από gmak » Σάβ Απρ 18, 2009 3:41 pm
Στην επίσημη συνέντευξη Τύπου για τις κατατακτήριες του Κινεζικού Grand Prix, που οργανώθηκε από τη FIA και δόθηκε στην πίστα της Σαγκάης, πήραν μέρος οι τρεις πρώτοι της διαδικασίας, δηλαδή οι Sebastian Vettel (Red Bull Racing), Fernando Alonso (Renault) και Mark Webber (Red bull Racing). Η πρώτη pole position της αυστριακής ομάδας στην ιστορία της συζητήθηκε αρκετά όπως και η σαφής άνοδος της Renault με το νέο διαχύτη. Και οι τρεις οδηγοί διατήρησαν τις επιφυλάξεις τους για τη στρατηγική όλων των ομαδων στον αυριανό αγώνα ενώ στη Red Bull υπάρχει ανησυχία για την αξιοπιστία μετά τα προβλήματα που παρουσιάστηκαν σήμερα. Ας δούμε τι ειπώθηκε αναλυτικά…
ΤΗΛΕΟΠΤΙΚΗ ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ
Ερ: Sebastian, φανταστικός γύρος. Αλλά και στο Q1 και στο Q2 βγήκες την τελευταία στιγμή. Μίλησέ μας για τις κατατακτήριες.
Sebastian Vettel: Ναι, έβγαινα πάντα την τελευταία στιγμή. Έκανα μόνο μια προσπάθεια στο Q1 με το σκληρότερο ελαστικό, μία στο τέλος του Q2 με το μαλακότερο και μία στο Q3. Προφανώς, όπως είδατε, δεν χρειαζόταν παραπάνω αλλά δεν ήταν εύκολο. Είχαμε ένα πρόβλημα με το μονοθέσιο και προσπαθήσαμε να κάνουμε όσο το δυνατόν λιγότερους γύρους. Το μονοθέσιο ήταν πολύ γρήγορο και ο Mark έκανε δύο προσπάθειες στα Q1 και Q2 και ήταν πάντα πολύ ψηλά, οπότε δεν ανησυχούσα. Αλλά και πάλι, αν έχεις μόνο ένα γύρο και κάνεις ένα λάθος δεν υα έχεις 2η ευκαιρία και όλα θα τελειώσουν. Είχαμε μερικά προβλήματα. Σήμερα το πρωί δεν ήταν ιδανικά αλλά φαίνεται ότι όπως στην Αυστραλία όσο λιγότερους γύρους κάνω στα ελεύθερα τόσο καλύτερα τα πάω στις κατατακτήριες. Είμαι πολύ ευχαριστημένος για την ομάδα και θέλω να πω ένα μεγάλο ευχαριστώ στους μηχανικούς που δούλεψαν πάρα πολύ σκληρά. Όπως είπα, είχαμε προβλήματα με το μονοθέσιο και δούλευαν όλη νύχτα. Έκαναν σπουδαία δουλειά και τους ευχαριστώ.
Ερ: Έκανες δύο καταπληκτικούς γύρους υπό πίεση. Δεν έκανες κανένα λάθος σε μια ημέρα που οι άλλοι οδηγοί έκαναν. Μίλησέ μας για το Q3 και την πίεση που είχες.
SV: Είδα ότι όλοι παρατηρούσαν τους άλλους στn πρώτη προσπάθεια και είδα ότι η πίστα βελτιώθηκε από το Q2 οπότε ήμουν σίγουρος. Προφανώς δεν ξέρεις τι να περιμένεις και είναι δύσκολα όταν κάνεις τον πρώτο γύρο με το μεγάλο φορτίο καυσίμου. Δεν μπορείς να προσαρμοστείς και πρέπει να τα κάνεις όλα σωστά από την αρχή και ευτυχώς έτσι έγινε. Ήταν ένας πολύ καλός γύρος. Είμαι πάρα πολύ χαρούμενος. Προς το τέλος του γύρου ένιωσα τα ελαστικά να φθείρονται αλλά κράτησαν και μέχρι την τελευταία στροφή είχα πολλή πρόσφυση. Ανυπομονώ για τον αυριανό αγώνα, που θα είναι μακρύς. Προφανώς ξεκινάμε από την καλύτερη θέση αλλά δεν έχουμε πάρει ακόμα βαθμούς. Ο Mark τα κατάφερε στον τελευταίο αγώνα αλλά νομίζω ότι έχουμε το κατάλληλο μονοθέσιο για αυτό οπότε ας ελπίσουμε ότι αύριο θα διατηρηθεί σε καλή κατάσταση και θα κάνουμε ήρεμο αγώνα.
