Traction-tcs-abs και λοιπα ηλεκτρονικα βοηθήματα

Re: ΠΩΣ ΠΕΡΑΣΑΤΕ ΤΗ ΚΥΡΙΑΚΗ 15/03/2009 ΖΗΡΕΙΑ....???

Δημοσίευσηαπό pajerinho » Παρ Μαρ 20, 2009 7:29 pm

Παρελειπόμενα – συνέχεια......
Ή αλλιώς, το σωστό να λέγετε!

Γενικά από παλιά είχα μία αρνητική προδιάθεση προς τα διάφορα ηλεκτρονικά κόλπα των σύγχρονων οχημάτων. Η προδιάθεση αυτή πρέπει να έχει ξεκινήσει (κυρίως) απ’ το antispin που ποτέ δεν χώνεψα και συνεχίζω να μην χωνεύω.
Aμάξι με αντισπιν που να μην απενεργοποιείται δεν πρόκειται να πάρω ποτέ, και ας μου το δίνουν χάρισμα.
Όμως τα διάφορα “ηλεκτρονικά μπλοκέ” (TCS, VSC ή όπως αλλιώς λέγονται) είναι άλλη υπόθεση, κάνουν πολύ καλή δουλεια και με κάνουν ν' αναθεωρώ τις απόψεις μου για τα ηλεκτρονικά. Είναι ένα μεγάλο + για ένα 4κίνητο, ειδικά για τα σύγχρονα που στερούνται (κατά κανόνα) διαδρομών στις αναρτήσεις.
Στην εκδρομή της Ζήρειας, είχαμε 3 περιπτώσεις (3 είδα εγώ τουλάχιστον) όπου τα συστήματα αυτά ξελάσπωσαν τους οδηγούς.
1η περίπτωση, η Σταυρούλα στη λασπωμένη ανηφόρα. Τσούκου τσούκου, χωρίς φόρα και χωρίς πολλά γκάζια ανέβηκε, χάρις στα ηλεκτρονικά. Αν δεν κάνω λάθος το pathfinder ήταν το μοναδικό βαρύ όχημα με all terrain λάστιχο που κατάφερε ν’ ανέβει. Και χωρίς φόρα!! (αλλά με πολύ καλή οδηγό!! :u-: )
2η περίπτωση, πάλι το pathfinder με οδηγό....... τον σύζυγο της Σταυρούλας :lol: , στο γνωστό πλέον βαρελάκι. Πάλι χωρίς φόρα, κρέμασε τροχούς στο ανέβασμα (δεν έχει και μεγάλες διαδρομές το path) αλλά κατάφερε ν’ ανέβει.
3η περίπτωση ο gmak με το GV στην ταβέρνα. Όχι μέσα στην ταβέρνα :D , έξω στο parking. Ανέβηκε με την μία και αρκετά λοξά τον όχτο, με τον πίσω τροχό να σηκώνεται πολύ απ’ το έδαφος, να φρενάρει και να δίνει κίνηση στον άλλον που πάταγε γερά.
Βέβαια, για να μην το πάρει πάνω του ο gmak, να πω ότι και τα Pinin ανέβηκαν στο ίδιο σημείο λοξά και με απλή 4κίνηση (ελεύθερο το κεντρικό) :twisted: :twisted:
Where the streets have no name....
Άβαταρ μέλους
pajerinho

Δημοσίευσηαπό gmak » Παρ Μαρ 20, 2009 7:36 pm

Βέβαια, για να μην το πάρει πάνω του ο gmak, να πω ότι και τα Pinin ανέβηκαν στο ίδιο σημείο λοξά και με απλή 4κίνηση (ελεύθερο το κεντρικό)
ΕικόναΕικόναΕικόνα

τωρα τελευταια το tcs εχει δειξει πολλα δειγματα γραφής.......... :D
Άβαταρ μέλους
gmak

Δημοσίευσηαπό pajerinho » Παρ Μαρ 20, 2009 8:04 pm

Αλήθεια, έχει διαφορά το σύστημα του GV απ' του Pathfinder? Στο path είδα ότι επεμβαίνει και μπροστά και πίσω.
Εκεί πάντως που δούλευε πραγματικά εξαιρετικά είναι στο Mercedes ML. Συμφωνείς gmak?
Απ' τα άλλα της εκδρομής δεν είχε κανένα ηλεκτρονικό "μπλοκέ"?
Το disco του vageli έχει? (Για το yellow XR δεν ρωτάω, είμαι σίγουρος ότι έχει :mrgreen: )
Άβαταρ μέλους
pajerinho

