδα φαίνεται να κερδίζει το στοίχημα. Ο Felipe Massa κοίταξε στα μάτια αυτούς που μέχρι πριν από δύο εβδομάδες κόντευαν να του ρίξουν γύρο και η 4η θέση στην εκκίνηση είναι σαφώς μεγάλη επιτυχία. Από την άλλη, όμως, έδειξαν αδυναμία να μάθουν από τα ίδια τους τα λάθη. Η απόφαση να μην ξαναβγάλουν στην πίστα τον Raikkonen στο Q1 και να του στερήσουν τη δυνατότητα για κάτι καλύτερο από τη 16η θέση είναι απλώς αχαρακτήριστη.

Ωστόσο, αυτός είναι ο μοναδικός βαθμός ανατροπής που είδαμε. Οι κραταιές Brawn GP και Red Bull παραμένουν οι άμεσοι διεκδικητές της νίκης. Οι Button και Vettel έχουν μια ωραία μάχη, που φαίνεται ότι θα συνεχιστεί μέχρι το τέλος της σεζόν και θα μας προσφέρει μεγάλες συγκινήσεις. Αυτοί οι δύο, μαζί με τον Barrichello έδειξαν ότι θα πρωταγωνιστήσουν ενώ με πολύ ενδιαφέρον αναμένεται η απόδοση του Felipe Massa. Όταν γνωρίζουμε τα βάρη των μονοθεσίων θα μπορέσουμε να βγάλουμε και ασφαλέστερα συμπεράσματα. Σε κάθε περίπτωση, ο αγώνας της Κυριακής θα επιβεβαιώσει ότι το φετινό πρωτάθλημα έχει ακόμα πολύ δρόμο μπροστά του και για κανέναν δεν θα είναι εύκολο.

Μείνετε συνδεμένοι στο ms|free, ακολουθούν όλα τα νέα από τη Βαρκελώνη και οι δηλώσεις των πρωταγωνιστών.

MSFREE
Άβαταρ μέλους
gmak

Δημοσίευσηαπό gmak » Κυρ Μάιος 10, 2009 12:42 am

Ferrari: Αναγέννηση… περίπου
Η Ferrari εμφανίστηκε πολύ πιο ανταγωνιστική αλλά δεν απέφυγε τα λάθη

Η Ferrari ήθελε πάρα πολύ στην Ισπανία να βάλει τέλος στο άσχημο ξεκίνημα που έκανε φέτος στη σεζόν. Στο εργοστάσιο της ιταλικής ομάδας δούλεψαν πάρα πολύ σκληρά για να ετοιμάσουν ένα νέο πακέτο που θα επέτρεπε στους Felipe Massa και Kimi Raikkonen να είναι πιο ανταγωνιστικοί. Τα κατάφεραν εν μέρει καθώς μόνο ο Massa κατάφερε κάτι καλό, φτάνοντας μέχρι την 4η θέση στις κατατακτήριες. Αντίθετα, με τον Kimi Raikkonen επανέλαβαν το λάθος που είχε γίνει σε προηγούμενο αγώνα με τον Massa και τον «καταδίκασαν» στη 16η θέση της εκκίνησης.

Felipe Massa (4ος): Αποδείξαμε ότι το μονοθέσιο βελτιώθηκε και είναι πολύ πιο ανταγωνιστικό από ότι σε άλλους αγώνες. Είμαι χαρούμενος που βρίσκομαι πάλι στις εμπρός θέσεις και αυτό οφείλεται σε όλους στη Scuderia, που δούλεψαν μέρα-νύχτα τις προηγούμενες εβδομάδες για να έχουμε τόσο γρήγορα τόσα πολλά πράγματα στην πίστα. Έχουμε ακόμα πολύ δρόμο μπροστά μας αλλά βρισκόμαστε στη σωστή κατεύθυνση και αυτό είναι καλό σημάδι για το μέλλον. Από την 4η θέση στο grid, ο στόχος μου είναι να παλέψω για μια θέση στο βάθρο. Στην εκκίνηση το KERS μπορεί να με βοηθήσει να κερδίσω θέσεις και ξέρουμε ότι μπορούμε να βασιστούμε σε έναν καλό αγωνιστικό ρυθμό. Αισθάνομαι πολύ πιο άνετα πίσω από το τιμόνι. Το μονοθέσιο είναι πολύ πιο σταθερό και δεν γλιστρά όσο στο παρελθόν.

Kimi Raikkonen (16ος): Κάναμε ένα βλακώδες λάθος. Είναι κρίμα γιατί το μονοθέσιο είναι πολύ καλύτερο από τους προηγούμενους αγώνες και είχαμε πιθανότητες για ένα πολύ καλό αποτέλεσμα. Δεν έκανα ιδιαίτερα καλούς γύρους στη μοναδική προσπάθειά μου στο Q1 αλλά νομίζαμε ότι ο χρόνος μου θα ήταν αρκετός για να περάσω στο Q2 και έτσι έμεινα στο γκαράζ. Δεν έχει νόημα να ψάχνουμε τίνος ήταν το λάθος γιατί δεν μπορούμε πλέον να κάνουμε τίποτα για αυτό. Σίγουρα δεν πολυήθελα να κάνω κι άλλη προσπάθεια γιατί σκεφτόμουν να φυλάξω ένα σετ ελαστικών για το Q3 και η ομάδα πίστευε ότι θα τα καταφέρναμε. Ο αυριανός αγώνας θα είναι δύσκολος και θα προσπαθήσουμε να εκμεταλλευτούμε όσο γίνεται περισσότερο την κατάσταση. Η F60 έχει βελτιωθεί, ίσως όχι ακόμα στο επίπεδο των πρώτων, αλλά σίγουρα έχουμε πλησιάσει.

Chris Dyer: Δουλέψαμε πάρα πολύ σκληρά για φέρουμε τα νέα εξαρτήματα για την F60 και το αποτέλεσμα επιβεβαιώθηκε σήμερα με την εμφάνιση του Felipe. Δυστυχώς, δεν καταφέραμε να εκμεταλλευτούμε πλήρως τις βελτιώσεις γιατί κάναμε ένα σοβαρό λάθος στην εκτίμησή μας για το Q1, πιστεύοντας ότι ο Kimi είχε κάνει αρκετά καλό χρόνο για να περάσει. Θα προσπαθήσουμε να επανορθώσουμε στον αυριανό αγώνα, στον οποίο θα ξεκινήσει από πολύ πίσω. Ο Felipe είναι σε καλή στρατηγική και παρότι περιμένουμε να δούμε το βάρος των άλλων οδηγών, μπορούμε να περιμένουμε μια θέση στο βάθρο. Όπως συνήθως, η αξιοπιστία θα είναι η πρώτη προτεραιότητά μας.