Ερ: Fernando, είναι η πρώτη φορά που είσαι μπροστά στην εκκίνηση από το περσινό Ισπανικό GP. Τι 3ήμερο κι αυτό για τη Renault. Φέρατε το νέο διαχύτη την τελευταία στιγμή, ύστερα είχατε προβλήματα με την εφαρμογή του σήμερα το πρωί και βγήκες στις κατατακτήριες με ένα μονοθέσιο που βασικά δεν είχες ξαναοδηγήσει.
Fernando Alonso: Ναι, ήταν ένα παράξενο 3ήμερο για εμάς, με ένα εντελώς νέο μονοθέσιο, με το οποίο όπως είπατε κάναμε μόνο 3 γύρους, οπότε βγήκαμε στις κατατακτήριες με αρκετές αμφιβολίες. Πηγαίναμε στα τυφλά και δεν ξέραμε πώς θα ανταποκριθεί το μονοθέσιο αλλά είμαστε πάρα πολύ χαρούμενοι με το αποτέλεσμα. Σίγουρα θα είναι μεγάλο κίνητρο για την ομάδα γιατί όλοι δούλεψαν πάρα πολύ σκληρά τις τελευταίες εβδομάδες. Χθες ήταν το ίδιο για πολλές ομάδες, όπως είπε και ο Sebastian. Οι μηχανικοί κοιμήθηκαν μόνο 1-2 ώρες και ύστερα από αυτήν την τεράστια προσπάθεια πρέπει να μπεις στο μονοθέσιο και να φέρεις ένα καλό αποτέλεσμα. Δεν υπάρχει χρόνος για λάθη οπότε είμαι χαρούμενος με τη σημερινή απόδοση και ευχαριστώ την ομάδα για τις προσπάθειες όλων.
Ερ: Υποθέτω ότι το μονοθέσιο πλέον έχει περισσότερη πρόσφυση. Μίλησέ μας για την πρώτη αίσθηση από το μονοθέσιο, τι έλλειψε από τους δύο πρώτους αγώνες και πόσο καλό σου φαίνεται τώρα το μονοθέσιο.
FA: Δεν νομίζω ότι οι πρώτοι αγώνες ήταν καταστροφικοί. Το μονοθέσιο είχε λίγο-πολύ καλή αίσθηση αλλά δεν ήμασταν αρκετά γρήγοροι. Αν βρεις 3-4 δέκατα του δευτερολέπτου ανεβαίνεις 8-9 θέσεις. Αυτό είναι το ενδιαφέρον σε αυτό το πρωτάθλημα και όπως αποδείχτηκε σήμερα, κάθε βήμα εμπρός και κάθε νέο εξάρτημα στο μονοθέσιο μπορεί να κάνει τη διαφορά. Η ομάδα βελτίωσε το μονοθέσιο και ξαφνικά είμαστε ανταγωνιστικοί. Προφανώς, πρέπει να δούμε τι θα γίνει αύριο με τα φορτία καυσίμου και τα υπόλοιπα. Ωστόσο, περάσαμε στο Q3 σχετικά άνετα και αυτό είναι κάτι που δεν το είχαμε στους προηγούμενους αγώνες.
Ερ: Είχες το KERS στους δύο πρώτους αγώνες αλλά όχι εδώ. Μίλησέ μας και για αυτήν την αλλαγή.
FA: Κάναμε περεταίρω ανάλυση για να δούμε πώς δουλεύει το σύστημα σε διαφορετικές πίστες και αποφασίσαμε ότι είναι ώρα να κάνουμε μια πραγματική δοκιμή. Είχαμε προβλήματα στη Μαλαισία, ίσως με τη βροχή καθώς μπήκε νερό στο σύστημα, και ξέραμε ότι δεν είναι ιδανικό όσον αφορά την ασφάλεια. Για λόγους ασφαλείας και για να κάνουμε δοκιμή δεν έχουμε KERS σε αυτόν τον αγώνα.