Δημοσίευσηαπό pajerinho » Παρ Μαρ 20, 2009 8:06 pm

gmak έγραψε:
Βέβαια, για να μην το πάρει πάνω του ο gmak, να πω ότι και τα Pinin ανέβηκαν στο ίδιο σημείο λοξά και με απλή 4κίνηση (ελεύθερο το κεντρικό)
ΕικόναΕικόναΕικόνα

Γιατί σφυρίζεις κλέφτικα :angry: :angry:
Ρώτα και την teo που ήταν μέσα, όπως ερχόμασταν στην άσφαλτο έτσι ανεβήκαμε. ΑΕΡΑΣ!!!!!! :twisted: :twisted:
Άβαταρ μέλους
pajerinho

Δημοσίευσηαπό vagelis » Παρ Μαρ 20, 2009 8:31 pm

Τι ντισκο εχει κεντρικο κλειδωμα καθως και ολα αυτα τα τρακτιον,αντισπιν κλπ για τα οποια ειμαι καθετα αντιθετος,ολα αυτα δουλευουν βασει ABS και μειωση ιπποδυναμης,στα εχοντα πολλα ηλεκτρονικα αυτοκινητα τον βασικο ρολο παιζει το αυτοκινητο και οχι ο οδηγος ,μου εχει τυχει περιπτωση σε βρεγμενο χορταρι με ελαχιστη ανηφορικη κληση να μην μπορω να ξεκινησω γιατι δεν ηθελε το κωλαμαξο και διπλα μου περναγανε αερα λαντα σαμουραι χρεπια κλπ.
Νεκροι ολου του κοσμου ενωθειται.
Λαζαρε προδοτη θα πεθανεις.
vagelis

Δημοσίευσηαπό pajerinho » Παρ Μαρ 20, 2009 9:04 pm

Το αντισπιν δεν το μπορώ και εγώ με τίποτα. Το μόνο που κάνει είναι κόβει ισχύ απ' τον κινητήρα.
Μα αν θέλω να μειώσω ισχύ θ' αφήσω το γκάζι, για να το πατάω πάει να πει ότι θέλω να σπινάρω.
Με τα τρακσιον κοντρολ όμως είναι διαφορετικά. Μπορεί φαινομενικά και εκεί να χάνεις ισχύ, καθώς φρενάρει τους τροχούς, αλλά δεν είναι έτσι γιατί φρενάρει αυτούς που δεν έχουν πρόσφυση.
Βασικά διορθώνει (αρκετά αποτελεσματικά) μία βασική αδυναμία των διαφορικών και αντί η ισχύς να πάει όλη στον τροχό που δεν έχει πρόσφυση (μηδενική αντίσταση) όπως γίνεται σε ένα ελεύθερο διαφορικό, δημιουργεί τέχνιτα αντίσταση φρενάρωντας και έτσι στέλνει ισχύ στον άλλον που μπορεί να δεχθεί.
Ο μόνος τρόπος μέχρι πρόσφατα για να γίνει αυτό, ήταν με ένα 100% μπλοκέ διαφορικό. Κανένας άλλος.
Αυτό προσπαθούμε εν μέρη να κάνουμε (μερικές φορές πετυχημένα) όταν σηκώνουμε λίγο το χειρόφρενο σ' ένα δύσκολο κομμάτι.
Εγώ (πλέον) είμαι υπερ του τρακσιον κοντρολ και είμαι πεπισμένος ότι η Σταυρούλα, ο palidim και ο gmak δεν θα μπορούσαν ν' ανέβουν αν δεν το είχαν.
Άβαταρ μέλους
pajerinho