MSFREE
Άβαταρ μέλους
gmak

Δημοσίευσηαπό gmak » Κυρ Μάιος 10, 2009 12:44 am

Συνέντευξη Τύπου κατατακτηρίων
Οι Button, Vettel και Barrichello μίλησαν για τις κατατακτήριες της Βαρκελώνης

Στην επίσημη συνέντευξη τύπου της FIA για τις κατατακτήριες δοκιμές του Ισπανικού Grand Prix, που δόθηκε στην πίστα της Βαρκελώνης, πήραν μέρος οι τρεις πρώτοι της διαδικασίας, δηλαδή οι Jenson Button (Brawn GP), Sebastian Vettel (Red Bull) και Rubens Barrichello (Brawn GP). Οι τρεις οδηγοί μίλησαν για τον τρόπο που πήραν αυτές τις θέσεις και τι περιμένουν για τον αυριανό αγώνα. Επισημάνθηκε η «απειλή» του Felipe Massa με τη Ferrari από την 4η θέση καθώς το KERS μπορεί να είναι μεγάλο πλεονέκτημα. Ας δούμε τι ειπώθηκε αναλυτικά…

ΤΗΛΕΟΠΤΙΚΗ ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ

Ερ: Jenson, βγήκες την τελευταία στιγμή στο Q3 και έκανες τρομερό γύρο.

Jenson Button: Όλα θα μπορούσαν να πάνε πάρα πολύ στραβά. Εμείς το μετρήσαμε σωστά. Αλλά ύστερα βρήκα τον Kubica, που νόμιζα ότι ήταν στο γύρο εξόδου και τον άφησα να περάσει. Μου είπαν στον ασύρματο ότι έχω μόνο 4 δευτερόλεπτα στο τελευταίο sector. Τα 4 δευτερόλεπτα είναι πιο αργά από έναν κανονικό χρόνο και έπρεπε να αφήσω μια διαφορά γιατί δεν ήξερα αν θα συνεχίσει, οπότε πέρασα τη γραμμή με μόνο λίγα δευτερόλεπτα να απομένουν. Ναι, ήταν περισσότερο τύχη παρά υπολογισμός και τελικά έκανα τον καλύτερο γύρο μου όλου του 3ημέρου. Αυτός ο τύπος ήταν τρομερός όλο το 3ήμερο και μου ήταν πολύ δύσκολο να τον ακολουθήσω με λίγα καύσιμα. Όμως, έκανα τον καλό γύρο με τα πολλά καύσιμα και είμαι πολύ χαρούμενος. Ήταν έκπληξη κατά κάποιο τρόπο και όταν άκουσα ότι είμαι στην pole ένιωσα πολύ ωραία.

Ερ: Sebastian, πάλι εδώ. Σε κάθε αγώνα είσαι στους 3 πρώτους. Είναι ένα φανταστικό ρεκόρ και η Red Bull Renault δείχνει πάλι πολύ ανταγωνιστική.

Sebastian Vettel: Ναι, είναι αλήθεια. Έχουμε πολύ καλό μονοθέσιο και φαίνεται αυτό το 3ήμερο να δουλεύει καλά, οπότε είμαι πολύ ευχαριστημένος. Στην πρώτη μου προσπάθεια στο Q2 ένιωσα πολύ άνετα με το μονοθέσιο. Στη δεύτερη προσπάθεια νομίζωότι ο χρόνος μου ήταν καλός αλλά όχι αρκετά για να κερδίσω τον Jenson. Θα ήθελα να έχω την pole, που μου την πήρε την τελευταία στιγμή, αλλά η 2η θέση και η πρώτη σειρά είναι πολύ καλή. Νομίζω ότι ανακάμψαμε καλά από χθες, που δυσκολευόμασταν με την ισορροπία του μονοθεσίου. Τον χειμώνα ήταν πολύ διαφορετικά από ότι πριν από δύο μήνες που κάναμε δοκιμές και πολύ διαφορετικά από τώρα. Αλλά το διορθώσαμε και μετά την πρωινή περίοδο μέχρι τις κατατακτήριες κάναμε κάποιες άλλες ρυθμίσεις στο μονοθέσιο, που δείχνουν να δουλεύουν. Είμαι πολύ χαρούμενος για αυτό. Χρειαζόμασταν μόνο μία προσπάθεια στο Q1 με το σκληρό ελαστικό και μία στο Q2 με το μαλακό, που είναι λίγο πιο γρήγορο αλλά έκανα ένα λάθος στο τελευταίο sector. Παρόλα αυτά, κάναμε σπουδαία δουλειά. Πολλά συγχαρητήρια σε όλη την ομάδα καθώς πολλά από τα εξαρτήματα έφτασαν την τελευταία στιγμή και είχαν πολύ λίγο χρόνο για να τα ενσωματώσουν στο μονοθέσιο. Ήταν μερικές μεγάλες νύχτες με λίγο ύπνο αλλά σήμερα θα κοιμηθούν περισσότερο.

Ερ: Rubens, σπουδαία απόδοση από την ομάδα. Ο χρόνος σου στο Q2, ο ταχύτερος του 3ημέρου, ήταν καταπληκτικός.

Rubens Barrichello: Για άλλη μία φορά ήμουν πολύ ευχαριστημένος με το μονοθέσιο στο Q2 και για να είμαι ειλικρινής ήταν λίγο ξαφνικό για εμένα. Νομίζω ότι η προσπάθεια του Jenson ήταν πολύ καλή και του αξίζει να βρίσκεται εκεί. Αλλά ήρθε ξαφνικά στο Q3. Εγώ έκανα πολύ καλό γύρο αλλά ίσως βγήκα πολύ νωρίς στην πίστα. Αυτή είναι η μοναδική ευκαιρία που έχασα καθώς όλα τα υπόλοιπα πήγαν πολύ καλά. Ο γύρος ήταν καλός και ήμουν εντός ορίων οπότε είμαι ευχαριστημένος. Νομίζω ότι έχουμε καλό μονοθέσιο για τον αγώνα και θα συνεχίσω να παλεύω. Νομίζω ότι ο Jenson τα πάει πολύ καλά και πρέπει να προσπαθήσω ακόμα περισσότερο για να τον φτάσω.

Ερ: Jenson, είδαμε αρκετή πρόοδο από κάποιες από τις λεγόμενες μεγάλες ομάδες, αν αυτή είναι η σωστή λέξη, αλλά αυτήν τη στιγμή φαίνεται ότι εσείς έχετε ακόμα αυτό το καταπληκτικό πλεονέκτημα.

JB: Δεν είμαι σίγουρος ότι είναι καταπληκτικό πλεονέκτημα το ότι βρίσκομαι στην pole με διαφορά περίπου μισό δέκατο του δευτερολέπτου.

Ερ: Μιλώ για την απόδοση της ομάδας.

