Το Γ΄ τρίμηνο του 2008 αναμένεται να ολοκληρωθεί το έργο του εκσυγχρονισμού του Οδοντωτού κατά τον διευθύνοντα σύμβουλο του Εθνικού Διαχειριστή Σιδηροδρομικής Υποδομής , όπως κοινοποιήθηκε από τον Υπουργό Μεταφορών κ. Χατζηδάκη σε απάντηση της ερώτησης (ΑΠ:669/20.2.08) του βουλευτή Αχαΐας Μιλτιάδη Βέρρα σχετικά με το ζήτημα. Η αιτία καθυστέρησης λειτουργίας του Οδοντωτού είναι η νέα απαραίτητη οδόντωση και η παράδοσή της από το εργοστάσιο κατασκευής κατά τον υπεύθυνο του ΕΔΙΣΥ και όχι η έλλειψη σχεδιασμού και η κωλυσιεργία που επέδειξαν οι υπεύθυνοι κατά τον προγραμματισμό του ήδη δρομολογημένου έργου με αποτέλεσμα την περαιτέρω διακοπή των δρομολογίων για ακόμα 7 μήνες. Όπως είναι γνωστό, ο Οδοντωτός, σύμφωνα και με απάντηση του υπουργού και των υπευθύνων σε σχετική ερώτηση (ΑΠ:7715/8-5-07) θα ξεκινούσε ξανά τα δρομολόγιά του, αφού το έργο της αναβάθμισης του θα τελείωνε το φετινό Μάρτιο! Επικαλέστηκε επίσης τη ζημιά που προκλήθηκε από τις πυρκαγιές του περασμένου καλοκαιριού, στην προσπάθεια να δικαιολογήσει τα αδικαιολόγητα.
Αναφορικά με τη δημιουργία νέου μηχανοστασίου, αφού το υπάρχον ουδόλως καλύπτει τις ανάγκες του οδοντωτού σιδηροδρόμου, ο ΕΔΙΣΥ βρίσκεται στη διαδικασία εξέτασης της πρότασης του Δημάρχου Διακοπτού για ανταλλαγή του χώρου του Μηχανοστασίου Διακοπτού με άλλο χώρο εκτός του οικισμού και κατασκευής εκεί νέου μηχανοστασίου.
Για το ήδη υπάρχον μηχανοστάσιο το οποίο είναι διατηρητέο κτίριο, «η επέκτασή του χρήζει έκδοσης οικοδομικής άδειας η οποία θα εγκριθεί από την αρμόδια αρχαιολογική υπηρεσία. Για την συντήρηση των νέων μεγαλύτερων συρμών, θα γίνει σε πρώτη φάση επέκταση των υπαρχόντων λάκκων επίσκεψης, χωρίς επεμβάσεις επί του διατηρητέου κτιρίου».
Σχετικά δε με την πρόσληψη του απαραίτητου εξειδικευμένου προσωπικού προκειμένου να πάψει να λειτουργεί ο Οδοντωτός σιδηρόδρομος μόνο με μια βάρδια προσωπικού ο ΕΔΙΣΥ βρίσκεται σε φάση έγκρισης για την πρόσληψη 442 ατόμων, χωρίς ωστόσο να διευκρινίζεται αν και πόσοι από αυτούς θα έρθουν στην Αχαΐα.
«Τα ήδη γνωστά από τη συνάντηση που είχαμε, μας λέει και γραπτώς ο κ. Υπουργός. Τελικά μόνο υπομονή μας συστήνει αυτή η Κυβέρνηση. Ενώ το τραίνο του Οδοντωτού θα έπρεπε να λειτουργεί σύμφωνα με λεγόμενά τους, από τα λάθη και τις αβλεψίες τους θα “προσευχόμαστε” να μην πάει κάτι στραβά από εδώ και πέρα για να μην χαθεί άλλη σαιζόν », σχολίασε ο κ. Βέρρας.