Δημοσίευσηαπό gmak » Σάβ Μαρ 21, 2009 1:16 am

ειναι γεγονος οτι το tcs με εχει βγαλει πολλες φορες απο δυσκολες καταστασεις....με εχει καλομαθει καθοτι οπου και να εχω δοκιμασει, εχω βγει....(παντα στα μετρα και τα σταθμα τα δικα μου)...μερικες φορες δε, επειδη εχω οπτικη ενδειξη αναβοσβηνει σα τρελλο, δειχνοντας μου ποσο επεμβαινει....και ειναι φορες που επεμβαινει πολυ.....οπως λειτουργει πισω λειτουργει και μπροστα, δεν μου κοβει δυναμη παρα μοιραζει την ροπη στους τροχους με την προσφυση..και οποτε χρειαστηκε να φρεναρει τον τροχο επρεπε να το κανει ;)
δεν με απασχολει αν κρεμασει ο τροχος η αν εχω ολικη προσφυση...και το κυριοτερο ανεβαινω η περναω εμποδια στο ρελαντι, διοτι δεν χρειαζεται να παιρνω φορα οπως κανουν αυτοι που δεν εχουν tcs....

οι εταιριες το εχουν καταλαβει και τωρα ολεον δεν κοιτουν γιακρεμασματα τροχων αλλα για ηλεκτρονικα βοηθηματα..αυτα για το μεσο χρηστη ειναι οτι πρεπει....χρειαστηκα κατι παραπανω στην ζηρεια??οχι ...μπορουσα και πιο δυσκολα?ναι..ιδιως με το συνδυασμο τις αναγομωσης..
Άβαταρ μέλους
gmak

Δημοσίευσηαπό palidim » Κυρ Μαρ 22, 2009 8:33 pm

Αν και δεν νομιζω οτι ειναι η καταλληλη ενοτητα για το θεμα θα το συνεχισω για λιγο εδω. Αφορμή μου ειναι τα περι αντισπιν και ηλεκτρονικών των αυτοκινητων που εγραψε ο pajerinho.
Ειναι γεγονος οτι τα καινουργια αυτοκινητα εχουν ενα σωρο ηλεκτρονικα επανω τους. Σκεφτειτε οτι πλεον και το niva 1700 εχει πλεον εγκεφαλο δηλαδη κατι τις ηλεκτρονικο. Ευαισθητα μεν αλλα παρεχουν πολλα στην ενεργητικη και παθητικη ασφαλεια. Αλλο πραγμα τα ηλεκτρικα (τα παντα ειναι ηλεκτρικα που απλα μονον εξυπηεροτουν την ανεση)
Νομιζω οτι απο τις μεγαλυτερες αλλαγες που εγινα τα τελευταια χρονια ειναι η αναπτυξη των αεροσακκων και του ABS. Εχουν πλεον αποδειχθει ως σωτηρια τεχνολογια στα αυτοκινητα και τα πλεονεκτηματα τους ειναι ασυγκριτα μεγαλυτερα σε σχεση με τα μειονεκτηματα τους. Δεν νομιζω οτι καποιος που αγοραζει ενα καινουργιο αυτοκινητο σημερα θα αγοραζε καποιο που δεν θα ειχε αεροσακκους και ABS.
Οι εταιρειες βγαζουν αυτοκινητα τα οποια κινουνται κατα κυριο λογο σε δρομους , κυριως σε ασφαλτο, η σε κακους χωματοδρομους των τριτων χωρων. Για οχηματα που ο κυριος ογκος λειτουργιας τους ειναι μονο εξω απο το δρομο υπαρχουν εξειδικευμενα οχηματα, βλεπε Unimog, που στην ασφαλτο συνηθως τα βλεπουμε με πινακιδες ΜΕ (μηχανημα εργου).
Επανω στο ABS στηριζονται μια σειρα συστηματα οπως το αιφνιδιο φρεναρισμα, τα traction controls (TC) και το esp ή οπως αλλοιως τα ονομαζει η καθε εταιρεια. Το TC ,το οποιο εαν δεν κανω λαθος πρωτη το εφαρμοσε η Land rover στο Freelander, χρησιμοποιει μονο το ABS χωρις καθολου να επεμβαινει στη μηχανη, απλα φρεναρει το τροχο που δεν εχει προσφυση. Αντιθετα το ESP επειδη θελει να κρατησει το αυτοκινητο στο δρομο εκτος απο το φρεναρισμα επεμβαινει και στη μηχανη και κοβει μονο του το γκαζι.
Στα τετρακινητα το ESP μπορεις να το απενεργοποιησεις απο το ταμπλο σχεδον σε ολα τα μοντελα εκτος απο λιγα ,οπως πχ στο RAV4, γιατι δεν βοηθα σε λασπες και χιονια που θελεις να στελνεις ροπη σε ολους τους τροχους, γλιστρα το αυτοκινητο αλλα ο εγκεφαλος αντιλαμβανεται, με ενεργοποιημενο το ESP ,οτι το αυτοκινητο εκτρεπεται απο την πορεια του και το μαζευει.
Δυο λογους βλεπω εγω οτι οι εταιρειες πλεον χρησιμοποιουν το TC στα καινουργια τετρακινητα αντι να χρησιμοποιουν μπλοκε ή περιορισμενης ολισθησης στον εμπρος και πισω αξονα.
1. Ξερουμε οτι η οσο πιο μεγαλη ελευθερια εχει ο καθε αξονας ειναι καλυτερο offroad αλλα οχι και τοσο αξιοπιστο στην ασφαλτο και στα κρατηματα του αυτοκινητου ιδιαιτερα στις μεγαλες ταχυτητες. Αρα αφου το αυτοκινητο κινειται περισσοτερο στην ασφαλτο και με μεγαλες ταχυτητες πρεπει να μειωθει η ελευθερια του πισω αξονα (στον μπροστα αξονα εδω και καιρο τοποθετουνται ετσι και αλλοιως ψαλιδια) Η ελευθερια αντισταθμιζεται απο τα μπλοκε, περιορισμενης ολισθησης η το TC.
2. Λογοι οικονομιας κατασκευης. Τα μπλοκε στοιχιζουν ενω το TC ειναι απλα μερικες γραμμες κωδικα στο software. Επιπλεον οχι μονον γλυτωνουν χρηματα στην κατασκευη αλλα μετακυλιουν και το κοστος στον ιδιοκτητη, αναλογα με το ποσο συχνα χρησιμοποιουνται τα συστηματα αυτα, επειδη φθειρονται τα τακακια και οι δισκοι πιο ευκολα.