JB: Ναι, νομίζω ότι ως ομάδα έχουμε κάνει σπουδαία δουλειά και αυτό το πακέτο μάς πήγε ένα βήμα μπροστά. Νομίζω ότι έχουμε ακόμα λίγη δουλειά με αυτό. Δεν έχουμε πάρει ακόμα το μέγιστο από αυτό. Τουλάχιστον έτσι ελπίζω. Όλοι στο Brackley έκαναν καταπληκτική δουλειά και είμαι σίγουρος ότι όλοι είναι τώρα πολύ ευχαριστημένοι με τον εαυτό τους, όπως θα έπρεπε. Και οι δύο μας στην 3άδα. Όλο το 3ήμερο δοκιμάζαμε διαφορετικά πράγματα και τελικά βρήκαμε τη σωστή κατεύθυνση. Είμαι πολύ χαρούμενος με την απόδοσή μας. Η διαφορά ήταν πολύ μικρή και δεν ξέρω σε ποιο γύρο θα σταματήσει ο Sebastian.

SV: Στον 27ο.

JB: Στον 27ο είναι εντάξει γιατί εμείς σταματάμε στον 32ο. Οπότε, όλα είναι καλά για αύριο. Είναι ωραίο συναίσθημα που βρίσκομαι πάλι εδώ. Είμαι στην pole και στους δύο τελευταίους αγώνες δεν ήμουν καν κοντά στη συνέντευξη Τύπου. Είναι καλή θέση εκκίνησης για αύριο και προφανώς η Ferrari είναι πολύ γρήγορη. Ήταν εντυπωσιακά γρήγορη στο Q2 και έχει και το KERS, οπότε θα είναι δύσκολα αύριο. Είμαι ενθουσιασμένος, δεν περίμενα ότι θα καθόμουν σε αυτήν τη θέση σήμερα.

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΥΠΟΥ

Ερ: Jenson,χθες είχες πει ότι δεν ήσουν ιδιαίτερα χαρούμενος με την ισορροπία του μονοθεσίου, με τα νέα εξαρτήματα, τι άλλαξε από χθες μέχρι σήμερα;

JB: Ένας λόγος ήταν ότι κοιτούσαμε πόσο γρηγορότερος ήταν ο Rubens, έτσι προφανώς εστιάσαμε στο δικό του στήσιμο, πήραμε μερικά στοιχεία από αυτό το οποίο νομίζω ότι μας βοήθησε αρκετά. Κατά κάποιο τρόπο είμαι πολύ χαρούμενος που ο Rubens ήταν γρήγορος σε όλη τη διάρκεια του 3ημέρου. Με βοήθησε κατά κάποιο τρόπο. Οπότε, σήμερα το πρωί το μονοθέσιο ήταν ήδη καλύτερο αλλά πλησιάζοντας οι κατατακτήριες ήξερα ότι έχουμε βελτιωθεί αλλά δεν ήξερα πόσο. Οι κατατακτήριες ήταν λίγο περίεργες γιατί στο 2ο μέρος δεν μπορούσα να πλησιάσω καθόλου τους χρόνους του Rubens. Οι γύροι μου ήταν κακοί. Γλιστρούσε λίγο το πίσω μέρος του μονοθεσίου μου κάτι που ποτέ δεν είναι το αγαπημένο μου, αλλά όταν φορτώσαμε καύσιμα το μονοθέσιο είχε την ίδια αίσθηση όπως το πρωί, έτσι ήμουν πολύ πιο χαρούμενος με την ισορροπία. Οπότε, ναι είμαι λίγο έκπληκτος που βρίσκομαι στην pole. Ήξερα ότι ήταν ένας καλός γύρος όταν πέρασα τη γραμμή τερματισμού αλλά δεν ήξερα τι είχαν κάνει οι άλλοι, έτσι όταν άκουσα τους μηχανικούς μου στο ενδοεπικοινωνία να μου λένε ότι βρίσκομαι στην pole, ήταν καταπληκτικό αίσθημα γιατί ήταν επίσης ένα σοκ. Υπέροχο που βρίσκομαι εδώ και ελπίζω να έχουμε καλό ρυθμό αύριο.

Ερ: Έχοντας υπόψη όλες τις τροποποιήσεις που έχουν γίνει σε όλα τα μονοθέσια εδώ, πρέπει να αισθάνεσαι ανακούφιση που βρίσκεσαι ακόμα ψηλά.

JB: Ναι, δεν ξέρω αν κανένας έχει γίνει πολύ γρηγορότερος εκτός από τη Ferrari. Ήταν ανταγωνιστικοί σήμερα και στο 2ο μέρος των κατατακτηρίων ο Felipe βρισκόταν πίσω δύο δέκατα του δευτερολέπτου από το γύρο του Rubens κάτι που ήταν αρκετά ξεχωριστό, οπότε είναι γρήγοροι. Πιστεύω ότι προπορευόμαστε από αυτούς αυτή τη στιγμή αλλά πλησιάζουν πολύ γρήγορα και είμαι έκπληκτος, είναι αυτοί που πρέπει να προσέξουμε για τους επόμενους αγώνες σίγουρα. Το πακέτο μας είναι μία βελτίωση, προσωπικά δεν πιστεύω ότι έχουμε πάρει το μέγιστο αυτό το τριήμερο αλλά είναι ένα σίγουρο βήμα μπροστά και όλοι στο εργοστάσιο θα πρέπει να είναι πολύ χαρούμενοι με αυτό που έχουν πετύχει αλλά δεν πρέπει να μείνουμε ακίνητοι, χρειάζεται να συνεχίσουμε να πηγαίνουμε μπροστά. Ξέρω ότι δουλεύουν πολύ σκληρά για βελτιώσεις στους επόμενους αγώνες.

Ερ: Sebastian, πρέπει να είσαι εξίσου ευχαριστημένος που η αναβάθμιση επίσης σε κράτησε μπροστά.

