ΕΥΡΥΤΑΝΙΑ: ΤΟ ΦΑΡΑΓΓΙ ΤΟΥ "ΠΑΝΤΑΒΡΕΧΕΙ"

Ιστιοπλοΐα, Ψάρεμα, Κατάδυση, Rafting, Kayak

ΕΥΡΥΤΑΝΙΑ: ΤΟ ΦΑΡΑΓΓΙ ΤΟΥ "ΠΑΝΤΑΒΡΕΧΕΙ"

Δημοσίευσηαπό maria » Τρί Σεπ 02, 2008 4:16 pm

ΕικόναΠαρ' ότι δεν είναι κλασικό φαράγγι με την έννοια του ορισμού αλλά το στενότερο σημείο του Κρικελοπόταμου, που ρέει ανάμεσα στα βουνά Καλιακούδα (2.101 μ.) και Πλατανάκι (1.777 μ.), το θέαμα και η διάσχισή του στη συγκεκριμένη θέση είναι τόσο εντυπωσιακή, που όποιος δεν το έχει αντικρίσει είναι σα να μην έχει δει ποτέ στη ζωή του φαράγγι.

Στη συγκεκριμένη θέση το ποτάμι στενεύει πολύ σχηματίζοντας στενό φαράγγι μήκους 100 περίπου μέτρων, με τοπίο σπάνιας ομορφιάς. Τα νερά της απόκρημνης Καλιακούδας στη νότια πλευρά του βουνού βρίσκουν διέξοδο και σχηματίζουν πηγές που χύνονται από μεγάλο υψόμετρο στον Κρικελοπόταμο.

ΕικόναΤα νερά έχουν διαβρώσει το έδαφος που είναι σκεπασμένα με μακριά βρύα, ρέουν σε αρνητική κλίση και έτσι μετατρέπονται σε υδάτινα παραπετάσματα. Το νερό δημιουργεί λίμνες που για να τις προσπελάσει κανείς χρειάζεται να βραχεί ως την μέση. Η φύση είναι οργιώδης σε μία από τις αγριότερες και συνάμα καθαρότερες περιοχές της Ευρώπης. (Υπάρχουν σπάνια είδη χλωρίδας όπως τα κρίνα Lilium Heildrechii και πολυάριθμες φυτοκοινωνίες των σαρκοβόρων Pinguicola hirtiflora).

ΕικόναΗ προσέγγιση στο φαράγγι χαρακτηρίζεται από δύσκολη έως προβληματική και γι' αυτό δεν είναι ευρέως γνωστό. Οι πιο εύκολες διαδρομές είναι από Δομνίστα Ευρυτανίας και Κόνισκα Αιτωλοακαρνανίας. Πλησιέστερος οικισμός, από πλευράς Ευρυτανίας, το άλλοτε κεφαλοχώρι της περιοχής, η Ρoσκά. Το χωριό είναι χτισμένο σε εκπληκτική τοποθεσία σε υψόμετρο 1000 μ., σε λάκα του βουνού Πλατανάκι.

Προσέγγιση

Από το Μεγάλο Χωριό για το καταφύγιο της Καλιακούδας συνεχίζουμε για το χωριό Δολιανά (Στουρνάρα) και φτάνουμε στον Κρικελοπόταμο. Διασχίζοντας για λίγο το φαράγγι στη ροή του ποταμού φτάνουμε στους καταρράκτες στη θέση "Πανταβρέχει". Από την Ανιάδα για το καταφύγιο της Καλιακούδας (1.450μ.υψ.) στα "Λακώματα", στη συνέχεια από "Βαθιά Λαγκάδα" (1.660μ.υψ.) ακολουθούμε το δασικό δρόμο για το χωριό Δολιανά (800μ.υψ.) και φτάνουμε στον Κρικελοπόταμο (600μ.υψ.) και στη θέση "Πανταβρέχει". Η διάρκειά της πορείας είναι περίπου 5,5 ώρες.

Από το Κρίκελο συνεχίζουμε για τα χωριά Δομνίστα, Άγιο Χαράλαμπο, Σκοπιά, Καστανούλα και φτάνουμε στο χωριό Ροσκά. Στη συνέχεια περπατώντας φτάνουμε στο φαράγγι του "Πανταβρέχει".

Χαρακτηριστικά

Περιοχή: Ευρυτανία, Καλιακούδα, χωριό Ροσκά.

Ιδανική εποχή επίσκεψης: Μάρτιος - Ιούλιος.

Διαμονή: Ροσκά (το σχολείο έχει μετατραπεί σε ξενώνα), Δομνίστα, Κρίκελλο, Μικρό & Μεγάλο Χωριό.

Διάρκεια διάσχισης: 3,5 ώρες.

Αξιοθέατα:
Η όλη τοποθεσία με την σπάνια πανίδα και χλωρίδα, η Καλιακούδα, τα πεντακάθαρα νερά των καταρρακτών, το όμορφο χωριό Ροσκά, αποτελούν σύνθεση που δύσκολα μπορεί να ξεχάσει ο επισκέπτης.
Άβαταρ μέλους
maria
 
Δημοσιεύσεις: 6580
Εγγραφή: Τετ Μάιος 14, 2008 9:47 pm
Τοποθεσία: maria@4x4fun.gr

Re: ΕΥΡΥΤΑΝΙΑ: ΤΟ ΦΑΡΑΓΓΙ ΤΟΥ "ΠΑΝΤΑΒΡΕΧΕΙ"

Δημοσίευσηαπό gmak » Τρί Σεπ 02, 2008 5:24 pm

θυμασε μαρια περισυ!!! εμενα αξεχαστο θα μου μεινει!!
Άβαταρ μέλους
gmak
 
Δημοσιεύσεις: 8595
Εγγραφή: Τετ Μάιος 14, 2008 10:56 pm
Τοποθεσία: gmak@4x4fun.gr

Re: ΕΥΡΥΤΑΝΙΑ: ΤΟ ΦΑΡΑΓΓΙ ΤΟΥ "ΠΑΝΤΑΒΡΕΧΕΙ"

Δημοσίευσηαπό maria » Τρί Σεπ 02, 2008 5:36 pm

:lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol:
Και πανταβρεχει δεν είδαμε.
Εμένα να δεις η επιστροφη ποσο αξέχαστη θα μου μεινει.
Άβαταρ μέλους
maria
 
Δημοσιεύσεις: 6580
Εγγραφή: Τετ Μάιος 14, 2008 9:47 pm
Τοποθεσία: maria@4x4fun.gr


Επιστροφή στο ΘΑΛΑΣΣΑ - ΠΟΤΑΜΙ

Μέλη σε σύνδεση

Μέλη σε αυτή την Δ. Συζήτηση : Δεν υπάρχουν εγγεγραμμένα μέλη και 1 επισκέπτης

cron