Ειναι γεγονος οτι τα μηχανικα μπλοκε ειναι πιο αξιοπιστα και στιβαρα και για πιο εντονη χρηση απο τα TC. Αλλα βεβαια ο ιδιοκτητης πρεπει να ξερει ποτε τα χρησιμοποιει γιατι ευκολα εαν το στριμωξεις καπου μπορεις να παρεις διαφορα μερη του αυτοκινητου στο χερι. Ενω με το TC ειναι μαλλον δυσκολοτερο και οι εταιρεις εχουν και το κεφαλι τους ησυχο
palidim

Δημοσίευσηαπό stakyr » Κυρ Μαρ 22, 2009 10:12 pm

Palidim με τρελλανες !!! :bow: :bow: :bow:
που ειναι ολα αυτα τα συστηματα στο αυτοκινητο μου ??
Μαλλον ειμαι βαθια νυκτωμενος πανω στα συστηματα των 4Χ4 αυτοκινητων !! :stupid: :stupid:
εγω εχω μεινει στα αργα και.....δωσεεε !!! :D :D
Αυτα τα αρθρα ,πιστευω οτι, ανοιγουν τα ματια ολων των καινουργιων οδηγων τετρακινητων αυτοκινητων , οπως ειμαι και εγω ....... :u-: :u-:
ΜΠΡΑΒΟ ΚΑΙ ΠΑΛΙ......... :clap: :clap: :clap:
Όταν είναι να αποφασίσεις, το καλύτερο πράγμα είναι να πράξεις το σωστό. Το δεύτερο καλύτερο πράγμα είναι να πράξεις λάθος. Το χειρότερο όλων είναι να μην κάνεις τίποτε. Theodore Roosvelt
stakyr

Traction-tcs-abs και λοιπα ηλεκτρονικα βοηθήματα

Δημοσίευσηαπό gmak » Δευτ Μαρ 23, 2009 12:26 am

συνεχιζουμε την κουβεντα μας περι ηλεκτρονικων βοηθηματων...που ξεκινησε απο την ενοτητα των ημερησιων και ειδικως απο την εκδρομη στην ζηρεια
Άβαταρ μέλους
gmak

Επόμενο

Επιστροφή στο ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΣ - ΣΥΜΒΟΥΛΕΣ

Μέλη σε σύνδεση

Μέλη σε αυτή την Δ. Συζήτηση: Δεν υπάρχουν εγγεγραμμένα μέλη και 0 επισκέπτες