SV: Ναι, ήταν δύσκολα. Έχουμε κάποια νέα εξαρτήματα, όχι τίποτα σπουδαίο, αλλά συνδυάζοντας αυτά τα εξαρτήματα έχεις σπουδαία επίδραση. Όλα φαίνονται να δουλεύουν. Τα παιδιά δεν είχαν εύκολη δουλειά γιατί μερικά από τα εξαρτήματα ήρθαν την τελευταία στιγμή αλλά τα κατάφεραν. Χθες ήταν λίγο δύσκολο με το μονοθέσιο. Παλεύαμε λίγο για την ισορροπία και σήμερα το πρωί ήταν ήδη αρκετά καλύτερα, αλλά δεν ήμασταν ακόμα αρκετά δυνατοί με τα μαλακά ελαστικά αλλά πηγαίνοντας στις κατατακτήριες αλλάξαμε λίγο το στήσιμο του μονοθεσίου ξανά και φάνηκε να δουλεύει πάρα πολύ καλά. Στο 1ο μέρος των κατατακτηρίων χρειάστηκε να κάνω μόνο ένα γύρο με τα σκληρά ελαστικά και στο 2ο μέρος των κατατακτηρίων μόνο ένα γύρο με τα μαλακά ελαστικά. Ο γύρος θα έπρεπε να είναι κάτω από 1 λεπτό και 20 δευτερόλεπτα αλλά έκανα ένα λάθος στην τελευταία στροφή. Ίσως θα μπορούσα να φτάσω το χρόνο του Rubens – ήταν καλός γύρος σίγουρα. Τέλος πάντων, στο 3ο μέρος των κατατακτηρίων νομίζω το μονοθέσιο πήγαινε πολύ καλά, ήμουν πολύ ευχαριστημένος, πολύ χαρούμενος. Μετά τον τελευταίο γύρο οι μηχανικοί μου είπαν στην ενδοεπικοινωνία ότι βρίσκομαι για την ώρα στην pole αλλά υπάρχουν ακόμα μονοθέσια στην πίστα, και μετά δυστυχώς μου είπαν «είσαι στη 2η θέση». Ναι, το περίμενα πολύ καιρό και έλπιζα. Εντάξει κανένας άλλος δεν ερχόταν αλλά την τελευταία στιγμή ήρθε η κλήση από την ενδοεπικοινωνία λέγοντάς μου ότι βρίσκομαι στη 2η θέση, αλλά παρόλα αυτά είναι στην μπροστινή γραμμή, οπότε αυτό είναι καλό για μας. Θα είναι δύσκολα αύριο στην εκκίνηση γιατί όλοι έχουμε τα μονοθέσια με KERS πίσω μας. Θα είναι μία απειλή, ο δρόμος για την πρώτη στροφή είναι αρκετά μεγάλος αλλά είμαι πολύ ευχαριστημένος, πολύ χαρούμενος με το αποτέλεσμα. Θα είναι ένας καλός αγώνας αύριο. Πιστεύω ότι έχουμε ένα αρκετά ανταγωνιστικό μονοθέσιο και γινόμαστε όλο και πιο δυνατοί.

Ερ: Rubens, έχεις το συμπατριώτη σου, Felipe Massa, με KERS ακριβώς πίσω σου. Πόσο αυτό είναι απειλή για σένα και ποιο είναι συναίσθημα ότι έχει επιπλέον 80 ίππους όταν φτάσει στα 100 km/h;

RB: Σκέφτομαι ίσως να ξεκινήσω με το δεύτερο κόκκινο φως! Ίσως μπορέσω να φτάσω την 1η στροφή μπροστά από αυτόν. Δεν είναι μόνο τo KERS, είναι ότι έχουν ένα καλό μονοθέσιο εδώ. Όπως είπε ο Jenson, νομίζω ότι είναι το καλύτερο… αν είχες τις προκρίσεις από τις βελτιώσεις προφανώς η Ferrari θα βρισκόταν πρώτη στη λίστα γιατί έχουν κάνει καλή δουλειά. Δεν είναι μόνο τo KERS στην εκκίνηση, είναι πόσο καλά προετοιμασμένοι είναι. Φαίνονται να είναι καλοί στις μεγάλες ευθείες επίσης. Θα πρέπει να το λάβουμε υπόψη και αυτό σίγουρα.

Ερ: Είσαι λίγο απογοητευμένος που δεν βρίσκεσαι στην pole;

RB: Ναι, είμαι. Ύστερα από αυτό που πέτυχα στο 2ο μέρος των κατατακτηρίων πραγματικά πίστεψα ότι αυτή τη φορά θα κατάφερνα να τους κερδίσω όλους στο 3ο μέρος. Προφανώς βγήκα στην πίστα λίγο νωρίς γιατί ήθελα δύο γύρους στην περίπτωση που αντιμετώπιζα κίνηση στην πρώτο γύρο και αυτός θα ήταν ένας παράγοντας, αλλά παρόλα αυτά ήταν ένας καλός γύρος. Είναι πολύ κοντά. Απλά θα πρέπει να συνεχίζω να παλεύω. Νομίζω ότι είμαι αρκετά χαρούμενος με το χαμηλό φορτίο καυσίμων όπως έχω δείξει. Απλά πρέπει να βελτιωθώ λίγο παραπάνω με το βαρύ φορτίο καυσίμων. Είναι κάτι που αν το σκεφτείς, χθες βρισκόμασταν με χαμηλό φορτίο καυσίμων όλη την ώρα και έτσι συγκρινόμασταν ο Jenson και εγώ, γιατί ποτέ δεν φτάναμε στο 3ο μέρος των κατατακτηρίων, και αυτή τη χρονιά πρέπει να στήσουμε το μονοθέσιο διαφορετικά κατά κάποιο τρόπο και δυσκολεύτηκα λίγο. Οπότε, ναι είμαι λίγο απογοητευμένος, χαρούμενος με την 1η και 3η θέση για την ομάδα, αλλά έλπιζα περισσότερα.

Ερ: Jenson, παραλίγο να μην καταφέρεις να τερματίσεις τον τελευταίο σου γύρο, το πέτυχες για δύο δευτερόλεπτα. Τι σου έλεγε η ομάδα;

JB: Ήθελαν να βγω στην πίστα όσο πιο αργά γινόταν και συμφώνησα με αυτό γιατί τα πάντα είναι για να πετύχω ένα καλό γύρο. Ο Shov (Andrew Shovlin, μηχανικός κινητήρα) μου είπε ότι ο Kubica βρισκόταν σε γύρο εξόδου, έτσι όταν περνούσε από τα pit σκέφτηκα ότι ξεκινούσε το χρονομετρημένο του γύρο και έπειτα μου είπαν «πρέπει να τον αφήσεις να σε προσπεράσει, άφησε τον να σε προσπεράσει». Τον άφησα, ύστερα στην ενδοεπικοινωνία μου είπαν «όχι, μείνε μπροστά από αυτόν, βρίσκεται σε γύρο εισόδου». Οπότε, χάλασε η προσπάθειά μου. Κόλλησα πίσω και με μόνο 4 δευτερόλεπτα να ξοδέψω στο τελευταίο sector, αλλά έπρεπε να κερδίσω τη χαμένη απόσταση και έτσι έπρεπε να ρισκάρω να βρεθώ στις πίσω θέσεις, για να κερδίσω το χαμένο χρόνο, διαφορετικά δεν είχε νόημα έτσι και αλλιώς. Πέρασα τη γραμμή τερματισμού με δύο δευτερόλεπτα πριν από τη λήξη του χρόνου και προφανώς τα κατάφερα. Είμαι πολύ χαρούμενος και αυτή είναι με μεγάλη διαφορά η καλύτερη pole που είχα γιατί δεν την περίμενα. Ήταν απρόσμενη. Όπως μάλλον ξέρετε ο πατέρας μου, που τον ονομάζουμε Μπαμπαστρούμφ, βρίσκεται πάντα στους αγώνες αλλά η μητέρα μου ήρθε σε αυτόν, γι’ αυτό χαίρομαι που είναι εδώ το Σάββατο που τερμάτισα στην pole.

ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΩΝ

Ερ: (Ian Parkes – PA) Jenson, συγχαρητήρια, γνωρίζεις πόσο σημαντική είναι η pole εδώ έχοντας υπόψη ότι οι τελευταίοι 8 νικητές ξεκίνησαν απο την πρώτη θέση;

JB: Όχι, δεν το γνώριζα. Κανονικά δεν επικεντρωνόμαστε στο ποιος είναι στην pole, δεν το κάναμε τα τελευταία χρόνια. Γνωρίζω ότι είναι σημαντικό διότι είναι δύσκολο να προσπεράσεις εδώ. Όλα τα μονοθέσια γύρω μας ήταν πολύ γρήγορα στις μεγάλες αποστάσεις, έτσι δεν θα έλεγα ότι έχουμε το πλεονέκτημα στις μεγάλες αποστάστεις. Η πρώτη θέση φυσικά είναι πλενέκτημα. Ελπίζω να μείνω εμπρός στην πρώτη στροφή. Όπως γνωρίζετε, είχαμε μερικές δυσκολίες στο ξεκίνημα της σεζόν αλλά οι εκκινήσεις που έχουμε κάνει δείχνουν ότι βελιτωθήκαμε, έτσι ελπίζω σε μια καλή εκκίνηση αύριο.

Ερ: (James Allen – Financial Times) Ερώτηση προς όλους: Είμαι πραγματικά περίεργος για την ψυχική σου δύναμη απο την πρώτη προσπάθεια στο Q3 μέχρι την τελευταία, διότι ο Rubens και ο Sebastian βελτίωσαν την απόδοσή τους κατά 7 δέκατα αλλά ο Jenson βρήκε ένα δέκατο στην τελευταία προσπάθεια, που έκανε τη διαφορά, έτσι ψυχικά ποια είναι τα πράγματα που σκέφτεστε, πού βρίσκετε τον επιπλέον χρόνο και πως βρίσκετε ένα δέκατο;

JB: Για μένα ήταν οι πιο περίεργες κατατακτήριες διότι με τον Rubens, για παράδειγμα, σκέφτηκα ότι είχα μια διαφορά στο Q1 και μετά στο Q2 είχε καταπληκτικό ρυθμό και δεν γνωρίζω απο πού ήρθε. Οι γύροι μου δεν ήταν άσχημοι στην πραγματικότητα αλλά εντυπωσιάστηκα αρκετά με τον επιπλέον ρυθμό. Στο Q3 άλλαξα την ισορροπία στην εμπρός πτέρυγα διότι δυσκολευόμουν με το πίσω μέρος στο Q2 και μου στοίχιζε σε χρόνο στην είσοδο. Όπως θα καταλάβατε αυτό δεν μου άρεσε καθόλου. Το πίσω ηρέμησε στην πρώτη προσπάθεια του Q3, έτσι σκέφτηκα ότι μπορούσα να χρησιμοποιήσω την εμπρός πτέρυγα μου με τα νέα ελαστικά και τα κατάφερα και όλα πήγαν καλά. Ήταν η σωστή ισορροπία την κατάλληλη στιγμή σε αυτό το σιρκουί. Γνώριζα ότι έπρεπε να πάω πολύ γρήγορα διότι ο Rubens έκανε πολύ καλή δουλειά και ήμουν κοντά στον μπροστινό. Δεν σκεφτόμουν για το που θα προκρινόμουν, απλά προσπαθούσα να βγάλω το καλύτερο δυνατό απο το μονοθέσιο και μπορείς να πεις ότι φάνηκε άσχημος γύρος στην TV αλλά είναι πολύ περίεργη πίστα στις κατατακτήριες και υπάρχει χαμηλή πρόσφυση. Πρέπει να το πιέζεις το μονοθέσιο περισσότερο και πρέπει να το κάνεις αυτό ακόμα και αν φαίνεται ασυνήθιστο.

SV: Πρώτα απο όλα, αν παρατηρώ σωστά, νομίζω ότι ο Jenson έκανε την τελευταία του προσπάθεια με χρησιμοποιημένα ελαστικά και ο Rubens και εγώ έκανα τη δική μου με καινούρια ελαστικά.

JB: Όχι, είχε χρησιμοποιημένα.

SV: Αλλά μετά δεν έκανα καλή δουλειά διότι και οι δύο χρόνοι μου έγιναν με καινούρια ελαστικά. Ναι, δεν έχω πολλά να προσθέσω. Όπως είπε ο Jenson, είναι περίεργη πίστα για να κάνεις ένα γύρο με το μονοθέσιο. Γενικά είμαι ικανοποιημένος. Κάναμε ένα βήμα εμπρός με το μονοθέσιο διότι δυσκολευτήκαμε πραγματικά να κάνουμε τον πρώτο γύρο με τα μαλακά ελαστικά, αλλά καταφέραμε να το πετύχουμε σήμερα το απόγευμα. Εκτός απο αυτό… πως το προσεγγίζεις ψυχικά; Γνωρίζεις τι πρέπει να κάνεις, έτσι απλά προσπαθείς να κάνεις το καλύτερο δυνατό με το μονοθέσιο και προφανώς έχεις εμπειρία απο πριν, πώς είναι η ισορροπία. Όπως είπε ο Jenson, ίσως παίξεις λίγο με την εμπρός πτέρυγα λίγο και μετά απλά προσπαθείς πάλι, προσπαθείς να το κάνεις σωστά.

JB: Νομίζω ότι πολλά έρχονται φυσικά, η αίσθηση, διότι αν το σκεφτείς πολύ, δεν λειτουργεί.

RB: Είναι το ίδιο για όλους. Μου έχει πει ο Jocky ότι είχα τα παλιά ελαστικά και ο Sebastian είχε καινούρια, έτσι ανησυχούσα για εκείνον λίγο και πραγματικά σκέφτηκα ότι για να έχει τα νέα ελαστικά δεν θα έχει την αιχμή, άρα αν είχα καινούρια ελαστικά θα κέρδιζα τον Sebastian διότι ήμουν μπροστά απο τον Jenson. Πάντα σκέφτεσαι τους άλλους αλλά εκείνη τη στιγμή απλά θέλω έναν καλό γύρο και νομίζω ότι αυτός είναι ο στόχος, όχι ψυχικά, αλλά είναι το γεγονός ότι ίσως να βγήκαμε στην πίστα λίγο πιο νωρίς. Αυτός ήταν ο περιορισμός μου διότι ο γύρος ήταν καλός. Έτσι ναι, ψυχικά ήμουν δυνατός διότι είχα το νέο ελαστικό και γνώριζα ότι μπορούσα να πάω πιο γρήγορα.