Ερ: Mark, 1-2-3 για τη Renault. Ήσουν στην pole για λίγο αλλά ήταν ένα σπουδαίο αποτέλεσμα για εσένα και για την ομάδα.
Mark Webber: Οπωσδήποτε. Νομίζω ότι η δουλειά που έγινε από την ομάδα τις τελευταίες εβδομάδες, όπως ανάφερε ο Sebastian, ήταν απίστευτη. Θα ήταν ωραία να βρισκόμαστε και οι δύο στην πρώτη σειρά αλλά ο Fernando έκανε επίσης έναν πολύ καλό γύρο. Περίμενα οι διαφορές να είναι πιο μικρές αλλά θα δούμε ποια είναι τα φορτία καυσίμου αύριο. Εμείς έχουμε κάνει πολύ καλή δουλειά. Στο Q2 ήμασταν πολύ καλοί και το μονοθέσιο συμπεριφέρεται πολύ καλά με πολλή πρόσφυση, οπότε ήμουν πολύ ευχαριστημένος.
Ερ: Δεν έχει περάσει πολύς καιρός από τότε που έσπασες το πόδι σου. Είναι φανταστικό επίτευγμα για εσένα να βρίσκεσαι στην 3η θέση της εκκίνησης του Κινεζικού GP.
MW: Ναι, έτσι ήταν. Αυτός ο χειμώνας ήταν μια δοκιμασία για εμένα. Δεν ήμουν γρήγορος στις δοκιμές, το πόδι μου δεν ήταν στην καλύτερη κατάσταση για να είμαι ειλικρινής όπως και κάποιοι άλλοι τραυματισμοί, αλλά είχα καλούς ανθρώπους γύρω μου. Ήμουν πολύ αποφασισμένος να βρεθώ στην καλύτερη δυνατή κατάσταση και να ξεπεράσω τους τραυματισμούς που έπρεπε να κάνω τη ζωή αυτού του νεαρού δύσκολη. Μέχρι στιγμής αυτό αποδίδει καλά και πιέζουμε ο ένας τον άλλο.
Ερ: Sebastian, όσον αφορά τον αγώνα, υπάρχει το θέμα με τα ελαστικά. Υπάρχει η επιλογή των ελαστικών και η στρατηγική. Μέχρι στιγμής έχει αποδειχτεί πολύ δύσκολη. Επίσης, από τη δική σας πλευρά κάποια προβλήματα αξιοπιστίας αναμφίβολα θα σας απασχολούν.
SV: Ναι, πρώτα απ’ όλα χαίρομαι που ο Fernando δεν έχει KERS. Είδαμε στον τελευταίο αγώνα ότι υπερασπιζόταν τη θέση του πολύ καλά. Η ευθεία εδώ είναι μεγάλη και μπορεί να κάνει τη διαφορά. Αυτό είναι καλό και για τους δυο μας και θα δούμε τι θα γίνει. Είναι ένας μεγάλος αγώνας και πρέπει να δούμε πώς είναι το μονοθέσιο μετά το έλεγχο στο park ferme, σε τι κατάσταση θα είναι αύριο. Είμαι σίγουρος ότι οι μηχανικοί μας θα κάνουν πολύ καλή δουλειά. Θα είναι μακρύς αγώνας, 56 γύροι, και όπως είπα ξεκινάμε από την καλύτερη θέση αλλά δεν έχουμε ακόμα βαθμούς , οπότε δεν υπάρχει λόγος να σκεφτόμαστε το βάθρο. Έχουμε ακόμα πάρα πολύ δρόμο. Όλα μπορεί να συμβούν. Πρέπει να συγκεντρωθούμε και να δούμε πού θα βρισκόμαστε αύριο.
ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΥΠΟΥ
Ερ: Sebastian, πες μας τι συνέβη σήμερα και ιδιαίτερα χθες το βράδυ. Τι συνέβη στο μονοθέσιο; Απ’ ότι ξέρω και οι δύο σήμερα είχατε σπασμένους άξονες μετάδοσης. Το πρόβλημα αυτό σε επηρέασε στις κατατακτήριες ή θα σε επηρεάσει στον αγώνα;
SV: Οκ, για να ξεκινήσω, καταρχάς όπως αναφέρατε είχαμε πρόβλημα με το μονοθέσιο, οπότε δυστυχώς για εμάς δεν κάναμε αρκετούς γύρους. Ευτυχώς οι άλλοι έτρεχαν οπότε καταφέραμε να δούμε από αυτούς πώς συμπεριφέρονται τα ελαστικά. Έπειτα στις κατατακτήριες οι μηχανικοί έκαναν πολύ καλά τη δουλειά τους και έφτιαξαν το μονοθέσιο. Επιπλέον χθες το βράδυ κοιμήθηκαν πολύ λίγο. Βασικά όλα εξαρτώνται από αυτούς. Δούλεψαν πραγματικά πάρα πολύ σκληρά. Βασικά στις κατατακτήριες μετά τον πρώτο γύρο στο Q1 παρατηρήσαμε ότι είχαμε το ίδιο πρόβλημα με το πρωί και ανησυχήσαμε πολύ ότι το μονοθέσιο δεν θα άντεχε για όλη την περίοδο, οπότε συμφωνήσαμε να κάνουμε τους λιγότερους δυνατούς γύρους και να δούμε πού θα μας βγάλει. Βασικά ο Mark έκανε πάντα δύο γύρους στο Q1 και το Q2 οπότε βλέπαμε ότι το μονοθέσιο ήταν γρήγορο και αυτό ήταν καλό σημάδι για εμένα που έμεινα στο γκαράζ και παρακολουθούσα τους άλλους να οδηγούν. Στο Q1 ήταν πολύ σφιχτά και ήμασταν μόλις στην 13η θέση αλλά στο τέλος αυτό ήταν αρκετό. Στο Q2 έκανα μόνο ένα γύρο και αυτό είναι αρκετά δύσκολο αφού μπορούν να συμβούν ένα σωρό πράγματα: να χάσεις ένα apex ή να φρενάρεις πολύ αργά χωρίς να έχεις δεύτερη ευκαιρία. Ευτυχώς δεν χρειάστηκε. Στο Q3 και πάλι ελπίζαμε το μονοθέσιο να αντέξει. Προσπάθησα να ξεχάσω τα πάντα και να συγκεντρωθώ στη δουλειά μου και να το απολαύσω. Κάθε φορά που έκανα ένα γύρο ήμουν πολύ χαρούμενος καθώς συνειδητοποιούσα ότι ήταν χρόνος για pole. Αυτό ήταν πολύ καλό σημάδι. Αύριο ξεκινάμε από την καλύτερη θέση αλλά μέχρι σήμερα δεν έχω βαθμούς. Έχω ακόμα πολύ δρόμο, 56 γύρους, και τα πάντα μπορούν να συμβούν, οπότε θα πρέπει να συνεχίσουμε το «σκάψιμο» και να δούμε τι θα βγει αύριο.
Ερ: Πόσο τροποποιήθηκε το μονοθέσιο το βράδυ και πόσο διαφορετικό ήταν σήμερα το πρωί;
SV: Κάναμε μερικές μικρές τροποποιηήσεις. Θα έλεγα τίποτα το σημαντικό. Προσαρμόσαμε το στήσιμο, κάναμε μικροδιορθώσεις και δεν αλλάξαμε κάτι σημαντικό όπως προφανώς ο Fernando. Ήδη όμως από χθες το μονοθέσιο ήταν πολύ καλό και σήμερα ακόμα καλύτερο στις κατατακτήριες. Πολύ-πολύ γρήγορο. Είμαι πολύ χαρούμενος για αυτό. Η αίσθησή του είναι πολύ καλή. Απολαμβάνω να το οδηγώ. Έχει πολλή πρόσφυση, οπότε είναι διασκεδαστικό και ελπίζω να έχω το ίδιο ποσό κρατήματος και αύριο και να καταφέρω να διαχειριστώ τα ελαστικά μου για να έχω ένα καλό αγώνα.
Ερ: Οπότε δεν χρειάζεστε διαχύτη ή KERS;
SV: Καταρχάς χαίρομαι που ο Fernando δεν έχει KERS αφού έτσι θα έστριβε πρώτος στην 1η στροφή. Είδαμε στον προηγούμενο αγώνα πόσο καλά αμύνθηκε εναντίων όλων των άλλων. Αυτό είναι καλό για εμένα και τον Mark αλλά προφανώς πάντα ελπίζεις να έχεις καλύτερο μονοθέσιο, ακόμα καλύτερο και ακόμα καλύτερο. Πιέζουμε σκληρά στο εργοστάσιο. Οι τύποι εκεί προσπαθούν πολύ να φέρουν νέα εξαρτήματα και να κάνουν το μονοθέσιο ακόμα πιο γρήγορο. Νομίζω ότι έχουμε εκπλήξει ήδη αρκετό κόσμο στους δύο πρώτους αγώνες όσον αφορά την ταχύτητα του μονοθεσίου μας. Αλλά και πάλι σήμερα η μέρα ήταν καλή για εμάς, για όλη την ομάδα ωστόσο αύριο μοιράζονται βαθμοί, οπότε η σημαντική ημέρα είναι η αυριανή.
Ερ: Απλά για να το ξεκαθαρίσουμε: Το πρόβλημα που αντιμετώπισες σήμερα μπορεί να επιδιορθωθεί για τον αγώνα;
SV: Όπως είπα και πριν ήταν δύσκολο να κάθομαι στο μονοθέσιο και να μην ξέρω αν θα αντέξει. Προσπαθούσα να το ξεχάσω Ελπίζω ότι τα παιδιά μπορούν να το επιδιορθώσουν και να αντέξει αύριο. Στην τελική και οι δύο αντιμετωπίσαμε το πρόβλημα σήμερα το πρωί ενώ στις κατατακτήριες μόνο εγώ είχα πρόβλημα. Το μονοθέσιο του Mark είναι εντάξει, οπότε ελπίζω αύριο να είναι και τα δύο μονοθέσια σε καλή κατάσταση.
Ερ: Fernando, σήμερα είχες ένα εντελώς διαφορετικό μονοθέσιο από το χθεσινό. Πόσο διαφορετικό σου φάνηκε;
FA: Όχι πολύ.
Ερ: Ωστόσο έγραψες καλό χρόνο
FA: Είναι ταχύτερο. Με περισσότερη πρόσφυση.
Ερ: Πώς μπορείς να έχεις εμπιστοσύνη όταν δεν έχεις κάνει πολλούς γύρους με αυτό;
FA: Νομίζω ότι θα πάρει λίγο χρόνο για να εκμεταλλευτούμε όλες τις προοπτικές του μονοθεσίου που έχουμε αυτήν τη στιγμή. Αλλάζουμε το μονοθέσιο συνεχώς στους δύο πρώτους αγώνες και εδώ πάλι έχουμε μια μεγάλη αναβάθμιση, οπότε θα μας πάρει χρόνο να μεγιστοποιήσουμε αυτά που μπορούμε να πάρουμε και πραγματικά να ανακτήσουμε την εμπιστοσύνη αλλά νομίζω ότι εργαζόμαστε στη σωστή κατεύθυνση. Είμαστε συνεχώς καλύτεροι από την Αυστραλία μέχρι εδώ οπότε δεν πρέπει να σταματήσουμε τώρα. Τώρα είναι που πρέπει να ανταποκριθούμε, να κάνουμε πραγματική δουλειά και να επανέλθουμε καλύπτοντας το κενό από τις ομάδες τις κορυφής.
Ερ: Είναι έκπληξη για σένα που βρίσκεσαι στην πρώτη γραμμή;
FA: Ναι, πολύ. Είμαι πολύ χαρούμενος. Προφανώς ο στόχος μας για τον αγώνα είναι να μαζέψουμε τους περισσότερους δυνατούς βαθμούς. Για σήμερα, στις κατατακτήριες ο στόχος μας ήταν να μπούμε στο Q3. Τα καταφέραμε λίγο ποιο εύκολα από τις άλλες φορές οπότε αυτό ήταν καλό σημάδι. Όταν βρίσκεσαι στη δεκάδα έχει να κάνει με το φορτίο καυσίμων και τις στρατηγικές του αγώνα, οπότε θα πρέπει να περιμένουμε να δούμε τι θα γίνει αύριο, αλλά νομίζω ότι μέχρι σήμερα πετυχαίνουμε τους στόχους μας.
Ερ: Είναι πολύπλοκη η επιλογή στρατηγικής εδώ;
FA: Νομίζω ότι η υπερ-μαλακή γόμα ελαστικών δεν βοηθάει τις στρατηγικές επειδή είναι ένα ελαστικό που όλοι ξέρουμε ότι δεν θα διαρκέσει πολύ, οπότε θα πρέπει να συμβιβαστείς. Αυτό είναι κοινό για όλους οπότε πρέπει να πιέσεις αλλά και να διατηρείς τα ελαστικά ιδιαίτερα στους πρώτους γύρους. Είμαι ικανοποιημένος και πιστεύω ότι θα έχω ένα καλό αγώνα αύριο.