Ερ: (Laurentzi Garmendia – Berria) Jenson, οι πρωτοι 11 οδηγοί στο Q2 ήταν πιο γρήγοροι απο τον περσινό χρόνο του Felipe Massa στο Q2, σε μια πίστα που εξαρτάται απο την αεροδυναμική με λιγότερο κράτημα απο πέρυσι. Τι πιστεύετε για τα μονοθέσια, γίνονται όλο και πιο γρήγορα; Αυτό επιζητούσε τελικά η FIA;

JB: Για μένα, αεροδυναμικά έχουμε λιγότερη κάθετη δύναμη και έχουμε περισσότερη οπισθέλκουσα. Έτσι έπρεπε να είναι και έτσι είναι. Αλλά κερδίσαμε πολύ χρόνο με τα σλικ ελαστικά. Θα έλεγα ότι τα σλικ είναι ίσως 2 δευτερόλεπτα πιο γρήγορα απο τα παλιά, έτσι κερδίζουμε εκεί αλλά προφανώς χάσαμε σε κάθετη δύναμη. Ένας λόγος επίσης είναι επειδή τα μονοθέσια γίνονται πιο γρήγορα μέσα στη στροφή αλλά επίσης οι αλλαγές έγιναν για να βοηθήσουν τους αγώνες. Μερικοί οδηγοί ίσως πουν ότι δεν βοηθάει τους αγώνες αλλά νομίζω ότι κοιτάζοντας τους αγώνες φέτος είχαμε πολλές προσπεράσεις και αν κοιτάξουμε τα μονοθέσια φαίνονται πιο δύσκολα στην οδήγηση. Είχαμε το ταχύτερο μονοθέσιο σε μερικούς αγώνες φέτος και δεν είναι εύκολο να οδηγηθεί. Είναι πολύ, πολύ νευρικό και αν κοιτάξεις στην τηλεόραση φαίνονται παντού νευρικά συνεχώς, κάτι που το κάνει ευκολότερο να γίνει λάθος και οι υπόλοιποι μπορούν να το εκμεταλευτούν. Για μένα οι αλλαγές στους κανονισμούς είναι θετικοί για αρκετούς λόγους. Πρώτον, οι αγώνες έχουν γίνει φανταστικοί και αυτό δεν είναι επειδή είμαι πρώτος στο πρωτάθλημα. Είδα τις προσπεράσεις στην TV.

Ερ: (Paulo Ianieri – La Gazzetta dello Sport) Όπως είπατε η Ferrari φαίνεται να έχει κάνει το μεγαλύτερο βήμα εμπρός. Πιστυεύετε ότι είναι απειλή για το βάθρο αύριο; Ή βλέπετε στις μεγάλες αποστάσεις ότι έχετε το πελονέκτημα ακόμα;

JB: Λοιπόν, άκουσα ότι το KERS δίνει δέκα μέτρα στην εκκίνηση μέχρι την πρώτη στροφή. Είναι πολλά άρα αυτό είναι ένα πρόβλημα αν ξεκινάς απο την πρώτη θέση. Αν εκείνος κάνει καλή εκκίνηση θα είναι πρόβλημα και για μένα. Νομίζω ότι θα γίνει χαμός στην πρώτη στροφή διότι όταν ένα μονοθέσιο έρθει στην πρώτη στροφή με μεγαλύτερη ταχύτητα, ίσως προκαλέσει χάος, ιδιαίτερα στην πολύ γρήγορη πρώτη στροφή. Έτσι όλα θα εξαρτηθούν απο το αν θα κρατήσεις το μονοθέσιό σου ανέπαφο και αυτό θα είναι δύσκολο για όλους. Αλλά όπως είπα, οι Ferrari είναι γρήγορες και θα είναι γρήγορες στον αγώνα. Κάνανε σημαντική βελτίωση, όπως περιμέναμε.

Ερ: (Walter Koster – Saarbrücker Zeitung) Η FIA αποφάσισε το βαθμολογικό σύστημα της επόμενης σεζόν. Μπορώ να φανταστώ ότι ο Jenson ίσως να προτιμά το σύστημα των μεταλλίων. Μπορώ να έχω μια απάντηση απο τους τρεις για την απόφαση της FIA;

JB: Για μένα, ναι, θα ήθελα σύστημα με μετάλλια φέτος. Νομίζω ότι ο κάθε οδηγός θα το ήθελε αν είχε κερδίσει 3 αγώνες. Για μένα, θα ήθελα να ήταν 10-6 απο τον πρώτο στον δεύτερο, σε αντίθεση με τα μετάλλια. Οι βαθμοί υπάρχουν εδώ και δεκαετίες στη F1 και το να το αλλάξουμε είναι λάθος. Έτσι νομίζω ότι το βαθμολογικό σύστημα είναι καλό αλλά ποτέ δεν ήμουν σε αυτή τη θέση στο παρελθόν που να έχω κερδίσει 3 αγώνες και παίρνω 2 βαθμούς περισσότερους απο τον 2ο. Καταλαβαίνω γιατί οι άνθρωποι απογοητεύτηκαν στο παρελθόν, απο τότε που είχαμε το 10-8-6. Για μένα θα ήταν ωραίο αν ήταν 10-6 αλλά του χρόνου ίσως να είναι διαφορετική η κατάσταση. Έτσι ίσως να μην είμαι εδώ στη Βαρκελώνη, άρα θα πρέπει να περιμένουμε.

SV: Νομίζω ότι το βαθμολογικό σύστημα είναι καλό όπως είναι και πιστεύω ότι οι βαθμοί γενικά είναι πιο ανταγωνιστικοί και ανταμείβουν τον οδηγό με την περισσότερη σταθερότητα. Έτσι ίσως να υπάρχουν μερικά GP που δυσκολεύεσαι με την ισορροπία του μονοθεσίου, δεν είσαι καλά αλλά στο τέλος ξεχωρίζεις το καλό απο το πολύ καλό και καταφέρνεις να πάρεις μερικούς βαθμούς. Έτσι τερματίζεις 4ος, 5ος, 6ος, και κερδίζεις βαθμούς στο πρωτάθλημα. Απο την άλλη, αν κερδίσεις 7 ή 8 αγώνες τότε δεν υπάρχει λόγος να συνεχίσεις, έτσι νομίζω ότι το βαθμολογικό σύστημα είναι καλύτερο.

RB: Νομίζω ότι όλα εξαρτούνται απο το που είσαι στο πρωτάθλημα. Θα μπορούσα να αλλάξω γνώμη γρήγορα. Αν ήμουν στη θέση του Jenson θα μου άρεσε να είχα μετάλλια αλλά νομίζω ότι είναι σωστό το γεγονός ότι οι βαθμοί είναι ένα σύστημα που πρέπει να παραμείνει διότι παλεύεις και για τους βαθμούς. Αγωνιζόμουν όταν το σύστημα ήταν 10-6 και ήταν διαφορετικά. Αλλά ξανά, εξαρτάται απο το πού είσαι, διότι μερικές φορές κερδίζεις, μερικές όχι, έτσι μπορείς να αλλάξεις γνώμη γρήγορα πάνω σε αυτό.

MSFREE
Άβαταρ μέλους
gmak

Δημοσίευσηαπό gmak » Κυρ Μάιος 10, 2009 7:24 pm

GP Ισπανίας: Δον Button
O Jenson Button ηγήθηκε στο εμφατικό 1-2 της Brawn GP στη Βαρκελώνη

Η απόλυτη κυριαρχία της Brawn GP στο φετινό πρωτάθλημα συνεχίζεται. Όσο κι αν προσπάθησαν οι άλλοι, τα κιτρινόλευκα μονοθέσια ήταν άπιαστα και ο Jenson Button πανηγύρισε την 4η νίκη του σε 5 αγώνες, με τον Rubens Barrichello να συμπληρώνει το ιδανικό 1-2 για την ομάδα από το Brackley. Με εξαιρετική στρατηγική ο Marlk Webber ανέβηκε στο 3ο σκαλί του βάθρου, με τον Vettel να είναι 4ος. Ο Fernando Alonso στο τέλος πήρε την 5η θέση από τον Felipe Massa, με την πολύ ανταγωνιστική Ferrari, που όμως και πάλι υπέπεσε σε λάθη. Την 8άδα συμπλήρωσαν οι Nick Heidfeld και Nico Rosberg.

Εκκίνηση

Μόλις έσβησαν τα κόκκινα φώτα, οι δύο Brawn GP ξεκίνησαν καταπληκτικά, με τον Rubens Barrichello να καταφέρνει να στρίψει πρώτος, μπροστά από τον Jenson Button. Πιο πίσω, ο Felipe Massa εκμεταλλεύτηκε το πλεονέκτημα του KERS και πέρασε εύκολα τον Sebastian Vettel, αφήνοντάς τον στην 4η θέση, μπροστά από τους Webber και Alonso. Πολλές θέσεις κέρδισε ο Kimi Raikkonen, ο οποίος από τη 16η θέση έφτασε στη 10η.

Ωστόσο, η εκκίνηση δεν ήταν ανώδυνη για όλους. Ο Jarno Trulli έχασε τον έλεγχο της Toyota ύστερα από επαφή με τον Rosberg, βγήκε εκτός πίστας και συγκρούστηκε με τις δύο Toro Rosso και τον Sutil. Η πίστα γέμισε συντρίμμια και οι οργανωτές έβγαλαν το Αυτοκίνητο Ασφαλείας για να καθαριστεί. Το SC έμεινε στην πίστα 4 γύρους.

Με την επανεκκίνηση του αγώνα, οι δύο Brawn GP άρχισαν να κινούνται ταχύτατα και να ανοίγουν τη διαφορά. Οι Barrichello και Button σημείωναν διαδοχικούς ταχύτερους γύρους και συνεχώς απομακρύνονταν. Πιο πίσω, ο Vettel έδειχνε ταχύτερος από τον Massa και είχε κολλήσει πίσω του αλλά δεν μπορούσε να περάσει. Μάχη για την 9η θέση έδιναν οι Heidfeld, Raikkonen, Kubica και Hamilton. Πολύ νωρίς ολοκληρώθηκε ο αγώνας του Heikki Kovalainen, ο οποίος στον 8ο γύρο εγκατάλειψε στο γκαράζ της ομάδας του.

Πρώτοι ανεφοδιασμοί

Με τις θέσεις να παγιώνονται και οι οδηγοί να μη φαίνονται πρόθυμοι να ρισκάρουν επιχειρώντας προσπεράσματα, οι πρώτοι ανεφοδιασμοί απέκτησαν ξεχωριστή σημασία. Πρώτος μπήκε στα pit, όπως αναμενόταν, ο Τimo Glock στο 17o γύρο. Στο 18ο γύρο ήταν η σειρά των Jenson Button και Fernanso Alonso. Ταυτόχρονα όμως ο αγώνας του Kimi Raikkonen καταστράφηκε, όταν ο Φιλανδός από κάτι που φάνηκε σαν βλάβη στο κιβώτιο αναγκάστηκε να σταματήσει στην άκρη της πίστας και να εγκαταλείψει.

Μετά τoυς Barrichello και Webber, που μπήκαν στον 20ό γύρο, στον επόμενο μπήκαν ταυτόχρονα οι Massa και Vettel. Δεν υπήρξαν απρόοπτα και ο Βραζιλιάνος έμεινε μπροστά από τον Γερμανό, με τη μάχη τους να αναβάλλεται για αργότερα. Άμεσα ωφελημένος από τους ανεφοδιασμούς ήταν ο Barrichello, o οποίος κατάφερε να βάλει τον Nico Rosberg, που ήταν πιο βαρύς και καθυστερούσε το Pit stop του, ανάμεσα σε αυτόν και τον Button. Όταν στον 24ο γύρο ο Rosberg μπήκε στα pit, η διαφορά του Barrichello από τον Button είχε ήδη φτάσει κοντά στα 10 δευτερόλεπτα.

Η στρατηγική της Brawn GP άλλαξε κατά τη διάρκεια του αγώνα και ο Rubens Barrichello κληθηκε για 2ο pit stop στον 30ό γύρο, με προοπτική να κάνει άλλο ένα μέχρι το τέλος του αγώνα. Στον ίδιο γύρο μπήκαν και οι Heidfeld και Hamilton, για το δικό τους ανεφοδιασμό. Η εξέλιξη αυτή έφερε προσωρινά τον Jenson Button στην κορυφή, μπροστά από τους Massa και Vettel που έδιναν σκληρή μάχη για το βάθρο.

Δεύτεροι ανεφοδιασμοί και αλλαγές

Στον 44ο γύρο ο Felipe Massa άνοιξε το χορό των ανεφοδιασμών, πάλι ταυτόχρονα με τον Sebastian Vettel. Και οι δύο επέστρεψαν στην πίστα με την ίδια σειρά, αφήνοντας τις δύο Brawn GP στις πρώτες θέσεις. Στον επόμενο γύρο σταμάτησε ο Fernando Alonso, ο οποίος βγήκε μπροστά από τον Lewis Hamilton, με τους εκστασιασμένους Ισπανούς θεατές στην πίστα να παραληρούν.