Ερ: Mark, οι κατατακτήριες ξεκίνησαν για σένα με περίεργο τρόπο. Θα μπορούσαμε να είμαστε έκπληκτοι και μόνο με το γεγονός ότι είσαι εδώ μετά από την έξοδό σου στην αμμοπαγίδα στην είσοδο των pit.
MW: Γιατί… Α, ναι, για αυτό! Και εγώ έμεινα έκπληκτος. Δεν φρέναρα τόσο αργά ωστόσο ναι, βγήκα στην αμμοπαγίδα. Υπάρχουν μερικοί θρύλοι για εκείνο το σημείο και είπα να γίνω μέρος τους.
Ερ: Βλέποντας την ταχύτητά σου στις κατατακτήριες είσαι απογοητευμένος με την 3η θέση; Έκανες φανταστικό γύρο αλλά…
MW: Δεν είναι και τόσο άσχημα. Είμαι ακόμα πολύ ικανοποιημένος. Προφανώς υπάρχει μια έκπληξη με τον Fernando και προφανώς χωρίς αυτόν θα βρισκόμουν στην πρώτη σειρά αλλά έκανε πολύ καλή δουλειά. Και αυτό ξέρεις δεν είναι πολύ κακό. Είμαι πολύ ικανοποιημένος με τη σημερινή μας επίδοση για να είμαι ειλικρινής. Είχαμε μερικά θέματα με τον άξονα μετάδοσης, κάτι που ήταν απογοητευτικό, και ιδιαίτερα για τον Sebastian στις κατατακτήριες, αλλά καταφέραμε να βρεθούμε σε καλές θέσεις. Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι η ομάδα έχει κάνει ένα μεγάλο βήμα μπροστά από πέρυσι. Τώρα πρέπει να συνειδητοποιήσουμε τι μπορούμε να κάνουμε τις Κυριακές το απόγευμα. Δεν υπάρχει αμφιβολία, πρέπει να απονείμουμε τα εύσημα σε όλη την ομάδα για τη δουλεία που έχει γίνει από το GP της Βραζιλίας μέχρι σήμερα.
Ερ: Τι είδους διαβεβαιώσεις σου έδωσε η ομάδα για τους άξονες μετάδοσης για τον αυριανό αγώνα;
MW: Δεν νομίζω ότι υπάρχει κάποιος που μπορεί να μας πει 100%. Τα παιδιά θα κάνουν το καλύτερο δυνατό. Δεν είχαμε κάποιο πρόβλημα στην Αυστραλία ή την Μαλαισία. Προφανώς ο αγώνας στη Μαλαισία συντομεύθηκε αλλά από την πρώτη στιγμή αντιμετωπίσαμε λίγα προβλήματα. Έχουμε χρόνο σήμερα το βράδυ να ρίξουμε μια ματιά στην κατάσταση. Δεν ακούγεται δραματικό αλλά όλα είναι στο όριο. Όπως ξέρουμε αυτά τα μονοθέσια είναι ευαίσθητα, οπότε μπορεί όλα να πάνε καλά αλλά μπορεί και όχι.
ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΩΝ
Ερ.: (Marco Degl’ Innocenti – La Gazzetta dello Sport) Sebastian, μπορείς να γίνεις πιο συγκεκριμένος όσον αφορά το πρόβλημα με το μονοθέσιό σου;
SV: Νομίζω πως η λέξη μετάδοση τα λέει όλα. Δεν υπάρχουν πολλά για να προσθέσω. Προφανώς και τα δύο μονοθέσια βρίσκονται στην ίδια κατάσταση. Για να το εξηγήσω, δεν αντιμετωπίσαμε αυτό το πρόβλημα προτού έρθουμε εδώ και εμφανίστηκε το πρωί, οπότε ήταν έκπληξη και για εμάς. Μπορέσαμε να το επιδιορθώσουμε για τις κατατακτήριες και μετά, στη περίπτωσή μου, εμφανίστηκε και πάλι. Μπορούμε να το επιδιορθώσουμε και πάλι αλλά πρέπει να βρούμε τον λόγο για τον οποίο συμβαίνει. Υπάρχει πάντα μία αιτία για κάθε πρόβλημα και πρέπει να τη βρούμε αλλά δεν έχουμε πολύ χρόνο, για να είμαι ειλικρινής. Θα δούμε αύριο. Η δουλειά μου είναι να οδηγώ το μονοθέσιο, οπότε είναι καλύτερα αν δεν ανησυχώ και τόσο πολύ και δεν τα σκέφτομαι αυτά. Οι μηχανικοί έχουν ήδη πολύ δύσκολη δουλειά οπότε θα δούμε αύριο.
Ερ.: (Marco Degl’ Innocenti – La Gazzetta dello Sport) Fernando, χρησιμοποιείς καινούργιο διαχύτη στο μονοθέσιο σου;
FA: Νομίζω πως πάντα ρωτάτε κάτι παραπάνω. Όλοι σας θέλετε να ξέρετε αν χρησιμοποιούμε ή όχι KERS και τι είδους διαχύτη. Είναι σαν να ανακοινώνει ένας ποδηλάτης στον Τύπο σε ποιο σημείο του βουνού θα επιτεθεί. Αυτά είναι κάπως απόρρητα.
Ερ.: (Marco Degl’ Innocenti – La Gazzetta dello Sport) Ναι, αλλά μπορώ να ρωτήσω.
FA: Κι εγώ μπορώ να απαντήσω.
Ερ.: (Jia Chen – Soccer News): Για όλους σας, μετά από αυτή την περίοδο κατατακτηρίων, πιστεύετε πως η επιρροή του διαχύτη στις τρεις ομάδες μειώνεται;
SV: Νομίζω πως πρώτα απ’ όλα θα πρέπει να περιμένουμε μέχρι να μάθουμε περισσότερα για τα βάρη των μονοθέσιων, το φορτίο καυσίμου για αύριο, και τότε θα δούμε. Πιστεύω πως ο αγώνας έχει 56 γύρους, τα πάντα μπορούν να συμβούν και προφανώς δεν έχουμε αναλύσει τι συνέβη στις κατατακτήριες, παρά μόνο τις τελικές θέσεις. Δεν έχουμε δει τους χρόνους και τις διαφορές. Νομίζω πως αν αναφερθούμε στις ομάδες στην κορυφή της λίστας, ιδιαίτερα την Brawn GP, όπως και στους τελευταίους αγώνες θα είναι αρκετά δυνατοί αύριο οπότε δεν μπορούμε να κάτσουμε εδώ και να πούμε πως είμαστε ταχύτεροι και δεν θα έχουμε πρόβλημα να μείνουμε μπροστά τους. Νομίζω πως θα είναι ένας μακρύς και σκληρός αγώνας, οπότε θα δούμε αύριο.
Ερ.: (Jerome Bourret – L’ Equipe) Σε όλους σας, όλοι έχετε κινητήρα της Renault ο οποίος αναβαθμίστηκε κατά τη διάρκεια του χειμώνα. Βλέπετε μεγάλη διαφορά ή όχι;
SV: Υπάρχει λιγότερη δύναμη γιατί τον χρησιμοποιούμε σε 1000 σ.α.λ. λιγότερες.
MW: Θα ήθελα να πω κάτι όσον αφορά τον περσινό μηχανικό του κινητήρα μου, τον Pierre-Emeric Bentelyn, ο οποίος έχει χαθεί στην οροσειρά Aconcagua και φαίνεται πως έχει χάσει τη ζωή του εκεί κατά την διάρκεια του χειμώνα αλλά είναι μία πολύ καλή ημέρα για τη Renault σήμερα και θέλω… Ο Pierre έζησε τη ζωή του στο μέγιστο βαθμό και ήταν ένας πραγματικά ακραίος τύπος ο οποίος έκανε εκπληκτικά πράγματα. Ήταν μέλος της ομάδας μας από την πλευρά της Renault και είναι μία καλή ημέρα για την Renault στο Viry και είμαι σίγουρος πως όλοι σκέφτονται τον Pierre.