Στον 48ο γύρο ο Jenson Button έκανε το τελευταίο του pit stop, έχοντας σε εκείνο το σημείο διαφορά 12 δευτερολέπτων από τον Barrichello. Ο Βρετανός έβαλε τα σκληρότερα ελαστικά, ενώ ο Βραζιλιάνος θα έκανε τους υπόλοιπους λίγους γύρους μέχρι το δικό του (3ο) ανεφοδιασμό με τα μαλακότερα, που ήταν σαφώς γρηγορότερα. Ο Barrichello μπήκε στον 50ό γύρο, μαζί με τον Webber, και όταν επέστρεψε στην πίστα βρέθηκε πίσω από τον Button, εξασφαλίζοντας ουσιαστικά τη 2η θέση.

Καταπληκτική στρατηγική για τον Mark Webber, ο οποίος εκμεταλλεύτηκε τη μάχη Massa-Vettel. Στη Red Bull σχεδίασαν πολύ καλά τους ανεφοδιασμούς του Αυστραλού και τον έφεραν στο τελευταίο κομμάτι του αγώνα στην 3η θέση και μάλιστα πολύ κοντά στον Barrichello.

Προβλήματα για τον Massa

Στους τελευταίους γύρους του αγώνα η μεγαλύτερη μάχη ήταν αυτή ανάμεσα σε Massa και Vettel αλλά υπήρχε και αυτή ανάμεσα σε Hamilton και Glock με έπαθλο την 9η θέση. Ωστόσο, το πρόβλημα του Massa δεν ήταν τόσο η ταχύτητα όσο τα καύσιμα. Ο Βραζιλιάνος της Ferrari έπρεπε να κάνει οικονομία για να καταφέρει να φτάσει μέχρι τον τερματισμό, αν δεν ήθελε να κάνει άλλο ένα pit stop. Ωστόσο, είχε πίσω του σε πολύ μικρή απόσταση τον Vettel και δεν ήθελε να χάσει την 4η θέση.

Τελικά, μην μπορώντας να κανει διαφορετικά, στον 61ο γύρο υπέκυψε και είδε τον Vettel να τον προσπερνά με άνεση στο τέλος της ευθείας ενώ ταυτόχρονα έκοψε ρυθμό, προσπαθώντας με όσα καύσιμα του απέμεναν να φτάσει μέχρι το τέλος. O Massa έχασε άλλη μία θέση λίγο αργότερα από τον Fernando Alonso.

Μέχρι το τέλος του αγώνα δεν είχαμε άλλες αλλαγές, με την ανωτερότητα της Brawn GP να είναι τόσο μεγάλη, που ο Button 3 γύρους πριν από τον τερματισμό έριξε γύρο στους Kubica και Hamilton. Τελικά ο Button είδε πρώτος την καρό σημαία, σημειώνοντας την 4η φετινή του νίκη σε 5 αγώνες. 2ος τερμάτισε ο Rubens Barrichello στο φανταστικό 1-2 της Brawn GP και 3ος ο Mark Webber με τη Red Bull. Ακολούθησαν οι Sebastian Vettel, Fernando Alonso, Felipe Massa, Nick Heidfeld και Nico Rosberg.

Μετά τον αγώνα της Ισπανίας, ο Jenson Button ξέφυγε στην κορυφή του Πρωταθλήματος Οδηγών με 41 βαθμούς, ενώ ο Rubens Barichello ακολουθεί στη 2η θέση με 27. Ο Vettel έμεινε στην 3η θέση με 23 βαθμούς, μπροστά από τον Webber, που με την 3η θέση έφτασε στους 15,5 βαθμούς. Στο Πρωτάθλημα Κατασκευαστών, η Brawn GP έχει «εκτοξευτεί» στους 68 βαθμούς τη στιγμή που η 2η Red Bull έχει 38,5 και η 3η Toyota 26,5 βαθμούς.

Απόλυτη κυριαρχία

Ύστερα από έναν τέτοιο αγώνα, το συμπέρασμα μπορεί να είναι μόνο ένα: η Brawn GP είναι ακόμα μπροστά από όλους. Η ομάδα που παλιά λεγόταν Honda και πάλευε να αποφύγει τις τελευταίες θέσεις φέτος είναι το ξεκάθαρο φαβορί για το πρωτάθλημα. Το ίδιο ξεκάθαρο φαβορί είναι και ο Jenson Button και αυτό φάνηκε από τον τρόπο που η ομάδα του χειρίστηκε τον αγώνα. Η διαφορετική στρατηγική στον Barrichello έδειξε ότι στην Brawn GP υπάρχει σαφής διαχωρισμός σε πρώτο και δεύτερο οδηγό και ότι τα μονοθέσιά της μπορούν να κερδίζουν με οποιοδήποτε τρόπο.

Το σημαντικό γεγονός του 3ημέρου είναι η αναγέννηση της Ferrari. Η ιταλική ομάδα εμφάνισε ένα πολύ ανταγωνιστικό μονοθέσιο, με το οποίο ο Felipe Massa έκανε εξαιρετικό αγώνα και βρέθηκε πολύ κοντά στο βάθρο αλλά η στρατηγική άμυνας απέναντι στον ταχύτατο Vettel τον έριξε τελικά στην 6η θέση. Ωστόσο, τα σοβαρά λάθη και η αναξιοπιστία δεν έλειψαν και καταδίκασαν τον Kimi Raikkonen σε μηδενική συγκομιδή. Είναι πλέον σαφές ότι στη Scuderia υπάρχει πρόβλημα στη λήψη κρίσιμων αποφάσεων.

Όσο για τους υπόλοιπους, η ισορροπία που είχε διαμορφωθεί από τους προηγούμενους αγώνες δεν δείχνει να έχει διαταραχθεί ιδιαίτερα, με την εξαίρεση της Toyota, που από τη διεκδίκηση της νίκης στο Μπαχρέιν έφτασε να μην πάρει ούτε ένα βαθμό στην Ισπανία. Η Red Bull απέδειξε ότι παραμένει η 2η δύναμη και o Webber πήρε ένα βάθρο που του άξιζε 100%.

Ο επόμενος αγώνας είναι το γεμάτο ιδιαιτερότητες Grand Prix Μονακό, στο οποίο πολλά από αυτά που έχουν κάνει οι ομάδες μέχρι τώρα δεν θα έχουν σημασία. Αναμένεται ωστόσο με ξεχωριστό ενδιαφέρον το 3ήμερο 21-24 Μαΐου.

Μείνετε συνδεμένοι στο ms|free, ακολουθούν όλα τα νέα από τη Βαρκελώνη και οι δηλώσεις των πρωταγωνιστών.

MSFREE
Άβαταρ μέλους
gmak

ΠροηγούμενηΕπόμενο

Επιστροφή στο ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΟΥ & 4Χ4

Μέλη σε σύνδεση

Μέλη σε αυτή την Δ. Συζήτηση : Δεν υπάρχουν εγγεγραμμένα μέλη και 1 επισκέπτης