FA: Συγχαρητήρια σε όλους γιατί σίγουρα καταλαβαίνεις τη διαφορά. Προφανώς, όπως είπε και ο Sebastien, χρησιμοποιούμε τον κινητήρα σε 1000 σ.α.λ. λιγότερες από πέρυσι οπότε είναι δύσκολο να συγκρίνουμε τους κινητήρες αλλά έκαναν πολύ καλή δουλειά. Κατά τη διάρκεια του χειμώνα κάναμε πολλές δοκιμές, μεγιστοποιήσαμε τις δυνατότητες του κινητήρα ο οποίος την προηγούμενη χρονιά δεν βρισκόταν στο ίδιο επίπεδο με τους υπόλοιπους. Το αποτέλεσμα είναι καταπληκτικό για το Viry, για τη Renault και το αξίζουν.
Ερ.: (Michael Schmidt – Sport Auto): Fernando, μπροστά υπάρχει ένα μονοθέσιο με συμβατικό διαχύτη. Εσύ χρησιμοποιείς σήμερα έναν καινούργιο. Προφανώς κάνατε ένα βήμα μπροστά. Μήπως όλη αυτή η συζήτηση για τους διαχύτες είναι υπερβολική ή ισχύει τελικά;
FA: Νομίζω πως είναι λίγο υπερβολική γιατί όπως είπαμε αρκετές φορές, πιστεύω πως ο διαχύτης είναι μόλις ένα μέρος αλλά ολόκληρη η αεροδυναμική του μονοθέσιου είναι ένα πακέτο, ένα πλήρες πακέτο το οποίο πρέπει να δημιουργήσεις, δεν είναι ένα μαγικό μέρος που μεταμορφώνει τα υπόλοιπα. Πιστεύω πως πρέπει να δουλέψεις σε μία νέα φιλοσοφία σχεδιασμού του μονοθέσιου. Υπάρχουν ακόμα πολλές βελτιώσεις για να γίνουν, όχι μόνο από εμάς αλλά από όλους: τη Williams, την Toyota και την Brawn. Σίγουρα στη Βαρκελώνη θα έχουν νέα πακέτα. Αυτό είναι το ενδιαφέρον κομμάτι του φετινού πρωταθλήματος. Έχουμε ολοκληρώσει μόλις δύο αγώνες, αυτός είναι ο τρίτος, θα πάμε στο Μπαχρέιν το επόμενο Σαββατοκύριακο και μετά στη Βαρκελώνη και ίσως πιστεύουμε πως το πρωτάθλημα πάει προς μία κατεύθυνση αλλά ξαφνικά αλλάξει και έχουμε μία τελείως διαφορετική μάχη στο τελευταίο μέρος του. Αυτό είναι κάτι που δεν μπορούμε να ξεχάσουμε. Ακόμα και αν δεν είμαστε καθόλου ανταγωνιστικοί στους επόμενους δύο ή τρεις αγώνες, θα πρέπει να συνεχίσουμε να δουλεύουμε γιατί το Πρωτάθλημα είναι μακρύ και χρειάζεσαι τους βαθμούς στο τέλος, όχι τώρα.
Ερ.: (Dan Knutson – National Speed Sport News) Mark, πόσο μεγάλη ή πόσο εμφανής ήταν η διαφορά απόδοσης στο μονοθέσιο από τον τελευταίο αγώνα μέχρι εδώ;
MW: Δεν έχουμε κάνει και τόσα πολλά με το μονοθέσιο. Έχει να κάνει με τα χαρακτηριστικά της πίστας, το μονοθέσιο φαίνεται να δουλεύει καλά εδώ. Προφανώς ήταν πολύ δυνατό στη Μαλαισία και την Αυστραλία επίσης, οπότε το μονοθέσιο δεν ήταν πολύ ευαίσθητο στις πίστες που έχει βρεθεί όσον αφορά την απόδοση του. Φαίνεται πως είναι δυνατό σε όλες τις πίστες και για να είμαι ειλικρινής, δεν υπάρχει μεγάλη διαφορά από την τελευταία. Προφανώς αυτό που αλλάζει είναι η θέση σου. Αυτήν τη στιγμή, είμαστε πιο άνετοι από ότι η Toyota και η Williams αλλά θα δούμε τι θα συμβεί στον αγώνα. Πιστεύω πως περιμένουμε την Brawn να είναι δυνατή στον αγώνα αλλά ποτέ δεν ξέρεις. Θα οδηγήσουμε στο όριο για τον αγώνα και μετά θα δούμε τι θα συμβεί.
MSFREE